10.10.11

Ας αναλογιστουμε


Η νόηση καθιστά τον άνθρωπο ανώτερο απο όλους τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη.Ο άνθρωπος ως επιστήμονας με τα επιτεύγματα του σε όλους τους τομείς διευκόλυνε και απλούστευσε τη ζωή του έτσι ώστε να έχει περισσότερο χρόνο ελευθερο για τον ίδιο και την οικογένεια του. Χάρη στα επιστημονικά του επιτεύγματα κερδίζει λεφτά με πολύ λιγότερο κόπο απ οτι πριν. Τα ρούχα του δεν τα ράβει ο ίδιος αλλά τα αγοράζει και δεν τα πλένει στο ποτάμι αλλά στο πλυντήριο. Δεν είναι αναγκασμένος πλέον να θερίζει το στάχυ κάτω απο αντίξοες καιρικές συνθήκες για να φτιάξει το ψωμί του ούτε να αρμέγει ο ίδιος την κατσίκα κάθε πρωί για να δώσει γάλα στα παιδιά του. Δεν είναι επίσης αναγκασμένος να διασχίζει φουρτουνιασμένα πέλαγα με σαπιοκάραβα όπως οι παλιοί ναυτικοί για να συντηρήσει την οικογένεια του. Τα παιδιά του δεν πάνε στο σχολείο με τρύπια παπούτσια αλλά με ακριβά αθλητικά και δερμάτινα μποτάκια. Ο ίδιος δεν κυκλοφορά με γάιδαρο όπως πριν αλλά με πανάκριβα αυτοκίνητα. Δεν μένει σε καλύβες ή χαμόσπιτα αλλά σε σπίτια που μοιάζουν με μικρά παλάτια. Το χειμώνα ανάβει το τζάκι του στο ευρύχωρο και πολυτελές σαλόνι του και δεν είναι αναγκασμένος να πάει να κόψει ξύλα στο παγωμένο δάσος εκθέτωντας έτσι τον εαυτό του σε όλους τους κινδύνους. Δεν είναι αναγκασμένος να βράσει νερό για να κάνει μπάνιο αφού υπάρχει πλέον το τεχνολογικό θαύμα του θερμοσίφωνα.

Αυτά όσον αφορά το πως ήταν τα πράγματα πριν και μετά την τεχνολογική εξέλιξη και πρόοδο της κοινωνίας. Πολλά χρόνια και πολλές δεκαετίες έχουν περάσει απο τότε και αυτός ο τρόπος ζωής μοιάζει με μακρινό όνειρο κάποιας άλλης εποχής η οποία δεν έχει τίποτα να μας διδάξει διότι θεωρείται απο την σύγχρονη κοινωνία ως ξεπερασμένη και παρωχημένη. Αλήθεια πόσο ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος είναι ο άνθρωπος που ζει αιχμάλωτος στα γρανάζια της παγκοσμιοποιησης και των αστραπιαίων εξελίξεων της τεχνολογίας και της επιστήμης; 

Δεν υποστηρίζω οτι πρέπει να επανέλθουμε σε εκείνο τον τρόπο ζωής διότι αυτό είναι ανέφικτο πλέον και ουτοπικό. Ομως ας ταξιδεύσουμε νοερά σε εκείνες τις εποχές και ας πάρουμε μαθήματα ήθους και ευτυχίας απο ανθρώπους που στερούνταν ακόμα και τα βασικά. 

Οι άνθρωποι τότε ήταν πιο δεμένοι και αγαπημένοι μεταξύ τους διότι για να επιβιώσουν χρειαζόντουσαν ο ένας τη βοήθεια και υποστήριξη του άλλου. Οι άνθρωποι ήταν δεμένοι με τη γη και τη φύση και τις λάτρευαν και τιμούσαν διότι απο αυτές εξασφάλιζαν ψωμί, κρέας και νερό για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Οπως περιγράφουν και οι ευρωπαίοι ρομαντικοί στα λογοτεχνικά έργα τους τον 19ο αιώνα η φύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Θεό και τη θρησκεία. Το φως και το μυστήριο της θεικής αγάπης και ύπαρξης βρίσκεται διάχυτο στις σπηλιες, στα ποτάμια, στους ανθισμένους κάμπους και πεδιάδες, στα καταπράσινα δάση και όρη, στις γαλάζιες θάλασσες και στις βοτσαλώδεις ακρογιαλιές. Μόνο εκεί ο άνθρωπος μπορεί να έλθει σε επαφή με το Θεό έτσι ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια για τον εαυτό του και να νιώσει ολοκληρωμένος και ευτυχισμένος. Οι στοχασμοί του είναι ήρεμοι και γαλήνιοι μακριά απο τον νοσηρό και εκνευριστικό θόρυβο της μεγαλούπολης ο οποίος σαν ήχος τυμπάνου εξαναγκάζει τον άνθρωπο να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται μηχανικά και απάνθρωπα. Ο άνθρωπος στη φύση χάνει την ανθρώπινη υπόσταση του και ενώνεται με το Θεό ο οποίος του υποδεικνύει την αποστολή και τον προορισμό του. Να αντισταθεί σε κάθε πειρασμό και να διαφυλάξει τις ηθικές αξίες του με όλες τις ψυχικές δυνάμεις του όσες συμφορές και αντιξοότητες και αν του τύχουν στη ζωή του. Να μεταλαμπαδεύσει αυτές τις ηθικές αξίες στα παιδιά του με στόχο οχι μόνο το δικό τους καλό αλλά το καλό της κοινωνίας γενικότερα.

Διότι όταν όλες οι ηθικές αξίες καταρρέουν σε μια κοινωνία τότε αυτό θα έχει ως συνέπεια τη θυματοποίηση όλων μας, μικρών και μεγάλων. Τα μικρά παιδιά είναι εύκολος στόχος των παιδεραστών, οι έφηβες και νεαρές κοπέλλες εύκολος στόχος βιαστών και πονηρών ανδρών που θέλουν μόνο να τις χρησιμοποιήσουν για να ικανοποιήσουν και να εκτονώσουν τις σεξουαλικές ορέξεις τους. Πολλών ατόμων δεν είναι πλέον στόχος να δημιουργήσουν μια υγιή οικογένεια η οποία θα έχει ως θεμέλιο λίθο την αγάπη, τον έρωτα και την αμοιβαιότητα των συναισθημάτων αλλά η καλοπέραση, ο εγωισμός και ο ατομισμός. Πολλά άτομα πάλι δημιουργούν οικογένειες καταδικασμένες να διαλυθούν διότι δεν παντρεύτηκαν με τα πιο πάνω κριτήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δυστυχισμένα παιδιά που πολλές φορές λογω αυτών των τραυματικών εμπειριών παίρνουνε κακούς δρόμους. Αν κάποιος δεν έχει τόσα υλικά αγαθά όσα ο γείτονας τότε πρέπει να νιώθει μειονεκτικά και οτι υστερεί και ο μόνος του αγώνας στη ζωή να είναι η απόκτηση τους. Τα υλικά αγαθά μας είναι απαραίτητα για να επιβιώσουμε αλλά δεν φέρνουν την ευτυχία ούτε και πρέπει να γίνονται αυτοσκοπός. Μαζί με τα πολλά υλικά αγαθά εμφανίζεται και το φαινόμενο της διαφθοράς της κοινωνίας διότι θα κλέψουν, θα φοροδιαφύγουν και θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αθέμιτα μέσα για την απόκτηση τους. Η απληστία και η ματαιοδοξία μας αποξενώσανε απο τους συνανθρώπους μας.

Ντρεπόμαστε γι αυτά που δεν έχουμε αντί να προβάλλουμε αυτά που έχουμε και με αυτά στην παρούσα φάση να είμαστε ευτυχισμένοι. Αυτό μας επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση. Να είμαστε δέσμιοι των υλικών αγαθών και να χάνουμε την ουσία των αισθημάτων και της ζωής. Ο έρωτας και η αγάπη θεωρούνται πλέον αδυναμία. Αν κάποιος μιλήσει για αγάπη και ήθος τον λένε γραφικό και τον χλευάζουν. 

Αποψη μου είναι οτι ο κάθε ένας μας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του αν θέλουμε αυτή η κοινωνία να αλλάξει προς το καλύτερο.


Ελενη Αρ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP