5.3.11

Τα ελληνικα προϊοντα ΔΕΝ χαρακτηριζονται απαραιτητα με το 520

Η επικρατούσα άποψη, ότι τα 3 πρώτα ψηφία στον γραμμωτό κώδικα των προϊόντων υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσής τους, είναι ΑΝΑΛΗΘΗΣ. 

Τα πρώτα 2 ή 3 ψηφία του γραμμωτού κώδικα (Πρόθεμα Χώρας κατά GS1) προσδιορίζουν τον εθνικό φορέα της χώρας από τον οποίο, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε η άδεια προκειμένου ένα προϊόν να φέρει στη συσκευασία του γραμμωτό κώδικα. (Ελλάδας: 520, 521) Μια επιχείρηση ΔΕΝ υποχρεούται να προμηθευτεί την εν λόγω άδεια από τον φορέα της χώρας όπου εδρεύει ή δραστηριοποιείται. Δηλαδή, τα 3 πρώτα ψηφία στον γραμμωτό κώδικα ενός προϊόντος ΔΕΝ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Δείτε τι λένε ο διεθνής οργανισμός που ορίζει τα περίφημα "3 πρώτα ψηφία" και το ελληνικό –πρώην– μέλος του, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: Τα ανθρακούχα αναψυκτικά της Coca-Cola 3Ε, που παρασκευάζονται και συσκευάζονται στην Ελλάδα, με άδεια και δικαιώματα που πληρώνουν στην Coca-Cola, έχουν Πρόθεμα Χώρας που παραπέμπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον κοινό φορέα Βελγίου-Λουξεμβούργου (500 και 544). Οι χυμοί Amita, το νερό ΑΥΡΑ, που επίσης παράγονται στην Ελλάδα από την Coca-Cola 3Ε, έχουν Πρόθεμα Χώρας 520. Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι η Amita και το ΑΥΡΑ είναι καθαρά ελληνικά προϊόντα, με την έννοια ότι η εταιρεία δεν πληρώνει δικαιώματα σε τρίτους. Η σόδα TUBORG που παράγεται στην Ελλάδα από την Coca-Cola 3Ε με άδεια της TUBORG Δανίας έχει Πρόθεμα Χώρας 520. Επίσης, στα ράφια των Carrefour φιγουράρει –προτεινόμενο ως το πιο φθηνό στην ελληνική αγορά– γάλα εβαπορέ, στη συσκευασία του οποίου αναγράφεται: "ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ: Hochwald…". Ε, λοιπόν, τα πρώτα ψηφία στον γραμμωτό κώδικα αυτού του προϊόντος είναι τα "520".

Είναι, δηλαδή, ολοφάνερο ότι προϊόντα που δεν έχουν ούτε "πάνω" τους ούτε "γύρω" τους τίποτα ελληνικό, κυκλοφορούν με "κωδικό 520". Από την άλλη, προϊόντα αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων, ενδεχομένως, έχουν γραμμωτό κώδικα με Πρόθεμα Χώρας διάφορο του 520.

Ούτε η ελληνική σημαία στη συσκευασία, που μας "ενημερώνει" ότι πρόκειται για ελληνικό προϊόν, σημαίνει πολλά ουσιώδη. Πρόκειται για άλλη μια κουτοπονηριά. Κατά κανόνα, το μόνο ελληνικό που "εσωκλείουν" αυτά τα προϊόντα είναι η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού και των εργαζόμενων στην επιχείρησή του και η εκμετάλλευση των αγαθών της ελληνικής γης προς όφελος των πολυεθνικών.

Εάν, λοιπόν, επιθυμούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά ευεργετικό για την πατρίδα μας, αρκεί ν’ αφιερώνουμε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για τις αγορές μας. Είναι λάθος να αρκούμαστε στους κωδικούς "520" / "521" και στην "ελληνική σημαία". ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. Επιβάλλεται ο έλεγχος των "δικαιούχων" των χρημάτων που ξοδεύουμε.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP