8.2.10

Οταν ολοι ηξεραν τι σημαινει ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ


Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, στις 8 Φεβρουαρίου 1980, έφυγε ο Νίκος Ξυλούρης, ο αρχάγγελος της Κρήτης. Το παρακάτω, σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, το παραθέτουμε ως ενδεικτική μνήμη του μεγάλου τραγουδιστή και αφιερώνουμε τους στίχους των τραγουδιών σε όλους όσους σήμερα προσπαθούν να υποβιβάσουν την έννοια της Ιθαγένειας σε υπηκοότητα.

Από τα πιο σπουδαία έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, είναι ο δίσκος "ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ", πάνω σε στίχους του Κ. Χ. Μύρη (Κώστα Γεωργουσόπουλου), που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1972 με ερμηνευτές τον Νίκο Ξυλούρη και τη Μέμη Σπυράτου. Ο συνθέτης στηρίζεται στην παραδοσιακή μουσική, βασισμένος στη λύρα, το σαντούρι, το λαούτο και το κανονάκι, δημιουργώντας μοναδικές μελωδίες, που δεν είναι εύκολο για τον καθένα να τις αποδώσει. Φυσικά, πιο ιδανικός για κάτι τέτοιο από τον αξέχαστο Ξυλούρη δεν υπήρχε και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Δεν είναι δυνατό να ακούσει κάποιος τον μεγάλο λυράρη να τραγουδά το «Γεννήθηκα» ή το «Χίλια μύρια κύματα» και να μην ανατριχιάσει... Αυτά τα δύο είναι και τα πιο γνωστά τραγούδια του δίσκου, ωστόσο και τα υπόλοιπα δεν πάνε πίσω σε ποιότητα και αξία. Για παράδειγμα, το «Είδα τον παππούλη μου», το «Ερωτικό τραγούδι» («Παλληκαρού-Παλληκαρού») όπου ακούγονται και ο συνθέτης με τον στιχουργό, «Ο καλόγερος» και «Ακούς να λένε στα χωριά» αποτελούν «διαμάντια» για την ελληνική δισκογραφία. Όσο για τη Μέμη Σπυράτου, θα τη χαρακτήριζα «Ιέρεια» για τον τρόπο ερμηνείας της και ειδικά οι «παρεμβολές» της στο «Μάνα» είναι συγκλονιστικές...

Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1972 σε συναυλία που έγινε στο θέατρο «Διονύσια» με γνωστά ή - ακόμη - ανέκδοτα έργα του συνθέτη.

Τίτλος: ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Τραγουδιστής: Νίκος Ξυλούρης - Μ.Σπυράτου
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος - Στίχοι: Κ.Χ Μύρης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP