14.6.11

Ομορφια σημαινει φυση


Ζούμε στην εποχή της διαφήμισης. Οι κουλτούρες επηρεάζονται και μεταβάλλονται απ'τις προτάσεις της μόδας. Κατ' αυτόν τον τρόπο έχουν εκλείψει τα ενδοχώρια πρότυπα κι έχουν επιβληθεί παγκοσμίως τα πρότυπα των ΗΠΑ, που αποτελούν πλέον το “κέντρο ελέγχου” της μόδας.

Οι ώρες κυλούν γρήγορα στην πόλη, τα άγχη μας πνίγουν κι οι υποχρεώσεις μας δεσμεύουν, συνεπώς ο προσωπικός χρόνος είναι περιορισμένος κι η προσωπική περιποίηση αποτελεί επιπρόσθετη υποχρέωση, μιας κι οι επιταγές της μόδας επιβάλλουν σε κάθε σύγχρονη γυναίκα μοιάζει σα να έχει βγει από κάποιο αντίστοιχο περιοδικό μόδας.

Αυτό καθεαυτό το γεγονός φυσικά και δεν αποτελεί απαραίτητα κάτι κακό, αλλά το κατάπτυστο της υπόθεσης είναι ότι πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούμε κάθε λογής χημικές ουσίες που διαφημίζουν τα εν λόγω περιοδικά. Πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιούμε διάφορα χημικά στα μαλλιά μας, προκειμένου να είναι απαλά και λαμπερά, άλλα χημικά για το δέρμα του προσώπου και ξεχωριστά για το υπόλοιπο σώμα. Σαμπουάν, μαλλακτικές, μάσκες και προϊόντα styling, ειδικά gel καθαρισμού, τονωτικές λοσιόν και ενυδατικές κρέμες, αντιγηραντικές κρέμες, κρέμα ημέρας και νύκτας, ενυδατικό γαλάκτωμα, κρέμα κατά της κυτταρίτιδας είναι μόνο κάποιες από τις τόσες κρέμες που μας επιβάλλει το σύστημα, αφενός μετατρέποντάς μας σε υπερκαταναλωτικά όντα, κι αφετέρου μας αναγκάζει να χάνουμε την ουσία στην έννοια της ομορφιάς.

Μπορούμε όλες μας να ζητήσουμε τις συμβουλές της γιαγιάς μας ή απλά να κάνουμε μικρές αναζητήσεις στο διαδίκτυο (πολύ έγκυρη πηγή εν λόγω συνταγών αποτελεί και το Μαγεριό μας) και να καταλήξουμε σε αφθονία σπιτικών συνταγών ομορφιάς, ώστε να δημιουργήσουμε με διάφορα υλικά της κουζίνας μας φυσικά καλλυντικά, γλιτώνοντας έτσι χρόνο για ψώνια και πολλά χρήματα, αφού στην αφθονία τους τα αντίστοιχα προϊόντα εμπορίου είναι πανάκριβα.

Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Αντί να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι μας ακόμη και για μικρές αποστάσεις, μπορούμε να περπατήσουμε ως τον κοντινότερο σταθμό του μετρό ή τη στάση του λεωφορείου για προορισμούς όπως ο χώρος εργασίας κι οι χώροι διασκέδασης. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα Σαββατιάτικα ψώνια στο super market με καθημερινής βάσης μικροαγορές, ώστε οι σακούλες (κατά προτίμηση πάνινες τσάντες και όχι πλαστικές μιας χρήσης) να μην είναι βαριές και να μπορούμε να μεταφέρουμε τα ψώνια στο σπίτι χωρίς να κουραστούμε. Έτσι, γλιτώνουμε και τα επιπλέον χρήματα, αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο για γυμναστήριο, αφού η καθημερινή άσκηση μισαώρου στη μετακίνηση για απαραίτητους προορισμούς αντικαθιστά τη δίωρη άσκηση κάθε δύο ή τρεις ημέρες στο γυμναστήριο.

Τέλος, και σημαντικότερο, τα παραπάνω δεν έχουν καμία πρακτική ουσία, ούτε αποτέλεσμα αν η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω τη στέρηση, αλλά όταν τρώμε σε καθημερινή βάση έτοιμο φαγητό από εστιατόρια τελευταίας διαλογής (κοινώς βρώμικα και σουβλάκια), όσες κρέμες κι αν βάζουμε κι όσο κι αν λιώνουμε στα γυμναστήρια, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει. Σκοπός είναι η διατροφή μας να είναι πλούσια σε κάθε τροφή και ισορροπημένη. Να τρώμε εξίσου λαχανικά, όσπρια, παραγωγούς υδατανθράκων (πατάτες, μακαρόνια κλπ), ψάρια και κρέας, καθώς ακόμη κι οι τοξίνες και τα λίπη είναι ευεργετικοί αγωγοί στον οργανισμό, εφόσον εισέρχονται στη σωστή ποσότητα. Επίσης, καλό είναι να χρησιμοποιούμε τις σωστές ποσότητες στα μπαχαρικά και το λάδι ως συνοδευτικά υλικά, και να μην ακολουθούμε κατά γράμμα τις συνταγές των μαμάδων μας, που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν πολύ λάδι, ειδικά στα κοκκινιστά φαγητά. Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκίσματα, κι ειδικά για τους λάτρεις της σοκολάτας που συνηθίζουν να συνοδεύουν τα γεύματά τους με μία πάστα. Και, τέλος, για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού κρίνεται σχεδόν απαραίτητο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί κατά το μεσημεριανό δείπνο, αφού βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς και τη σωστή ρύθμιση της πίεσης.

Να σας θυμίσω ότι στην αρχαιότητα οι γυναίκες ήταν όλες όμορφες και λυγερόκορμες, αφού ήταν τρόπος ζωής για εκείνες η καθημερινή άσκηση και η διατροφή τους ήταν έτσι κι αλλιώς ισορροπημένη, αφού σύμφωνα με έρευνες πανεπιστημίων, η Μεσογειακή κουζίνα και δη η Ελληνική, αποτελεί πρότυπο ισορροπημένης διατροφής, αφού περιλαμβάνει τα πάντα και στις σωστές ποσότητες. Γι'αυτό το λόγο τότε χρησιμοποιούσαν τα υλικά της φύσης περισσότερο για τις χρωστικές ουσίες τους και για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

Μπορούμε να είμαστε όμορφες απλώς αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειές μας. Μην τους αφήνετε να σας επιβάλλουν τα πλαστικά πρότυπά τους, αλλά, επιβάλλετε σ'εκείνους την Ελληνική σας φύση!

Ε.Γ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP