16.2.10

Η Κυρα Σαρακοστη


Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα διαφορετικό ημερολόγιο, ένα "μετρητάρι", που χρησιμοποιούνταν σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο από πολύ παλιά για την μέτρηση των εβδομάδων της Μεγάλης Σαρακοστής, της νηστείας δηλαδή που προηγείται του Πάσχα. Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα έθιμο που ακόμη διατηρείται στην επαρχία και ακόμη χρησιμοποιείται από μερικούς δασκάλους ως αγαπημένο θέμα χειροτεχνίας των παιδιών του δημοτικού σχολείου (προβλέπουμε απαγόρευσή του, ως μη "πολιτικά ορθό" για τους αλλόθρησκους μαθητές).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι την Ανάσταση. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα και θεωρούταν ότι έφερνε γούρι σε όποιον το έβρισκε. Σε κάποιες περιοχές το έβδομο πόδι τοποθετούταν στο ψωμί της Ανάστασης και πάλι έφερνε γούρι σε όποιου την φέτα βρισκόταν.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό και η διαδικασία του εθίμου ήταν η ίδια ακριβώς όπως και με την χάρτινη.

Μια τρίτη παραλλαγή είχε την Κυρά Σαρακοστή φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Στον Πόντο το ημερολόγιο της Σαρακοστής ονομαζόταν Κουκουρά και ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι, που κρέμαγαν από το ταβάνι και κάρφωναν πάνω του επτά φτερά κότας από τα οποία αφαιρούσαν ένα κάθε Σάββατο.

ΣΤΟΛΙΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ

Αν δεν θέλετε να την ζωγραφίσετε μόνες σας, μπορείτε να εκτυπώστε μια τυπική Κυρά Σαρακοστή από εδώ. Στη συνέχεια την κολλάτε σε ένα χαρτόνι, την χρωματίζετε, κόβετε το περίγραμμα και την κρεμάτε στον τοίχο, αφαιρώντας ένα πόδι κάθε Σάββατο.


Αν προτιμάτε να την κάνετε από ζύμη, η συνταγή:
500 γρ. αλεύρι
1 κούπα νερό
2 κουταλιές της σούπας αλάτι
Έναν πλάστη, ένα μεγάλο ταψί, λίγο λάδι να αλείψουμε το ταψί

Ø Παίρνουμε μία λεκάνη και βάζουμε μέσα το αλεύρι και το αλάτι.
Ø Ανοίγουμε μια μικρή λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας ταυτόχρονα, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Ø Απλώνουμε το ζυμάρι με τη βοήθεια του πλάστη και σχηματίζουμε την Κυρα Σαρακοστή.
Ø Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε τα μάτια και τη μύτη. Στο κεφάλι κάνουμε μια τρύπα για να την κρεμάσουμε, αφού ψηθεί. Τέλος φτιάχνουμε επτά ποδαράκια.
Ø Τοποθετούμε την Κυρά Σαρακοστή μέσα σ’ ένα ταψί αφού προηγουμένως το έχουμε αλείψει με λίγο λάδι.
Ø Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ξεροψήνουμε την Κυρά Σαρακοστή για 40-60 λεπτά.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!
Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερη μεσογειακή διατροφή...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP