1.4.12

Το πνευμα της ΕΟΚΑ, το Ελληνικο Πνευμα

Τoν Σεπτέμβρη του 1958 στη μάχη στο Λιόπετρι στη Μεγαλόνησο, τέσσερις Κύπριοι μαχητές της ΕΟΚΑ, μετά από προδοσία, παγιδεύτηκαν από τις αγγλικές δυνάμεις κατοχής σ’ έναν αχυρώνα. Ήταν ο Ανδρέας Κάρυος, ο Φώτης Πίττας, ο Χρίστος Σαμάρας και ο Ηλίας Παπακυριακού. Και καθώς τα παλικάρια πολεμούσαν, ένα ελικόπτερο άρχισε να καταβρέχει τον αχυρώνα με βενζίνη, λίγο πριν τα πυρπολήσει ο πολιτισμός της Μεγάλης Βρετανίας. Και μόλις οι πρώτες φλόγες αναπήδησαν προμηνύοντας το επερχόμενο ολοκαύτωμα, η μάνα του Κάρυου με φωνή αλύγιστης Σπαρτιάτισσας φώναξε: «Δύναμιν γιε μου, δύναμιν. Να πεθάνεις λεβέντης!» 

Ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Ανδρέας Δημητρίου, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, εκείνος που «πήρε την ανηφοριά, πήρε τα μονοπάτια, να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά», ο Μάρκος Δράκος, διαλεχτός ανάμεσα στους διαλεχτούς, ο Κυριάκος Μάτσης, εκείνος που, όταν ο «σιδηρούς στρατάρχης» Χάρντινγκ του πρόσφερε στη φυλακή μισό εκατομμύριο κυπριακές λίρες (πενήντα εκατομμύρια δραχμές σε νόμισμα του 1990) για να αποκαλύψει το κρησφύγετο του Διγενή, του απήντησε «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής», εκείνος ο Μάτσης που έπεσε ηρωικά στα 32 του χρόνια, κομματιασμένος από τις βρετανικές χειροβομβίδες, καθώς αναφωνούσε σ’ αυτούς που τον καλούσαν να βγει έξω από τον κρυψώνα και να παραδοθεί: «Aν βγω, θα βγω πυροβολώντας»... Ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο «σταυραητός του Μαχαιρά», που αρνούμενος να παραδοθεί, φώναξε «Μόλων Λαβε! Αν έχετε καρδιά, ελάτε» και πέταξε την τελευταία του χειροβομβίδα πριν πέσει νεκρός, καιόμενος ήδη απ' τις εμπρηστικές βόμβες των Άγγλων. Εκείνη η μάνα του που είπε ακριβώς τα λόγια που περίμενε ο γιος της: «Είμαι πέρφανη. Κάλλιο μια φούχτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο λεβέντης μου». 

Αυτό είναι το πνεύμα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, το διαχρονικό πνεύμα των μαχόμενων Ελλήνων. Αυτή είναι η αξιοθαύμαστη Ελληνίδα μάνα σε όλη την ιστορία του Έθνους μας. Αυτό είναι το παράδειγμα που ατενίζουμε με δέος και σεβασμό, το παράδειγμα που τιμούμε και που ορκιζόμαστε να μιμηθούμε όποτε χρειαστεί. 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ! 
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΡΙΒΑ-ΔΙΓΕΝΗ! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP