23.5.10

ΤΟΜΕΑΣ Χ


...Όταν πλησιάσαμε περισσότερο τον τρομοκρατημένο χωρικό, οι ψυχές όλων μαύρισαν. Πάνω στις ράχες τους, τα κουρασμένα ζώα μετέφεραν σωρούς από σέλινο. Στεφάνια από σέλινο, σύμφωνα με την παράδοση, αποτίθενται υποχρεωτικά πάνω στα μνήματα. Πρόκειται για το κατ' εξοχήν φυτό του θανάτου και των νεκρών. Φόρος τιμής στους θανόντες και συντροφιά στο τελευταίο τους ταξίδι. Οι οιωνοί ήταν καθαροί. Οι θεοί είχαν λάβει την απόφασή τους και μας είχαν ξεκάθαρα μιλήσει. Η μοίρα μας ήταν γραμμένη. Οδεύαμε ολοταχώς προς τον θάνατο.

Ψίθυροι απλώθηκαν σε κάθε άκρο της φάλαγγας. Χιλιάδες άνδρες έτοιμοι να ξεσπάσουν σε φωνές και κατάρες και να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Βαδίζαμε πλέον με τα μάτια κλειστά πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ήμασταν όλοι εμείς ένας κλαίων χορός, στο μέσο μίας τραγωδίας, της οποίας το τέλος ήταν ήδη γραμμένο. Και τότε, σαν από μηχανής θεός, εμφανίσθηκε πάλι στο μέσο της σκηνής ο Τιμολέων. Ύψωσε τον τόνο της φωνής του αγγίζοντας τόσο ψηλές συχνότητες, που μίλησε κατευθείαν στα βάθη της ψυχής μας. Ε, λοιπόν όχι. Δεν ήταν οιωνός θανάτου, το μέγα σημείο που είχε μόλις φανεί εμπρός μας. Δεν σήμαινε το τέλος, ούτε και την καταστροφή μας. Το σέλινο, αναφώνησε ο Τιμολέων, είναι το ένδοξο σύμβολο της Νίκης. Με σέλινο στεφανώνουμε οι Κορίνθιοι, εδώ και χρόνους πολλούς, τους μεγάλους νικητές στα Ίσθμια. Ήταν σημάδι από τους θεούς αυτή η παράξενη πομπή, σημάδι της νίκης και της δόξας που πλησιάζει. Με μία γρήγορη κίνηση, ο αρχηγός μας άρπαξε ένα βλαστό και τον τύλιξε επιδέξια γύρω από το κεφάλι του. Αμέσως τον μιμήθηκαν οι αξιωματικοί και η έφιππη φρουρά των Κορινθίων. Οι οπλίτες ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και έσπευσαν να πράξουν ακριβώς το ίδιο. Μέσα σε λίγες στιγμές, όλοι οι άνδρες της στρατιάς ήταν στεφανωμένοι και τραγουδούσαν με πάθος τον παιάνα.

Απόσπασμα από το διήγημα "Νεκρικά Ύδατα" για την μάχη στον Κριμισό ποταμό της Σικελίας μεταξύ Κορίνθιων και Καρχηδονίων. Από το νεοεκδοθέν βιβλίο ΤΟΜΕΑΣ Χ, που διαβάσαμε και συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP