21.4.11

Σημερα βαφουμε αυγα


Το έθιμο της βαφής των αυγών τηρείται με ευλάβεια κάθε Μεγάλη Πέμπτη. «Και ήρχισεν να βάφη εν χύτρα τα αυγά, με ριζάρι, κινάβαρι και όξος» γράφει σε διήγημά του ο Παπαδιαμάντης, δίνοντας μας ουσιαστικά την συνταγή της εποχής…

Φέτος, πρωτοτυπείστε επιλέγοντας τον παραδοσιακό οικολογικό τρόπο βαφής, που μας δίδαξαν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας. Προμηθευτείτε όσα αυγά επιθυμείτε για το στολισμό του πασχαλινού τραπεζιού και βράστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό και ξύδι. Αφού τα βράσετε, θα κρατήσετε όσα αυγά έχουν παραμείνει γερά και δεν έχουν ραγίσει και θα τα αφήσετε να πάνω σε μια πετσέτα να κρυώσουν καλά. Εν συνεχεία θα επιλέξετε το χρώμα βαφής. Θυμηθείτε ότι το βάψιμο των αυγών δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό έθιμο αλλά και μια απολαυστική διαδικασία.

ΚΟΚΚΙΝΟ
Αν προτιμάτε το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα της Λαμπρής, ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι, τα αυγά και αρκετό νερό ούτως ώστε να καλυφθούν πλήρως τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για περίπου ένα τέταρτο, ανάλογα με το πόσο βαθύ θέλετε να είναι το χρώμα. Αν αφαιρέσετε τα αυγά νωρίς, θα πάρουν ένα έλαφρύ ροζ χρώμα, αν τα βγάλετε στο μισό χρόνο θα γίνουν κόκκινα και, τέλος, αν τα αφήσετε παραπάνω θα πάρουν ένα πολύ βαθύ κόκκινο.

ΠΡΑΣΙΝΟ
Βραζετε 1 κιλό σπανάκι σε τρία λίτρα νερό. Στο ζωμό που θα μείνει, θα βράσετε τα αυγά προσθέτοντας το 1 μικρό φλιτζάνι ξύδι. Ή μπορείτε να τα βράσετε μέσα σε φύλλα από σπανάκι και τσουκνίδα ή μαϊντανό.

ΚΙΤΡΙΝΟ
Τυλίγετε προσεκτικά τα αυγά σε ξερά φλούδια κρεμμυδιών και τα στερεώνετε βάζοντας τα μέσα σε κάλτσα νάιλον και δένοντας τα σφικτά με κλωστή. Τα βράζετε στην κατσαρόλα με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά μπορείτε να ρίξετε σε ένα κατσαρολάκι σαφράν (κρόκο Κοζάνης), νερό και ξύδι και αφήστε τα να πάρουν χρωμα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Εάν επιθυμείτε να βάψετε τα αυγά πορτοκαλί θα χρειαστεί να τρίψετε σε μια κούπα καρότο και να το προσθέσετε σε ένα κατσαρολάκι με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά, βράστε πάπρικα, σκόνη τσίλι και φλούδες ξερών κρεμμυδιών προσθέτοντας πάντα και ξύδι για να πετύχετε ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα.

ΜΠΛΕ
Βάλτε τα αυγά να σιγοβράσουν 30-40 λεπτά μαζί με κόκκινο λάχανο αφού το έχετε κόψει σε χοντρές λουρίδες προσθέτοντας πάντα 2-3 κουταλιές δυνατό ξύδι.Υπολογίστε ότι θέλετε για 4-5 αυγά για περίπου το ¼ από ένα κόκκινο λάχανο.

ΣΤΟΛΙΣΤΕ ΤΑ
Μπορείτε να τυλίξετε τα άβαφα αβγά με λαστιχάκια ή σπάγκο. Αφού βαφτούν, αφήστε τα να κρυώσουν, βγάλτε τα λαστιχάκια και θα μείνουν οι λευκές γραμμές.
Επίσης, μπορείτε να πάρετε φυλλαράκια από σέλινο, μαϊντανό, άνηθο ή οποιοδήποτε άλλο φύλλο. Τα εφαρμόζετε πάνω στα αβγά, τα τυλίγετε καλά με ένα κομμάτι καλσόν και στη συνέχεια τα βάφετε. Όταν βαφτούν, βγάζετε το καλσόν και θα έχετε βαμμένα αβγά με το αποτύπωμα του φυτού.

Αφού βάψετε τα αυγά, σκουπίστε τα προσεκτικά με ένα παλιό ύφασμα (ή χαρτί κουζίνας οι σπάταλες) και γυαλίστε τα με ένα μάλλινο πανάκι βουτυγμένο σε ελαιόλαδο.

Καλή παραδοσιακή Λαμπρή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP