17.3.10

Κεφαλας Λακωνιας, το βιολογικο χωριο


«Σχεδόν όλοι, και οι 320 κάτοικοι του χωριού μας, ασχολούμαστε με τη βιολογική καλλιέργεια της ελιάς. Σήμερα μάλιστα, το 40% του πληθυσμού είμαστε αγρότες με ηλικία μικρότερη των 45 χρoνών. Με στρωμένες εδώ τις δουλειές μας, ούτε που το σκεφτόμαστε να αναζητήσουμε αλλού το μέλλον μας...»
Φάνης Βλαχολιάς, βιοκαλλιεργητής, στα ΝΕΑ

Ο Κεφαλάς αποτελεί ένα Δημοτικό Διαμέρισμα του δήμου Θεραπνών, το οποίο απέχει 14 χλμ από την Σπάρτη και βρίσκεται στους πρόποδες του Πάρνωνα. Το όνομα του τωρινού δήμου, όπως φυσικά και του παλαιότερου που βρισκόταν στην ίδια περίπου περιοχή, προήλθε από την αρχαία πόλη της Λακωνίας, Θεράπνες. Στην αριστερή όχθη του Ευρώτα και νοτιοανατολικά της Σπάρτης κατά τους μυθικούς και προϊστορικούς χρόνους βρισκόταν η πόλη Θεράπναι ή Θεράπνη, η οποία κατά την παράδοση, πήρε το όνομα της από την κόρη του αυτόχθονου Λέλεγα, πρώτου βασιλιά της Λακωνικής. Ήταν κτισμένη πάνω σε λόφο, όπου υπήρχε ιερό του Μενελάου και η λοφοσειρά είχε ονομασθεί Μενελάϊο. Επίσης, υπήρχε ιερό της Ελένης που κατά τον Ηρόδοτο οι μητέρες πήγαιναν για θεραπεία τα δύσμορφα παιδιά τους. Λέγεται, ότι εκεί είχαν ταφεί η Ελένη και ο Μενέλαος. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, ήταν κέντρο συναθροίσεως των Σπαρτιατών.

O Κεφαλάς βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων. Έχει ήπιο μεσογειακό κλίμα και οι πρώτες μαρτυρίες για εγκατάσταση κατοίκων, ξεκινούν από την εποχή των Ενετών. To χωριό είναι αμφιθεατρικά κτισμένο με γραφικά σοκάκια και θέα προς τον Ταΰγετο. Στην σημερινή του μορφή άρχισε να φτιάχνεται γύρω στο 1835, που σύμφωνα με την τότε απογραφή είχε 33 κάτοικους, ενώ μια προηγηθείσα απογραφή οικισμών και πληθυσμού από τους Βενετούς, ως κατακτητές της Πελοπονήσσου, το 1750, αναφέρει πως ο Κεφαλάς τότε είχε 24 κατοίκους. Με μια μάτια στην δημογραφική – πληθυσμιακή εξέλιξη του χωριού, από το 1940 έως το 1950, είχε περίπου 450 κάτοικους. Η ανεργία και οι δυσκολίες που ακολούθησαν την κατοχή και τον εμφύλιο οδήγησαν τους νεότερους στην μετανάστευση και στην αναζήτηση καλύτερης τύχης σε Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία. Την δεκαετία 1981 - 1991 είχαμε μια πληθυσμιακή αύξηση γύρω 2,50% και ο σημερινός πληθυσμός είναι 320 κάτοικοι. Οι κάτοικοι του ανέκαθεν ασχολιόντουσαν με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

H βιολογική γεωργία ξεκίνησε το 1995, με παρότρυνση του τότε προέδρου της κοινότητας και ιδρυτικού μέλους της ομάδας παραγωγών, Αθανάσιου Μαλτέζου. Ξεκινώντας, εντάχθηκε σχεδόν το σύνολο των καλλιεργητών του χωριού στη βιολογική γεωργία με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο μοναδικός θύλακας βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Στην συνέχεια, το ενδιαφέρον για παραγωγή βιολογικών προϊόντων επεκτάθηκε και στην κτηνοτροφία , με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κτηνοτροφών της περιοχής να ενταχθούν με την σειρά τους στην βιολογική κτηνοτροφία. Απόρροια όλων των παραπάνω είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το 40% του συνολικού πληθυσμού του χωριού αποτελείται από κατοίκους κάτω των 45 χρόνων, οι οποίοι έχουν προβεί σε επενδυτικά σχέδια βελτίωσης.

Δείτε και σχετικό άρθρο της Καθημερινής το 2003.

Ο Κεφαλάς μοιάζει να είναι η πραγματοποίηση του «οράματος» για το μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας. Νέοι άνθρωποι που αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ξεκίνησαν κάτι διαφορετικό, συνεργάστηκαν και τα κατάφεραν. Ένα ακόμη παράδειγμα του πώς μπορεί μια στενά δεμένη κοινότητα ανθρώπων να οργανώσει την ανάπτυξή της χωρίς να εξαρτάται από την κεντρική (και διεφθαρμένη) εξουσία. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους: http://www.organicvillage.gr/

Πληροφοριακά, οι νέοι του Κεφαλά ήταν αυτοί που με αυτοθυσία και αυτοοργάνωση έσωσαν το χωριό τους από τις μεγάλες φωτιές του 2007.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP