3.5.11

Το οικογενειακο τραπεζι

Μια παράδοση που δεν πρέπει να λησμονηθεί

Το οικογενειακό γεύμα, μπορεί να πει κανείς, αποτελεί τον "θεματοφύλακα" της οικογενειακής παράδοσης. Μελέτες μεγάλων πανεπιστημίων αποδεικνύουν ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην νοημοσύνη, στην επίδοση στο σχολείο, στην αποφυγή ανθυγιεινής διατροφής, ακόμα και στο να μένουν oι νέοι μακριά από βλαβερές συνήθειες.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα μωρά που άκουγαν συζητήσεις κατά την διάρκεια του οικογενειακού γεύματος, είχαν πολύ καλύτερη γλωσσική ανάπτύξη από τα υπόλοιπα. Ενώ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, είχαν επίσης πολύ λιγότερες πιθανότητες στο μέλλον να καπνίσουν, να καταναλώσουν αλκοόλ, ή να στραφούν στα ναρκωτικά.

Το οικογενειακό τραπέζι έχει οφέλη στην φυσική, πνευματική και ψυχική υγεία του παιδιού και γενικότερα όλων των μελών της οικογενείας. Μελέτες και του Πανεπιστημίου του Ιλινόις αποδεικνύουν τα οφέλη που έχει το οικογενειακό τραπέζι στις σχολικές επιδόσεις, καθώς και στην φυσική κατάσταση των παιδιών. Είναι το γεύμα όπου συνήθως καταναλώνοται τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Τα παιδιά μαθαίνουν για την σωστή διατροφή, αποφεύγουν το γρήγορο φαγητό και τα ταχυφαγεία. Μειώνονται έτσι οι πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαρα ή να αποκτήσουν διατροφικές διαταραχές.

Ξεχάστε λοιπόν την τηλεόραση, κλείστε τα κινητά, ξεχάστε για εκείνη την μισή ώρα τα προβλήματα και συζητήστε με την οικογένειά σας. Εκείνη η ώρα μπορεί να ενισχύσει τους συναισθηματικούς δεσμούς της οικογενείας, να φέρει τα μέλη της πιο κοντά το ένα με το άλλον. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νοιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα και ότι ανήκουν σε μία στενή και δεμένη ομάδα με την οποία μπορούν να μοιραστούν τόσο τις επιτυχίες, όσο και τις ανησυχίες τους. Κατά την διάρκεια του γεύματος μπορούν να ανταλλάσσουν τα νέα τους, να μιλούν για τις ανάγκες τους. Οι γονείς από την μεριά τους, καλό είναι να μην κάνουν ερωτήσεις για την πρόοδο τους ή για τα μαθήματα τους, αλλά να προσπαθήσουν να μάθουν καλύτερα τα παιδιά τους την ώρα του φαγητού, και εκείνα με την σειρά τους να μην δυσανασχετούν όταν φθάνει εκείνη η ώρα που θα συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια μαζί.

Ακόμη και η ίδια η διαδικασία του σερβιρίσματος μπορεί να αποβεί χρήσιμη, καθώς μοιράζονται ευθύνες και αναπτύσσει το κάθε μέλος τις δεξιότητές του, όσον αφορά το πρακτικό μέρος του οικογενειακού τραπεζιού (π.χ. στρώσιμο του τραπεζιού, πλύσιμο πιάτων κλπ).

Το οικογενειακό τραπέζι ενισχύει τους δεσμούς αίματος. Οι γονείς κατά την διάρκεια του οικογενειακού γεύματος μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία και να διοχετεύσουν στα παιδιά τους τις αξίες και τα ιδανικά της Φυλής μας.

Αν σκεφτεί κανείς πως δυστυχώς πια οι νέοι δεν έχουν άλλο μέσον να αποκτήσουν τα παραπάνω, και ότι βομβαρδίζονται συνεχώς από παντού με σάπια πρότυπα, δεν είναι να απορεί που φτάνουν να απαξιώσουν μέσα τους τα πάντα, και να οδηγούνται έτσι στην υπαρξιακή αβεβαιότητα. Αναζητούν το είναι τους στα ναρκωτικά και σε άναρχες κοινωνικές ομάδες. Αντίπαλο δέος σε αυτή την παθογένεια αποτελούν οι αξίες της Φυλής, του αίματος, της οικογενείας. Χρέος μας να περάσουμε στα παιδιά μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας, όλες τις οικογενειακές παραδόσεις, να μην αφήσουμε καμία να λησμονηθεί από την εισβολή της παρακμιακής δυτικής κουλτούρας.

Ευγενία Χρήστου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP