1.3.10

Ασχημα νεα του φετινου χειμωνα


Ανησυχητικές ως τρομακτικές οι ειδήσεις του φετινού χειμώνα, για την άγρια πανίδα της Πατρίδας μας. Δεν απειλείται με εξαφάνιση μόνο το Έθνος μας, αλλά και τα άγρια ζώα που το συνοδεύουν από τα βάθη του χρόνου σ' αυτήν την γη:

Η ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ

Οι αρκούδες στη Βόρεια Ελλάδα παρέμειναν ξύπνιες και δραστήριες σχεδόν μέχρι τέλος Γενάρη, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε λήθαργο από τα τέλη Οκτωβρίου.Την ίδια στιγμή κουνούπια και κατσαρίδες εξακολουθούν να κόβουν βόλτες ανά τη χώρα.Τα βαγόνια του ΟΣΕ έχουν καταληφθεί από κατσαρίδες, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Οργανισμός αναγκάστηκε να αναζητήσει λύση στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων. Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί:ο θερμός χειμώνας που διανύουμε, πιθανώς απόρροια της κλιματικής αλλαγής, δοκιμάζει την αντοχή των οικοσυστημάτων της χώρας. Ο προηγούμενος Δεκέμβριος ήταν για την Αθήνα ένας από τους δύο πιο θερμούς των τελευταίων 112 ετών. Ο Ιανουάριος μόνο μεσοχείμωνο δεν θυμίζει. Και τα χειρότερα έρχονται: Tα αποτελέσματα ευρωπαϊκού προγράμματος δείχνουν ότι σε δέκα χρόνια, δηλαδή από το 2021, θα αυξηθούν η μέση μέγιστη και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον χειμώνα ως και 2 βαθμούς Κελσίου... Οι αρκούδες στην Ελλάδα πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και ξυπνούν Μάρτιο-Απρίλιο. «Τα ζώα υπόκεινται σε σοβαρή διαταραχή του βιολογικού τους κύκλου λόγω των κλιματικών αλλαγών και παράλληλα συνεχίζουν να εκτίθενται σε ανθρωπογενείς απειλές κάθε είδους,συνθήκες που αποδυναμώνουν έτι περαιτέρω τον πληθυσμό των αρκούδων στη χώρα μας, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες επιβίωσής τους» τονίζει η κυρία Μπουσιάκη της οργάνωσης Καλλιστώ.

Εξαιτίας των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, όπως σημειώνει η ίδια, οι αρκούδες δεν μπορούν να κοιμηθούν και εξαντλούνται αναζητώντας τροφή, μάταια όμως καθώς τα οπωροφόρα δέντρα δεν έχουν ακόμη καρποφορήσει.

Η ΤΥΦΛΩΣΗ

Άγνωστος αριθμός ελαφιών της Ρόδου (γνωστά ως πλατόνια ή dama-dama) έχουν τυφλωθεί από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Σε δασικές περιοχές της Ρόδου θηροφύλακες και δασοφύλακες παρατήρησαν το τελευταίο διάστημα ότι αρκετά ελάφια κινούνταν σαν ζαλισμένα και χτυπούσαν πάνω σε δέντρα ή έβγαιναν ακόμη και στον δρόμο. Όταν κατάφεραν να τα ακινητοποιήσουν διαπίστωσαν ότι ήταν τυφλά.

«Δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει τον λόγο που προκαλεί την τύφλωση στα ελάφια, αλλά είναι πιθανόν ακόμη και να δέχονται τσιμπήματα από κάποιο έντομο», δήλωσε ο επιθεωρητής Δασών Νοτίου Αιγαίου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης. Μία εκδοχή που εξετάζεται είναι η τύφλωση να προέρχεται από βακτηριδιακή μόλυνση. Κοντά στο φράγμα της Απολακκιάς, θηροφύλακες κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν τον Οκτώβριο ένα ελάφι που ήταν τυφλό και το μετέφεραν στο πάρκο του Ροδινιού προκειμένου να εξεταστεί από κτηνιάτρους για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα αυτό. Η τύφλωση στα ελάφια εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τη ζωή τους, γιατί χωρίς να βλέπουν τρέχουν μέσα στα δάση, με αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω σε δέντρα και να τραυματίζονται σοβαρά. Ακόμη βγαίνουν στους δρόμους των δασικών περιοχών και υπάρχει περίπτωση να χτυπηθούν από διερχόμενα αυτοκίνητα.Από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τα ελάφια δεν παρουσιάζουν κανένα άλλο παθολογικό πρόβλημα, διατηρούν τις δυνάμεις τους, αλλά αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα στην όρασή τους. Ο δασολόγος κ. Θεοδωρίδης διευκρίνισε ότι «έχει διαπιστωθεί ότι προβλήματα στην όρασή τους παρουσιάζουν και άλλα θηλαστικά ζώα», αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η τύφλωσή τους να οφείλεται σε φυτοφάρμακα.Μέχρι τώρα δεν έχουν εξακριβωθεί τα πραγματικά αίτια που προκαλούν την τύφλωση των ελαφιών και όπως έγινε γνωστό πρόκειται σύντομα να κληθούν ειδικευμένοι κτηνίατροι από τη Θεσσαλονίκη για να επιληφθούν του θέματος.

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Προς εξαφάνιση οδεύει το βαλκανικό υποείδος του ευρωπαϊκού λύγκα, λόγω της ανεξέλεγκτης λαθροθηρίας από τον άνθρωπο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αιλουροειδές που απομένει στην ήπειρο. Σήμερα, περίπου 100 τέτοια ζώα εκτιμάται ότι επιζούν σε όλα τα Βαλκάνια, ενώ στην Ελλάδα η πληθυσμιακή κατάσταση του ζώου παραμένει αβέβαιη. Σύμφωνα με την ελληνική περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, στην Ελλάδα η εξάπλωση του λύγκα ήταν κάποτε αρκετά ευρεία, από τη Θράκη μέχρι τη νότια Πελοπόννησο. Σήμερα, μόνο σκόρπιες αναφορές υπάρχουν για λύγκες στη Βόρεια Πίνδο και στο όρος Βόρρας.

Ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx martinoi) είναι νυχτόβιος, το μέγεθός του μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο μήκος και το βάρος του τα 25 κιλά. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι οι σκούρες τούφες που προεξέχουν από τα αφτιά του. Η κηλιδωτή γούνα του, ωστόσο, είναι περιζήτητη και γι’ αυτό το ζώο καταδιώκεται από τους λαθροθήρες. Κάποιοι λένε ότι είδαν τέτοια ζώα στην Πίνδο, στη Ροδόπη, στη Δυτική Ελλάδα. Κανείς, όμως, δεν μπόρεσε τα τελευταία είκοσι χρόνια να προσκομίσει κάποια απόδειξη, έστω φωτογραφίες πατημασιάς από λύγκα ή κάποιο δέρμα από σκοτωμένο ζώο. Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη ο λύγκας στην Ελλάδα ή μήπως έχει απομείνει μόνο το φάντασμα του;


Αρχική πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP