15.2.10

Καθαρη Δευτερα και Κουλουμα


Το όνομα «Καθαρή Δευτέρα» δόθηκε, διότι οι χριστιανοί καθαρίζονται σωματικά και πνευματικά, με την έναρξη νηστείας (απαραίτητης και στο τελετουργικό της Κάθαρσης των αρχαίων) διάρκειας 40 ημερών - όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, η ημέρα αυτή πέρασε στη συνείδηση του λαού ως μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί την ονόμαζαν Απόθεση ή Απόδοση και τελούσαν δρώμενα, τραγουδώντας και χορεύοντας επίσης. Μικρά αποσπάσματα των ασμάτων έχουν διασωθεί ως τις μέρες μας: "Ίδε το έαρ τον καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαράν και την ευημερίαν".

Tα «Κούλουμα» είναι παγανιστικής προέλευσης έθιμο που εορτάζεται στην ύπαιθρο την Καθαρή Δευτέρα, καταναλώνοντας νηστίσιμα τρόφιμα, τραγουδώντας χορεύοντας, και πετώντας τον χαρταετό. Για την ευμολογία της λέξης «κούλουμα», δύο είναι οι επικρατέστερες εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, η λέξη προέρχεται από την λατινική «Cumulus» (κόλουμους) που σημαίνει σωρός, αφθονία και τέλος, που σημαίνει το τέλος της αποκριάς, οι οποίες διαρκούν τρεις εβδομάδες, γι’ αυτό και η περίοδος αυτή ονομάζεται «Τριώδιο». Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή, η λέξη «κούλουμα», προέρχεται επίσης από την λατινική λέξη «columna», που σημαίνει κίονας, κολώνα, διότι οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στους στύλους του Ολυμπίου Διός - αργότερα και μέχρι σήμερα στο λόφο του Φιλοπάππου.

Η ετυμολογία της λέξης «Καρναβάλι», προέρχεται από τις λατινικές carne (κρέας) και vale (γεια σου), που σημαίνει τον αποχαιρετισμό της κρεοφαγίας ή από τις λατινικές λέξεις carne (κρέας) και levare (αίρω, σηκώνω), που σημαίνει την παύση της κρεοφαγίας από την τελευταία εβδομάδα του τριωδίου.


Όλες οι ανοιξιάτικες γιορτές έχουν τις ρίζες τους σε Διονυσιακές αρχαιοελληνικές εορτές, κατά την οποία οι συμμετέχοντες τραγουδούσαν τον «Διθύραμβο», φορούσαν δέρματα ζώων, άλειφαν το πρόσωπό τους με την τρυγία (κατακάθι του κρασιού) και στεφανώνονταν με κισσό, το αειθαλές ιερό φυτό του Διόνυσου. Οι εορτές είχαν ως χαρακτηριστικό γνώρισμα τον άκρατο ενθουσιασμό, τις μεταμφιέσεις, την οινοποσία, τον χορό υπό των ήχο των κυμβάλων και τυμπάνων, θιάσους, πομπές, διθυράμβους και φαλλοφορίες, προς τιμήν της αναγέννησης της Φύσης και της γονιμότητάς της.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP