21.4.11

Δειτε: Παρασκευη 22/4/11, 6μμ - ΕΤ1

Την Παρασκευή 22 Απριλίου στις 18.00 την εκπομπή Κιβωτός.gr, στην ΕΤ1.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, εμπνευστής και ιδρυτής της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» στο Παρανέστι της Δράμας, μας ξεναγεί, με την βοήθεια του φακού στην μεγάλη συλλογή από σπόρους που διαθέτει. Η διαδικασία είναι απλή: αναζητά παραδοσιακές ποικιλίες σε όλη τη χώρα, τις συγκεντρώνει, τις αβγατίζει και τις διαθέτει στη συνέχεια δωρεάν μέσω του καλά οργανωμένου δικτύου του Πελίτι. Η κάμερα της εκπομπής παρακολουθεί στον Π. Σαϊνατούδη στην περιπλάνησή του στους ηλικιωμένους ανθρώπους της υπαίθρου, αυτούς που ο ίδιος ονομάζει «φύλακες». Και αυτό γιατί φυλούν όχι μόνο τους σπόρους αλλά και τη γνώση. Αυτοί τροφοδοτούν την αέναη αυτή σκυταλοδρομία αφού παραδίδουν την σκυτάλη στις επόμενες γενιές. Περίπου 8.000 φακελάκια με σπόρους στέλνονται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα με αποστολέα το Πελίτι. Μία ιδιότυπη γέφυρα ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους καλλιεργητές. Ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Μία γέφυρα γεμάτη ντόπιες ποικιλίες σπόρων και μικρά μυστικά γνώσης.

Σημαντικός υποστηρικτής, όχι μόνο του Πελίτι αλλά συνολικά, των ντόπιων ποικιλιών είναι το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο. Πρωταγωνίστρια εκεί, η εντυπωσιακή γερόντισσα, η δραστήρια ηγουμένη. Με λόγο αιχμηρό, ευθύ και τολμηρό ξεναγεί την κάμερα της εκπομπής στις δράσεις του μοναστηριού.

Στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, οι μαθητές συμμετέχουν στη γιορτή που γίνεται κάθε άνοιξη στην πλατεία, μοιράζοντας φυτά από ντόπιες ποικιλίες. Ο δάσκαλος του σχολείου Νικόλαος Δομπάζης μιλάει για την προσπάθεια των μαθητών. «Την άνοιξη όλο το σχολείο είναι ένα θερμοκήπιο, παντού και στα γραφεία των δασκάλων και στις τάξεις και στους διαδρόμους και όταν δεν φτάνουν τα παράθυρα βάζουμε θρανία στους διαδρόμους και εκεί επάνω βάζουμε τα φυτά. Σκοπός μας είναι μέσα από τέτοιες δραστηριότητες να γίνουν τα παιδιά ενεργοί πολίτες».

Στα Τρίκαλα, τον ρόλο του ξεναγού αναλαμβάνει ο Δημήτρης Δήμου. Ένας άλλος φύλακας της ντόπιας αρχέγονης πανίδας. Στέκει περήφανος μπροστά στον φακό και μιλάει για το πολύτιμο γενετικό υλικό που δεν πρέπει να χαθεί και για τα ζώα με χαρακτήρα που πρέπει να διασωθούν. Όνειρό του; Να περισώσουμε τα ζώα και τα κρατήσουμε όπως τα έφτιαξε ο θεός και όπως εμφανίστηκαν στη γη μας χιλιάδες χρόνια πριν. Σκυλιά από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, άλογα που απεικονίζονται στην ζωοφόρο του Παρθενώνα, αγελάδες από την μακρυκέρατη φυλή της Κατερίνης που ξεπηδούν από αρχαίες αναπαραστάσεις.

Ένα ντοκιμαντέρ γι' αυτούς που διατηρούν την βιοποικιλότητα του τόπου μας. Για να μην εξαρτάται η διατροφή μας από τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων υβριδίων, των στείρων σπόρων μιας χρήσης. Για να μην κρατάνε την τροφή μας στα χέρια τους.

Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι. Δεδομένου ότι υπάρχει ανετοιμότητα, όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο απροκάλυπτα εντείνεται, πρέπει η κοινωνία να αφυπνιστεί και να λάβει τα μέτρα της απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP