21.3.10

Εαρινη Ισημερια


«Κλύθι μάκαρ πανδερκές έχων αιώνιον όμμα
Τιτάν Χρυσαυγής Υπερίων, ουράνιον φως…»

Στην αρχαιότητα, η ανατολή του άστρου της ημέρας ήταν μια κοινή εμπειρία. Η παρατήρηση της κίνησης αυτής ήταν ένας σταθμός στην κατάκτηση της Γνώσης και εκκινεί τον εορτασμό των Ηλιοστασίων στο βάθος του χρόνου. Η ηλιακή κίνηση κωδικοποιείται στο «τετράωρον άρμα του Ηλίου», δηλαδή το φέρον τις ώρες, το καθορίζον τις 4 εποχές, με οριακά σημεία τα Ηλιοστάσια και τις Ισημερίες. Τα σημεία όπου η ελλειπτική τροχιά τέμνει το επίπεδο του Ισημερινού, το μεν ένα ορίζει την Εαρινή Ισημερία, το δε άλλο την Φθινοπωρινή. Από αρχαιοτάτων χρόνων ο Ήλιος, για τους έχοντες εσωτερική ανάταση, δεν είναι μόνο η πλανητική διάπυρος σφαίρα, αλλά ό,τι σαν "Ήλιος λόγος" ή Ηλιακός Λόγος φέρει: είναι Φυσικός φορέας που αποδίδεται από τον φυσικό Ήλιο, Ψυχικός φορέας που αποδίδεται από την «καρδιά» του Ήλιου, Πνευματικός φορέας που αποδίδεται από τον «πνευματικό Ήλιο».

Σήμερα είναι η αρχή της Άνοιξης για τους συμπαντικούς ρυθμούς της Μητέρας Γης. Το αβγό, η ζωική εκδοχή του φυτικού μπουμπουκιού, χρησιμοποιείται από τους πανάρχαιους χρόνους από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς για να δηλώσει την Άνοιξη, την αναγέννηση της Φύσης, τον Ευαγγελισμό (δλδ τα καλά νέα), την Ανάσταση. Οι άρρηκτα δεμένες με την Φύση παραδόσεις του λαού μας κυλούν με το αίμα μας και διασώζεται το πνευματικό μήνυμά τους στο χρόνο, μεταφερόμενο από θρησκεία σε θρησκεία με ουσιαστικά ελάχιστες παραλλαγές.

Μία ειδική μουσική παράσταση αφιερωμένη στην σημερινή Εαρινή Ισημερία, φιλοξενείται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, αύριο Δευτέρα 22 Μαρτίου και ώρα 20:30 (Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά - επειδή ο χώρος του πλανητάριου χωράει γύρω στα 300 άτομα - πηγαίνετε νωρίτερα από την ώρα έναρξης, γιατί θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η ιδιαίτερη αυτή μουσική εκδήλωση, με τον τίτλο «Πυρ Aείζωον», φέρει την υπογραφή του συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη, ενώ με τη φωνή της «ντύνει» την παράσταση η Μαρία Κανελλοπούλου. Στην εκδήλωση, ο λόγος, η μουσική και η εικόνα δημιουργούν κάτω από το θόλο του πλανηταρίου μία ατμόσφαιρα μοναδική. Ο συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης προτείνει στο κοινό ένα πολυμεσικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Το μουσικό έργο του, έχοντας ως βάση τον Ηράκλειτο, ταξιδεύει στον ανεξάντλητο πλούτο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και, μέσα από τη μουσική του, «συνδιαλέγεται» με την επιστήμη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP