13.3.11

Επιστροφη στην απλοτητα

...για καλύτερη ποιότητα ζωής


1. Καλλιεργείστε την Βραδύτητα. Εξεγερθείτε απέναντι στις μηχανές. Δώστε μια πετσέτα κουζίνας σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, για να σκουπίζει τα πιάτα, όσο εσείς τα ξεπλένετε. Αφιερώστε 10 λεπτά για να σκουπίσετε τον χώρο σας με μια παραδοσιακή σκούπα, αντί να τον γεμίσετε με το βουητό της ηλεκτρικής.


2. Καλλιεργείστε την Όραση. Ξεκινήστε με την κούπα του καφέ στο πρωϊνό σας. Νιώστε την στερεότητα και το βάρος του κεραμικού στην παλάμη σας. Θαυμάστε το σχήμα, την υφή και τα χρώματα της κούπας σας κάθε πρωί, για να δυναμώσετε την ικανότητά σας να βρίσκετε την ομορφιά ολόκληρη την ημέρα.


3. Καλλιεργείστε την Χειροτεχνία. Κατασκευάζοντας και μεγαλώνοντας πράγματα οι ίδιοι είναι μια ευγενική επανάσταση ενάντια στην παγκοσμιοποιημένη μαζική παραγωγή. Το γνέσιμο του μαλλιού, η κατασκευή κεραμικών, η ύφανση, το πλέξιμο κλπ προσφέρουν μορφές διαλογισμού που είναι σχεδόν αδύνατον να βιωθούν με άλλον τρόπο.


4. Καλλιεργείστε την Καθαριότητα. Κάθε φορά που σκουπίζουμε, ξεσκονίζουμε, πλένουμε με φροντίδα και τρυφερότητα, δημιουργούμε καθαρό, "ιερό" πλέγμα στα αντικείμενα και τον χώρο μας. Προτιμήστε απορρυπαντικά με φυσικά υλικά, αντί τα σκληρά χημικά.


5. Καλλιεργήστε τη Μοναξιά. Βρείτε ένα μέρος σε ένα δωμάτιο που δεν χρησιμοποιείται συχνά, που θα το αφιερώσετε στην μοναξιά και την περισυλλογή. Στην ανάγκη, καθορίστε μια ήσυχη γωνιά στην κρεβατοκάμαρα, το σαλόνι ή τη βεράντα, που θα την ορίσετε ως χώρο περισυλλογής και προσευχής. Εκεί στα παραδοσιακά σπίτια μπαίνει το εικονοστάσι και τα θρησκευτικά αντικείμενα.


6. Καλλιεργείστε Χώρο. Οι σωροί αντικειμένων "λεκιάζουν" την καθαρότητα και την σαφήνεια του χώρου και των ανθρώπων που ζουν σ' αυτόν, φυσικά και ψυχολογικά. Τα πιο επιθυμητά στολίδια είναι ο χώρος και το φως.


7. Καλλιεργείστε Σιωπή. Για να δυναμώσετε την "μικρή εσωτερική φωνή" μέσα σας, μειώστε τις πηγές θορύβου στην ζωή σας. Το λιγότερο είναι περισσότερο. Αφήστε κλειστή την τηλεόραση ένα βράδυ κάθε εβδομάδα. Κλείστε το ραδιόφωνο κατά την πρωινή ή απογευματινή οικογενειακή συγκέντρωση. Εξασκηθείτε σε μερικές στιγμές σιωπής πριν φάτε με παρέα (παλαιότερα προσεύχονταν αυτή την ώρα, είτε ευχαριστώντας το Θεό για τα αγαθά που θα απολάμβαναν, είτε τα έμβια που θυσιάστηκαν για να τραφούν). Βρείτε χρόνο το απόγευμα για ένα ήσυχο φλιτζάνι τσάι.


8. Καλλιεργείστε την Ομορφιά που έρχεται με την ηλικία. Χρησιμοποιείστε και αντίκες, παλιά κομμάτια της οικογένειάς σας, που θα δώσουν "ψυχή' στο σπίτι σας. Χτίζοντας με παλιά υλικά, δίνει στο νέο σπίτι ένα βάθος και μια ιστορία που αλλιώς δεν θα μπορούσε να έχει.


9. Καλλιεργείστε Ψυχή. Ένα χειροποίητο κομμάτι κρατά τους σταθερούς, μεστούς παλμούς του κατασκευαστή του, σε αντίθεση με τα δημιουργήματα απρόσωπων μηχανών. Περιβάλλοντας τον εαυτό σας με αντικείμενα φτιαγμένα από πραγματικούς ανθρώπους, εάν όχι από εσάς τις ίδιες, προσκαλείτε ένα μικροσκοπικό κομμάτι απ' τον κάθε δημιουργό στον χώρο σας.


10. Καλλιεργείστε την "Μικροατέλεια". Οι θνητοί αφήνουν τον σωρό της αλληλογραφίας στην είσοδο για λίγο, αφήνουν λίγο περισσότερο τα λουλούδια στο βάζο, επιτρέπουν στον σκύλο ν' ανέβει καμιά φορά στο κρεβάτι και έχουν απρόβλεπτες γάτες. Μην είστε υπερβολικές με την τάξη. Αυτές οι "ατέλειες" αγκαλιάζονται από την απλότητα. Είναι αυτές που δίνουν στον χώρο μας αίσθηση σπιτιού και όχι ξενοδοχείου.


11. Καλλιεργείστε την Φιλοξενία. Δώστε στο κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας ένα μαλακό κάθισμα, ένα ριχτάρι να κουλουριαστεί κάποιος, γλυκό φωτισμό, ένα παχύ χαλί. Προσκαλέστε ανθρώπους να καθήσουν, προσφέρετε ένα κέρασμα, φιλοξενείστε φίλους.


12. Καλλιεργείστε την Απλότητα. Λιγότερα αντικείμενα σημαίνουν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και την φύση - μια φιλοσοφία αρκετά απλή ακόμη και για τις πιο πολύπλοκες ζωές.

MotherEarth

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP