4.2.10

Καλα τσικνισματα

Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου και για την φετινή Αποκριά, την γιορτάζουμε σήμερα 4 Φεβρουαρίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος.

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίπος, ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα", "να ευφρανθούν οι θεοί", κατά τους αρχαίους προγόνους μας. Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας, ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν! Μαζί με την Τσικνοπέμπτη καθιερωμένη είναι η πανάρχαια παράδοση του μασκαρέματος, για να διώχνει τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να βοηθάει έτσι στην εξασφάλιση μιας επιτυχημένης σοδειάς.

Πέρα από το παραδοσιακό "κάψιμο" του κρέατος, κάθε περιοχή της χώρας μας έχει τα δικά της έθιμα για την Τσικνοπέμπτη:

Κομοτηνή
Την Τσικνοπέμπτη τα ζευγάρια που είναι έτοιμα για γάμο, ανταλλάσσουν μεταξύ τους φαγώσιμα δώρα. Ο άντρας πρέπει να στείλει στην σύντροφό του μια κότα και εκείνη ανταποδίδει με γλυκό, συνήθως μπακλαβά.

Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα ανήμερα της Τσικνοπέμπτης γίνονται τα "Πετεγολέτσια" ή "Κουτσομπολιά". Οι γυναίκες της παλιάς πόλης, βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν, μιλώντας την παραδοσιακή κερκυραϊκή διάλεκτο.

Πάτρα
Εδώ κάθε χρόνο αναβιώνει η "Κουλουρού". Σύμφωνα με το έθιμο η "Γιαννούλα η Κουλουρού" νομίζει ότι ο Ναύαρχος Ουίλσoν είναι ερωτευμένος μαζί της και θα της κάνει πρόταση γάμου. Έτσι ντύνεται νύφη και πηγαίνει στο λιμάνι να προϋπαντήσει τον καλό της, σκορπώντας το γέλιο στους Πατρινούς.

Σέρρες
Στις Σέρρες ψήνουν το κρέας στους δρόμους και στη συνέχεια ανάβουν μεγάλες φωτιές και πηδούν από πάνω τους. Αμέσως μετά ακολουθεί "το προξενιό" μεταξύ των ελεύθερων της κάθε γειτονιάς.

Θεσσαλονίκη
Με κεντρικό σύνθημα "Όλη η πόλη μια παρέα", όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στη Θεσσαλονίκη γίνεται η μεγάλη αποκριάτικη δημοτική φιέστα στις 7 το βράδυ, στην πλατεία Αριστοτέλους. Χωρίς τσίκνισμα, αλλά με βεγγαλικά και αστέρια της ελληνικής μουσικής σκηνής που λατρεύουν οι μετανάστες!

Αθήνα
Στον Άγιο Παντελεήμονα, από το μεσημέρι είναι καλεσμένοι οι κάτοικοι να γιορτάσουν παραδοσιακά ελληνικά την ημέρα, συνεισφέροντας ένα κιλό χοιρινό κρέας και λίγο κρασί ο καθένας, με τα κάρβουνα και τα λοιπά απαραίτητα χορηγία των εναπομεινάντων Ελλήνων της περιοχής - επιδεικνύοντας μια απολύτως "πολιτικώς μη ορθή" αδιαφορία για τις "πολιτισμικές ευαισθησίες" των μουσουλμάνων εποίκων της περιοχής.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP