29.3.11

Προσοχη στα καλλυντικα των πολυεθνικων!


Ένα θέμα το οποίο έχει εγείρει  ερωτήματα και έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για επιστημονικές κοινότητες ανά τον κόσμο αλλά δεν έχει συζητηθεί στην Ελλάδα όσο θα έπρεπε,  ούτε καν για ενημερωτικά, είναι αυτό των λεγόμενων Parabens.

Τα Parabens - methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben και benzylparaben – είναι μια ομάδα αλκυλεστέρων π-υδροξυβενζοϊκού οξέος τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην παγκόσμια βιομηχανία ως συστατικά σαμπουάν, κρεμών μαλλιών, προσώπου και σώματος, αντηλιακών λαδιών, οδοντοκρεμών, ανδρικών τζελ ξυρίσματος, προϊόντων μακιγιάζ και φυσικά αποσμητικών. Μια ματιά στα συστατικά των δοχείων αυτών των προϊόντων αρκεί για να το διαπιστώσετε. Η βασική τους ιδιότητα είναι ότι αποτελούν ισχυρό συντηρητικό, καθώς είναι αντιμικροβιακά, αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά.

Στη φύση απαντάται μόνο το methylparaben και σε απειροελάχιστες ποσότητες, στα μούρα.

Το ζήτημα για το οποίο τα parabens έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, είναι ότι σε πρόσφατες πειραματικές μελέτες Πανεπιστημίων της Αγγλίας και των Η.Π.Α., με χαρακτηριστική αυτή του Northwestern University του Illinois, αυτά τα χημικά συσχετίζονται εμμέσως με τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, εντός των καρκινικών όγκων που αφαιρέθηκαν από τις ασθενείς, ανιχνεύτηκαν μικρές αλλά αξιοσημείωτες ποσότητες  συσσωρευμένων parabens! Ο προβληματισμός μάλιστα δείχνει βάσιμος καθώς πάνω από το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού εμφανίζεται στο 1/5 του μαστού που βρίσκεται δίπλα στη γυναικεία μασχάλη, κάτι που «ενοχοποιεί» τα αποσμητικά και αντι-ιδρωτικά που περιέχουν – λόγω  του σκοπού τους -  μεγαλύτερη ποσότητα parabens σε σχέση με άλλα εμπορικά είδη. Τα parabens λοιπόν από βιολογική άποψη απορροφούνται από το δέρμα και διαχέονται στους εσωτερικούς ιστούς, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για το ΤΙ καταλήγει στο εσωτερικό των οργάνων μας...

Περαιτέρω μελέτη ερευνητών στις Η.Π.Α. μάλιστα έδειξε ότι σε ζώα  η έκθεση σε parabens επηρέασε αρνητικά την ικανότητα αναπαραγωγής.

Το επίσημο και τυπικό συμπέρασμα των περισσότερων από αυτές τις έρευνες ήταν ότι δεν υπάρχει απτή απόδειξη σύνδεσης των paraben με καρκίνο, αλλά μόνο ένδειξη, και έτσι διατυπώνεται στα επιστημονικά «papers». Ωστόσο υπάρχουν και επιστήμονες όπως ο ανοσιολόγος Kris McGrath ο οποίος επιμένει ότι «υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ των συνηθειών υγιεινής της μασχάλης και του καρκίνου του μαστού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι πολύ γνωστές πολυεθνικές εταιρείες καλλωπιστικών γυναικείων προϊόντων δεν έχουν πτοηθεί από τις παραπάνω επιστημονικές ανησυχίες και εξακολουθούν να παράγουν είδη γεμάτα με το αμφιλεγόμενο αυτό πρόσθετο, κι αυτό διότι πρόκειται για εξαιρετικά φθηνό συστατικό. Ομοίως πράττει και πολύ γνωστή γερμανική αλυσίδα super-market η οποία έχει «φυτρώσει» σε κάθε γειτονιά και φροντίζει να «προικίζει» όλα τα καθαριστικά και καλλυντικά είδη της ακόμη και με 4 διαφορετικά paraben! Χωρίς να υπάρχει διάθεση κινδυνολογίας από τη συντάκτρια και δεδομένου ότι οι διαχειριστές όλων των πολυεθνικών έχουν αποδείξει ότι δεν τρέφουν καμία εκτίμηση για το ανθρώπινο είδος, μήπως θα έπρεπε όλα τα παραπάνω να προβληματίσουν έναν μέσο νου;

Αρκετές ελληνικών συμφερόντων εταιρείες καλλυντικών πάντως έχουν ήδη αποκλείσει 100% από τα συστατικά τους το εν λόγω πρόσθετο.


Προτείνεται, επομένως, σύντομη έρευνα κατά την αγορά στα συστατικά οποιουδήποτε προϊόντος επιτρέπουμε να αγγίξει το σώμα μας. Δεν θέτουμε την πολύτιμη Yγεία μας σε καμία απολύτως τοξική ουσία επειδή έτσι θέλησαν για εμάς οι δολοφονικά φιλοχρήματοι ιδιοκτήτες των παγκόσμιων αλυσίδων.

Αθηνά Κ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP