15.4.11

Υποθεση Πατσιφικο: Ενας εβραιος προκαλει εμπαργκο της Ελλαδος απ' την Αγγλια

Don Pacifico
Τον Απρίλιο του 1849, Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Φιλίππου, ένας εβραίος τυχοδιώκτης, ονόματι Δαβίδ Πατσίφικο, προκάλεσε τους πιστούς από το σπίτι του, στην οδό Καραϊσκάκη στου Ψυρρή, κατά το έθιμο της καύσης του Ιούδα (επισημαίνεται ότι εκείνη τη χρονιά, λόγω της έκτακτης επίσκεψης του τραπεζίτη Ρότσιλντ στην Αθήνα, είχε απαγορευτεί η τέλεση του εθίμου!). Εξαγριωμένοι οι Έλληνες επέδραμαν επί της οικίας του, προξενώντας ασήμαντες ζημίες.

Ο Πατσίφικο (που είχε διατελέσει πρόξενος της Πορτογαλίας στην Αθήνα, αλλά είχε απαλλαγεί των καθηκόντων του λόγω καταχρήσεων, και στην συνέχεια έγινε τοκογλύφος) εστράφη κατά της ελληνικής κυβερνήσεως και ζήτησε αποζημίωση 888.736 δραχμών και 57 λεπτών! Ο πανούργος τυχοδιώκτης έβαλε στο παιγνίδι και την Αγγλία, αφού, εν τω μεταξύ, είχε αποκτήσει τη βρετανική υπηκοότητα. 

William Parker
Η πονηρή «Αλβιών», που ανταγωνίζετο Γαλλία και Ρωσία στην περιοχή, ζήτησε την καταβολή του υπέρογκου ποσού στον υπηκόο της. Η κυβέρνηση Κριεζή αρνήθηκε και η Αγγλία διέταξε στις 3 Ιανουαρίου του 1850 τον ναύαρχο Ουίλιαμ Πάρκερ να επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στον Πειραιά και τα κυριότερα ελληνικά λιμάνια, ενώ κατέσχεσε και Ελληνικά πλοία στο Αιγαίο (έμεινε στην ιστορία ως "Παρκερικά").

Η Ελλάδα υπέστη ανυπολόγιστες ζημίες, ιδίως οι έμποροι και οι ναυτιλλόμενοι, ενώ σημαντικά ήταν και τα προβλήματα επισιτισμού στην πρωτεύουσα. Η σθεναρή στάση του βασιλιά Όθωνα συσπείρωσε το λαό, που με ψυχραιμία και καρτερικότητα αντιμετώπισε την αγγλική πρόκληση.

Ο αποκλεισμός ήρθη τελικά 4 μήνες αργότερα, στις 15 Απριλίου του 1850, μετά και από την αντίδραση Γαλλίας και Ρωσίας, τα συμφέροντα των οποίων είχαν πληγεί από τον αποκλεισμό. Το θέμα Πατσίφικο παραπέμφθηκε τελικά σε διαιτησία και η αποζημίωση που του επιδικάσθηκε ήταν μόλις 3.750 δραχμές, ποσό, όμως, σημαντικό για το φτωχό ελληνικό κράτος εκείνη την εποχή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP