30.3.10

Ολυμπος Καρπαθου, εκει που σταματησε ο χρονος


Αυτό είναι χωριό Όλυμπος στο νησί της Καρπάθου. Αυτό είναι το πιο μοναδικό χωριό στην Ελλάδα. Γιατί; Επειδή η Όλυμπος είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα όπου ο χρόνος έχει σταματήσει. Είχα την τύχη για να το επισκεφτώ πριν μερικά χρόνια και ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Απίστευτo το ότι τέτοιο μέρος υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα και η επίσκεψη μου στο χωριό Όλυμπος ή Έλυμπος, όπως την καλούν οι ντόπιο, ήταν μια πραγματικά διαφορετική εμπειρία. Εδώ το πέρασμα του χρόνου δεν άγγιξε σχεδόν τίποτα. Για αιώνες τώρα, ο χρόνος έχει σεβαστεί αυτήν την απίστευτη ομορφιά αυτού του τόπου και τις μοναδικές παραδόσεις της καθώς επίσης και την αρχιτεκτονική του χωριού, που το έχει κάνει το χωριό σε ένα ζωντανό μουσείο λαογραφίας.

Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Το χωριό χτίστηκε σε μια ορεινή και μακρινή τοποθεσία. Λόγο αυτής της γεωγραφικής του τοποθεσίας είναι απομονωμένο από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Για αυτό οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν τη καθαρή μορφή και φυσιογνωμία του χωριού τους, και τις παραδόσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα οι περισσότερες από τις γυναίκες κατοίκους του χωριού είναι ντυμένες με την τοπική ενδυμασία τους και μιλούν την τοπική διαλεκτό τους - που διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία.

Αυτό το χωριό ιδρύθηκε 5 αιώνες πριν, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την παράκτια πόλη Βρουκούντα. Μην χάσετε να επισκεφθείτε αυτό το μοναδικό χωριό. Δοκιμάστε το φρεσκοψημένο ψωμί, που ψήνεται μέσα στους υπαίθριους φούρνους του χωριού, και επίσης το τοπικό φαγητό τους, τις μακαρούνες. Ο καλύτερος καιρός για να πάτε είναι το Πάσχα ή τις 15 του Αυγούστου. Οι κάτοικοι της Ολύμπου πραγματικά ζουν στο δικό τους κόσμο και "λατρεύουν" το χωριό τους.

Μια από τις πολλές μοναδικές παραδόσεις του χωριού Όλυμπος είναι ότι είναι μια μητριαρχική κοινωνία. Σύμφωνα με τη συνήθεια του χωριού, όλη η ιδιοκτησία κληρονομείται από την πρωτογεννημένη κόρη, που καλείται "κανακάρα". Τα άλλα παιδιά δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα. Για αυτό το λόγο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού αναγκάστηκε να μεταναστεύσει προκειμένου για να βγάλουν τα προς το ζην. Οι γυναίκες διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην Όλυμπο. Οι καθημερινές τους ασχολίες είναι οι ίδιες για αιώνες: υφαίνουν με το χέρι, ψήνουν το ψωμί έξω στους λιθόχτιστους φούρνους και μαζεύουν τα ξύλα για να ανάβουν τη φωτιά, ενώ η καλλιέργεια του εδάφους είναι ακόμα το καθήκον μιας γυναίκας. Οι άνδρες συνήθως εργάζονται στη θάλασσα.

Η ζωή των κατοίκων της Ολύμπου περιστρέφεται γύρω από τις γιορτές των Αγίων και κάνουν πολλές γιορτές ολόχρονα. Μερικές από αυτές κρατάνε για ημέρες και συνοδεύονται με παραδοσιακή ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό για όλους. Οι Ολυμπίτες είναι εξαιρετικά φιλόξενοι, και εάν βρεθείτε σε ένα από τους εορτασμούς τους, θα σας προσφερθούν τα πάντα. Επίσης ακόμα κρατάνε με επιμέλεια τα παραδοσιακά εθιμοτυπικά ήθη των γαμήλιων γιορτών. Οι παραδοσιακές χειροποίητες ενδυμασίες, που φοριούνται ακόμα από τις γυναίκες, ήταν στο παρελθόν σύμβολο κοινωνικής θέσης και ήταν σκανδαλώδης για κάποια γυναίκα κατωτέρας κοινωνικής τάξης να φορέσει την ενδυμασία από την κατηγορία των ελίτ.


Το χωριό είναι ένα από τα πλουσιότερα ανά κεφαλήν χωριά της Ελλάδας. Οι αλλαγές μέχρι τώρα ήταν πολύ περιορισμένες, αλλά, δυστυχώς, ο νέος αερολιμένας που έγινε πρόσφατα στην Κάρπαθο και ο συνεπαγόμενος αυξημένος τουρισμός δεν θα βοηθήσει στο να κρατηθεί αυτό το "ζωντανό μουσείο".

Νόστος


Ένα ενδιαφέρον οδοιπορικό από το 1997 μπορείτε να διαβάσετε σε 4 μέρη:
1. Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Όλυμπο της Καρπάθου
2. Η ιστορία της
3. Αναμνήσεις από ένα Μεγάλο Σάββατο
4. Πασχαλινά έθιμα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP