24.5.10

Φαρμες στις ταρατσες της πολης


Λέγεται rooftop urban farming (αστική γεωργία οροφοσκεπών) και είναι το κίνημα το οποίο εξαπλώνεται -ανθεί, στην κυριολεξία- σε όλο και περισσότερα αμερικανικά κέντρα. Σε αυτό εντάσσονται νεαρής ηλικίας αστοί με οικολογικές και διατροφικές ευαισθησίες που έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν αστικά ορθούς και με lifestyle «κρεμαστούς κήπους και περιβόλια».

Οι προοπτικές αυτού του concept είναι πραγματικά τεράστιες. Η Νέα Υόρκη διαθέτει 5.700 εκτάρια «καλλιεργήσιμων» ταρατσών, η σοδειά από τις οποίες θα μπορούσε να ταΐσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρονιά! Τα θετικά είναι πολλά: Μια φάρμα σε μεγάλο ύψος επιτρέπει την καλύτερη απορρόφηση του βρόχινου νερού από το χώμα, αλλά και την καλύτερη θωράκιση του κτιρίου από την υπερβολική ζέστη. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο λόγος που ο δήμος της Νέας Υόρκης προσφέρει εκπτώσεις φόρων σε όσα κτίρια καλύπτουν τις οροφές τους με πρασινάδα.

Δύο από τους πιο ενεργούς οπαδούς αυτού του κινήματος είναι η 26χρονη Ανι Νόβακ και ο σύντροφός της, ο 28χρονος Μπεν Φλάνερ. Οι κατά τ’ άλλα κοσμοπολίτες Νεοϋορκέζοι δηλώνουν ότι πια το όνειρό τους είναι να γίνουν full time αγρότες, αλλά όχι στην επαρχία. Θέλουν να γίνουν αγρότες στη φάρμα που δημιουργούν βήμα-βήμα στην καρδιά του Big Apple! Τον περασμένο Απρίλιο έλαβαν χρηματοδότηση από την οικολογική οργάνωση Good Green, η οποία τους έδωσε 60.000 δολάρια, κεφάλαιο αναγκαίο για να ξεκινήσουν το project τους, που πρόβλεπε τη μεταφορά 90 τόνων χώματος στη στέγη για να καλυφτεί η επιφάνεια 600 τ.μ. και να φυτευτεί. Τρεις μήνες αργότερα η σοδειά τους ήταν 300 κιλά φρούτα και λαχανικά! Προς το παρόν, οι βασικοί τους πελάτες είναι τέσσερα εστιατόρια, που έχουν δεσμευτεί να αγοράζουν ό,τι παράγει η «ταρατσοφάρμα» τους! Κατά τις 11.00 το πρωί, αφού μαζεύουν τα σαλατικά τους, τα αγγούρια και τις ντομάτες τους, ο Μπεν αρχίζει τα τηλέφωνα για να ενημερώσει τους πελάτες του προτού ξεκινήσει τις παραδόσεις του. «Η ζήτηση για τα ντόπια προϊόντα έχει αυξηθεί σημαντικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ έχουν ταξιδεύσει κατά μέσο όρο 5.000 χλμ. μέχρι να φτάσουν στα ράφια. Αυτό είναι γελοίο, αλλά και επιβλαβές για το περιβάλλον. Τώρα που όλοι έχουν ευαισθητοποιηθεί, αυτό το δεδομένο μετράει στις επιλογές τους» εξηγεί ο Μπεν, που αρνείται ωστόσο να αποκαλύψει το ύψος των εσόδων του από τη φάρμα του. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνω υπολογισμούς. Στόχος μου είναι να αναπτύξω το concept» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που θέλουν να πάνε το υπάρχον concept ένα βήμα παραπέρα. Ο 28χρονος Βίρα, διπλωματούχος περιβαλλοντικών σπουδών, τον περασμένο Ιανουάριο εγκαινίασε στην ταράτσα του κτιρίου όπου ζει στο Μπρούκλιν, το Gotham Greens, μια υδροπονική φάρμα 1.400 τ.μ., στην οποία αντί χώματος χρησιμοποιείται αποκλειστικά νερό. Ο ίδιος αλλά και οι συνέταιροί του έχουν καταφέρει να μαζέψουν το 1,5 εκατ. δολάρια που είναι το απαιτούμενο κεφάλαιο. «Η ιδιαιτερότητά μας είναι ότι η φάρμα μας είναι πολύ hi-tech. Εχουμε πέντε υπαλλήλους που μαζεύουν τη σοδειά μέσα στο θερμοκήπιο, το οποίο θα φιλτράρει τον αέρα, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης της σοδειάς από το νέφος» εξηγεί ο Βίρα, που προσθέτει με καμάρι ότι η υδροπονική καλλιέργεια απαιτεί δέκα φορές λιγότερο νερό απ’ ό,τι οι κλασικές καλλιέργειες. Στόχος του είναι να παράγει 30 τόνους φρούτα και λαχανικά κάθε χρόνο.


Με τούτα και μ’ εκείνα, όλοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις καλλιέργειες μες στην πόλη και υποστηρίζουν ότι το rooftop urban farming ήρθε για να μείνει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP