22.4.10

Μοδα που σε... κουφαινει


Σε κίνδυνο βάζουν την ακοή τους οι νέοι με τη χρήση mp3 και iPod, προειδοποιούν οι γιατροί. Αμερικανική έρευνα έδειξε ότι περισσότερο κινδυνεύουν όσοι ακούνε μουσική σε υψηλή ένταση φορώντας τα μικρά ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αφτί. Κι αυτό επειδή τα επίπεδα θορύβου είναι ίδια με εκείνα των τουρμπινών αεροσκάφους.

Ο καθηγητής Πίτερ Ραμπίνοβιτς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ δήλωσε ότι μερικές από τις ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής υποβάλλουν την ακοή σε θόρυβο μέχρι και 120 ντεσιμπέλ, παρόμοιο σε ένταση με εκείνον που παράγεται από κινητήρα τζετ. «Παραδοσιακά προβλήματα απώλειας ακοής είχαν ενήλικες που απασχολούνταν σε θορυβώδη επαγγέλματα ή χρησιμοποιούσαν όπλα. Τώρα όμως αυξάνεται η ανησυχία μας, γιατί απώλεια ακοής παρουσιάζουν και νεαρά άτομα είτε όταν η ακοή τους εκτίθεται σε πολύ δυνατή μουσική, π.χ. ντίσκο, αλλά και όταν χρησιμοποιούν ατομικές συσκευές μουσικής όπως τα mp3 και iPod» εξήγησε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Οπως και με τα κινητά τηλέφωνα, η χρήση προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής έχει αυξηθεί πιο γρήγορα από την ικανότητα εκτίμησης των συνεπειών τους στην υγεία».

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η χρήση iPod και mp3 μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή, ενώ αν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η συγκέντρωση του οδηγού αποσπάται, ακριβώς όπως όταν μιλάει στο κινητό και οδηγεί.

Κάτια Γιαπαλάκη

ΣΗΜ.ΜΓ: Ξαφνικά, ΟΛΟΙ, μαζικά και κοπαδιαστά, ένιωσαν - λόγω μάρκετινγκ - την "ανάγκη" να ακούν μουσική ΠΑΝΤΟΥ. Σαν ανίκανοι να μετακινηθούν χωρίς ένα καλώδιο να κρέμεται απ' τ' αυτιά τους. Σαν τεχνητά αυτιστικοί, επιλέγουν να μην ακούν τους ήχους που τους περιβάλλουν. Είναι ήδη κουφοί στην καθημερινότητα γύρω τους, αντικαθιστώντας την φωνή της πόλης ή της εξοχής, με ένα μουσικό "χαλί" που ξεφτυλίζει και την έννοια της μουσικής (υποθέτωντας ότι ακούν Μουσική και όχι βιομηχανοποιημένους ήχους), μετατρέποντάς την από ψυχαγωγό σε τυποποιημένη υπόκρουση. Δεν είναι έκπληξη ότι οδηγούνται και στην πραγματική κώφωση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP