17.4.11

Κριση και γενικοτεροι στοχασμοι


Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ενδέχεται να ανέλθει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Oικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 28 τοις εκατό στα τέλη του 2011, ενώ ήταν 25,3 τοις εκατό τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ακόμη και χωρίς κρίση, η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα ήταν από τις υψηλότερες όσον αφορά τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Η μακροχρόνια ανεργία των Ελλήνων νέων προβλέπεται να είναι διπλάσια από αυτή που θα βιώσουν οι συνομήλικοι τους σε άλλες χώρες μέλη του.

Όσον αφορά την ανεργία η οποία πλήττει όλα τα στρώματα της κοινωνίας, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας) διεξήγαγε έρευνα στην οποία υποδεικνύει ότι η εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας θα παρατείνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και θα αυξήσει επίσης δραματικά τον αριθμό των ανέργων στο ένα εκατομμύριο (1.000.000!), το 2011. Επίσης θα επέλθει πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, καθώς και συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους. Η ανεργία αναμένεται να να ξεπεράσει ακόμα και το 20 τοις εκατό μέχρι τα τέλη του 2010. Το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων θα μειωθεί κατά 30 τοις εκατό την τριετία που έρχεται. Από το 2009 ως το 2011, 175.000 θέσεις εργασίας θα έχουν χαθεί. Ο κατώτατος μισθός από την πρώτη Ιουλίου του 2011 θα ανέρχεται στα 763,41 ευρώ. Πρόκειται για μισθό πείνας, αν συνυπολογίσουμε και τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη αγγίζει σχεδόν το 6 τοις εκατό, με αυξητικές τάσεις.

Όσο για τον διαγωνισμό προσλήψεως προσωπικού και εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ), να αναφέρουμε ότι υπάρχει και σύλλογος που ονομάζεται «Πανελλήνιος σύλλογος αδιόριστων επιτυχόντων γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 1998»!!! Ναι, καλά διαβάσατε, εδώ και 13 ολόκληρα χρόνια εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι ακόμα αδιόριστοι! Στα ιδιωτικά φροντιστήρια οι αδιόριστοι καθηγητές δεν μπορούν πλέον να κερδίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, καθώς η οικονομική κρίση και η μείωση των μισθών προκαλούν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλους τους κλάδους. Οι γονείς δεν έχουν πλέον χρήματα για να πληρώσουν τα ιδιαίτερα μαθήματα των παιδιών τους. Κατά συνέπεια, τα ιδιωτικά φροντιστήρια αναγκάζονται να απολύσουν πλεονάζον προσωπικό λόγω έλλειψης μαθητών.

Καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για βασικά, όπως είναι η μόρφωση, εννοείται πως δεν υπάρχουν και για άλλες ανάγκες, όπως ρούχα και παπούτσια. Αυτό πλήττει άμεσα τα μικρά μαγαζιά, τα οποία βάζουν λουκέτο, και κατά συνέπεια πολλές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάσχεση οικίας απο τις τράπεζες ή ακόμη και σε φυλάκιση των οφειλετών. Οι καταναλωτές προτιμούν να παζαρέψουν με τους αφρικανούς στον πεζόδρομο για μια τσάντα ή ένα ζευγάρι παπούτσια ή ότι άλλο φανταστούμε.

Η οικονομική κρίση και η καταστροφή της Ελλάδας από τα οικονομικά σκάνδαλα, όχι μόνο δεν μας ένωσε όλους σε ένα κοινό αγώνα, αλλά μας έκανε ακόμα πιο εγωκεντρικούς και ατομικιστές. Κλαίμε όλοι καθημερινά τη μοίρα μας, αλλά δεν τολμούμε ή δεν θέλουμε να τολμήσουμε να προτείνουμε λύσεις και να ακολούθησουμε άτομα με όραμα, αγνά ιδανικά, πίστη και αφοσίωση στον αγώνα για την σωτηρία του Έθνους μας. Και αυτό διότι, όντας προσηλωμένοι στον σκληρό καθημερινό ανταγωνισμό, γινόμαστε όλο και πιο απάνθρωποι, όλο και πιο αποκτηνωμένοι, τηρώντας πιστά -σαν καλοί χριστιανοί- το «ο θάνατος σου η ζωή μου». Με μυαλό σατανικό, φιδίσια ψυχή και νεοταξική νοοτροπία, ο άνθρωπος έχει μεταλλαχθεί σε ένα καπιταλιστικό τέρας, το οποίο τρέφεται καθημερινά με τις σάρκες των συνανθρώπων του.

Το έθνος καταπιέζεται επίσης από τις ορδές των λαθρομεταναστών, οι οποίοι μόνο τα συμφέροντα κάποιων εξυπηρετούν. Εκτός την καθημερινή εγκληματικότητα, διαρρήξεις, ληστείες, κλοπές, ξυλοδαρμούς, βιασμούς, πολλοί άνθρωποι εξαφανίστηκαν και ποτέ κανείς δεν τους ξαναβρήκε. Αναρωτηθήκαμε ποτέ τι απέγιναν αυτοί οι άνθρωποι; Εμπόριο λευκής σαρκός, εμπορία οργάνων, απαγωγές και δολοφονίες. Ο κάθε ένας από εμάς πιστεύει ότι δεν θα του συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό; Γιατί εσείς να είστε η εξαίρεση του κανόνα πια; Ή, ακόμα χειρότερα, αυτό ίσως συμβεί στα ανήλικα παιδιά σας.

Οι νέοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν θα είναι για πάντα νέοι. Είναι εγωιστικό να σκεφτόμαστε μια ζωή μόνο τον εαυτό μας και όχι τα μελλοντικά παιδιά όλων μας, στα οποία θα κληροδοτήσουμε μια κοινωνία ζούγκλα, στην οποία ίσως δεν μπορέσουν να επιβιώσουν. Έχουμε καταντήσει γυναίκες και άντρες φαντάσματα, που κινούνται σαν σκιές στους δρόμους των πόλεων, χωρισμένοι από την άβυσσο του ανταγωνισμού και της επιβίωσης. Ο αλλοτινός αγώνας των γονιών μας για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη κοινωνία παρέδωσε τη σκυτάλη στη δική μας γενιά, η οποία μετέτρεψε τους αγνούς αυτούς αγώνες σε αγώνες νεοταξικού υλισμού. Νέοι άντρες και γυναίκες επιδίδονται στον καθημερινό σκληρό ανταγωνισμό και χάνουν την ουσία της ζωής και των πραγμάτων. Δεν στηρίζουν πλέον ο ένας τον άλλο, όπως κάνανε κάποτε οι γονείς μας, όταν ήταν νέοι, αλλά πιστεύουν ότι η αλληλοβοήθεια μεταξύ άντρα και γυναίκας είναι κάτι το υποτιμητικό και παλιομοδίτικο. Αυτές τις αντιλήψεις τις έχει επιβάλλει η απάνθρωπη νέα τάξη πραγμάτων, η οποία με αυτό τον τρόπο μας αναγκάζει να μεταμορφωθούμε σε άκαρδα ρομπότ, που κινούνται σε πόλεις από μπετόν.

Ο αγώνας των περισσοτέρων λοιπόν έχει πλέον ως στόχο το τελικό ατομικό βόλεμα, το οποίο έχει γίνει αυτοσκοπός. Όταν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τότε πλέον τίποτα δεν υπάρχει γύρω μας παρά μόνο η οικογένειά μας και οι στενοί φίλοι μας. Όχι, μακάρι να ήταν έτσι τα πράγματα, αλλά αυτή η ψυχική γαλήνη και το απατήλο αίσθημα ασφάλειας που με χρόνια κόπων και υπεράνθρωπων προσπαθειών εξασφαλίσαμε δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Όταν στην κοινωνία γύρω μας τα πάντα καταρρέουν, τότε μια μέρα θα καταρρεύσει και εκείνο το απατηλό βολεματάκι και μόνο τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο υπόλογοι είμαστε γι' αυτή την τελική καταστροφή.

Ελένη Αρ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP