7.6.10

Καν' το οπως στην αρχαια Σπαρτη


Σωματική Άσκηση
Τότε: Η Σπάρτη ήταν η μοναδική πόλη σε όλη την Ελλάδα που υπήρχε δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης για τα κορίτσια, στο οποίο δινόταν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωματική άσκηση. Αστικός μύθος μάλιστα της αρχαιότητας τα θέλει να διαγωνίζονται γυμνά και με αντιπάλους αγόρια στο τρέξιμο, στο άλμα και την πάλη. Η καλή φυσική κατάσταση των γυναικών συντελούσε στο να είναι υγιείς μητέρες.

Καν' το όπως τότε: Ακόμα κι αν είσαι έγκυος, συνέχισε να γυμνάζεται. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics αναφέρει ότι η γυμναστική συντελεί στην καλή υγεία της μέλλουσας μαμάς, αλλά έχει και σημαντικά οφέλη για το έμβρυο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά μητέρων που αθλούνταν κατά την εγκυμοσύνη ήταν πιο αδύνατα, χωρίς όμως το ύψος και το βάρος τους να είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων. Όσον αφορά τον κίνδυνο αποβολής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εφόσον βέβαια ακολουθεί τις συμβουλές του γιατρού της. Σύμφωνα με έρευνα του Columbia University School of Public Health της Νέας Υόρκης σε 300 εγκύους, όσες γυμνάζονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν μειωμένο κίνδυνο αποβολής. Μία πιθανή εξήγηση της προστατευτικής δράσης της γυμναστικής είναι το γεγονός ότι εμποδίζει την εμφάνιση ορμονικών διαταραχών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε συσπάσεις της μήτρας και σε επακόλουθη αυτόματη διακοπή της κύησης.
Μέχρι τον έκτο μήνα κύησης, η γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει όσα προγράμματα γυμναστικής έκανε και πριν - εκτός βέβαια κι αν ο γιατρός της τη συμβουλέψει να τα αποφύγει. Μετά τον έβδομο μήνα πρέπει να αποφεύγει τους κραδασμούς και να γίνονται όλα σε χαλαρότερους ρυθμούς. Επίσης, ας ξεχάσουμε τους ραχιαίους είτε στο έδαφος είτε σε μπάλα


Μητρότητα
Τότε: Η μητρότητα θεωρείτο ο φυσικός προορισμός κάθε Ελληνίδας, αλλά στη Σπάρτη δινόταν πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτόν το σκοπό και με πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή του συντρόφου για λόγους ευγονικής. Η Σπαρτιάτισσα μητέρα, ωστόσο, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί σκληρή. Ήταν αυτή που αποχωριζόταν το γιο της μόλις αυτός συμπλήρωνε το έβδομο έτος της ζωής του και του έλεγε πριν από τη μάχη «ή ταν ή επί τας».

Καν' το όπως τότε: Σε καμία περίπτωση δεν λέμε πως πρέπει να κυνηγάμε τα παιδιά μας με βούρδουλα. Η μητέρα όμως είναι αυτή που θα τους δώσει τις βάσεις να στηριχτούν μόνα στα πόδια τους.. Δεν είναι άλλωστε απίθανο να αποκτήσεις σήμερα ένα απαιτητικό παιδί. Έρευνα του CNN και του Time Magazine έδειξε ότι τα παιδιά είναι περισσότερο κακομαθημένα απ' όσο ήταν 10 χρόνια πριν. Και δεν είναι μόνο τα κλάματα και οι φωνές τα αρνητικά ενός παιδιού που δεν ξέρει τη λέξη «όχι». Το χειρότερο είναι ότι βασίζεται πάντα στους άλλους για την εκπλήρωση των αναγκών του, απομονώνεται από τους συνομηλίκους του κι έχει μειωμένη διάθεση για μάθηση (με την πρώτη δυσκολία τα παρατά).
Τα υλικά αγαθά που προσφέρουμε στα παιδιά μας για να καλύψουμε το χρόνο που δεν τους δίνουμε είναι η κύρια αιτία που τα παιδιά μας γίνονται κακομαθημένα. Επίσης, ο διάλογος που δεν κάνουμε μαζί τους, η τρυφερότητα που είναι απούσα, καθώς και η ηρεμία που απαιτείται για να αρνηθούμε τις υπερβολικές απαιτήσεις τους είναι πράγματα που οδηγούν στο ίδιο πρόβλημα. Για να μην αποκτήσεις κι εσύ έναν ατίθασο απόγονο, η Θεοδοσίου συμβουλεύει: Μάθε να λες όχι εκεί που πρέπει. Επιβράβευσέ το όπου χρειάζεται. Μάθε του τι σημαίνει ιδιοκτησία. Βαλ' του όρια.


Ερωτική Ζωή
Τότε: Οι συναντήσεις ενός Σπαρτιάτη με τη γυναίκα του ήταν μυστικές, σύντομες και γίνονταν σε απόλυτο σκοτάδι, καθώς ο σύζυγος έπρεπε να επιστρέψει χωρίς να τον καταλάβουν στους στρατώνες όπου έμενε.

Καν' το όπως τότε: Ο Πλούταρχος είδε όλη αυτήν την τακτική από διαφορετική πλευρά: Δεν έχαναν πολύτιμο χρόνο για τις υποχρεώσεις της συμβίωσης, διατηρούσαν τη φρεσκάδα του έρωτα κι ένιωθαν πάντα έντονη επιθυμία για το σύντροφό τους.
Το σεξ είναι η αυθεντικότερη μορφή επικοινωνίας, στην οποία συμμετέχουν και οι πέντε αισθήσεις. Μετά από χρόνια γάμου, το σεξ μπορεί να διατηρηθεί σε καλή φόρμα όταν ένας σημαντικός παράγοντας τηρείται κι αυτός είναι το κατά πόσο φροντίζουμε τη σχέση, το οποίο φυσικά ενσωματώνεται στο κατά πόσον ο κάθε σύντροφος φροντίζει τον εαυτό του. Αφιέρωσε χρόνο σε σένα και μην είσαι κολλημένη μες στη σχέση. Βγες με τους φίλους σου, φρόντισε την εμφάνισή σου, κάνε πράγματα που σε ευχαριστούν και που θα τον κάνουν να αισθανθεί ότι κι εσύ έχεις τη δική σου ζωή. Ακόμα μία φόρμουλα που πρέπει να τεθεί σε λειτουργία είναι το να μη θεωρείς δεδομένο το σύντροφό σου. Να είναι για σένα αντικείμενο διεκδίκησης κι επιθυμίας!


Ανεξαρτησία
Τότε: Στη Σπάρτη οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να κατέχουν και να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων κι εγγείων ιδιοκτησιών, χωρίς να υπόκεινται υποχρεωτικά σε κάποιο νομικό καθεστώς επιτροπείας.

Καν' το όπως τότε: Δεν θέλεις να είσαι η σύντροφος που να κρέμεται από τα μπατζάκια του παντελονιού του συζύγου. Ακόμα και όσον αφορά τη μητρότητα, μία ανεξάρτητη μάνα αποτελεί θετικό πρότυπο για το παιδί της, το οποίο μαθαίνει από εκείνη πώς να πάρει και τη δική του ζωή στα χέρια του αργότερα.
Για να γίνει μία γυναίκα ανεξάρτητη χρειάζεται να είναι οικονομικά αυτάρκης και να έχει χτίσει μέσα της το αίσθημα αυτοπεποίθησης. Πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και να υλοποιεί τις αποφάσεις της. Φυσικά, ρόλο παίζει κι ο προσωπικός χρόνος της, τον οποίο πρέπει να εκμεταλλεύεται σωστά. Να συμβαδίζει με το σύζυγό της, να μη χάνει τη θηλυκότητά της και να φροντίζει την πρόοδο της οικογένειας.

V.S.Ιδέα από ...ανδρικό έντυπο

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP