16.12.09

Οι Αφρικανοί είναι λιγότερο ευφυείς από τους Λευκούς

Δύο χρόνια πριν, στις 17 Οκτωβρίου 2007...


Ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες του κόσμου, ενεπλάκη σε μια εξαιρετική ιστορία, χθες το βράδυ , αφότου ισχυρίστηκε ότι οι μαύροι είναι λιγότερο ευφυείς από τους λευκούς και υποστήριξε την ιδέα ότι οι "ίσες δυνάμεις λογικής" που μοιράζονταν μεταξύ των φυλετικών ομάδων ήταν μια αυταπάτη.

Ο James Watson, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για την εργασία του στη διερεύνηση της έλικας του DNA που διευθύνει τώρα ένα από τα κορυφαία ιδρύματα επιστημονικής έρευνας της Αμερικής, υπέστη την ευρεία καταδίκη για τα σχόλια που έκανε πριν από την άφιξή του στη Βρετανία σήμερα, για μια περιοδεία ομιλιών σε διάφορους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείο Επιστήμης στο Λονδίνο.

Ο 79χρονος γενετιστής ξανάνοιξε την εκρηκτική συζήτηση για την φυλή και την επιστήμη σε μια συνέντευξή του σε εφημερίδα, στην οποία είπε ότι "οι δυτικές πολιτικές έναντι των αφρικανικών χωρών βασίστηκαν εσφαλμένα στην υπόθεση ότι οι μαύροι άνθρωποι ήταν τόσο έξυπνοι όσο οι αντίστοιχοι λευκοί, ενώ κατά την έρευνα φάνηκε το αντίθετο". Ισχυρίστηκε ότι "γονίδια που ευθύνονται για τη δημιουργία των διαφοροποιήσεων στην ανθρώπινη νοημοσύνη θα μπορούσαν να βρεθούν μέσα στην δεκαετία".

Η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διάδοχος της Επιτροπής για τη Φυλετική Ισότητα, είπε ότι μελέτησε τις παρατηρήσεις του Dr Watson "πλήρως". Ο Dr Watson είπε στην εφημερίδα The Sunday Times ότι ήταν "εκ φύσεως απαισιόδοξος για την προοπτική της Αφρικής", επειδή "όλες οι κοινωνικές πολιτικές μας βασίζονται στο γεγονός ότι η ευφυΐα τους είναι η ίδια με τη δική μας, ενώ όλα τα πειράματα λένε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια". Είπε ότι υπήρχε μια φυσική επιθυμία πως όλα τα ανθρώπινα όντα έπρεπε να είναι ίσα αλλά "άνθρωποι που είχαν να κάνουν με μαύρους εργαζόμενους δεν το βρήκαν αυτό αληθές".

Οι απόψεις του αντανακλώνται επίσης σε ένα βιβλίο που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο οποίο γράφει: "Δεν υπάρχει σοβαρό επιχείρημα ότι οι διανοητικές ικανότητες λαών γεωγραφικά απομακρυσμένων κατά την εξέλιξή τους έπρεπε να έχουν εξελιχθεί με τον ίδιο μοναδικό τρόπο. Η θέλησή μας να αποδώσουμε ίσες δυνάμεις λογικής, σαν ένα είδος παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας, δεν είναι αρκετή για να την καταστήσει έτσι".

Η αναταραχή απηχεί την διαμάχη που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1990 από το The Bell Curve, ένα βιβλίο που συν-συγράφτηκε από τον αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Charles Murray, στο οποίο προτάθηκε ότι οι διαφορές στο IQ είναι γενετικές και συζητήθηκαν οι συνέπειες ενός φυλετικού διαχωρισμού στην νοημοσύνη. Το έργο επικρίθηκε έντονα σε όλο τον κόσμο, ιδίως από κορυφαίους επιστήμονες που το χαρακτήρισαν ως ένα έργο "επιστημονικού ρατσισμού".

Ο Dr Watson φτάνει στη Βρετανία σήμερα για μια περιοδεία ομιλιών για τη δημοσιοποίηση του τελευταίου βιβλίο του: "Αποφύγετε τους βαρετούς ανθρώπους - Μαθήματα από μια ζωή στην επιστήμη". Μεταξύ των πρώτων παρουσιάσεων του είναι μια ομιλία σε ένα ακροατήριο στο Επιστημονικό Μουσείο, που διοργανώθηκε από την Dana Centre, η οποία συζήτησε χθες το βράδυ σχετικά με την ιστορία του επιστημονικού ρατσισμού.

Οι επικριτές του κ. Watson είπαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια ισχυρή απάντηση στις απόψεις του σε όλη τη σφαίρα της πολιτικής και της επιστήμης. Ο Keith Vaz, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του Εργατικού Σωματείου Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε: "Είναι λυπηρό να βλέπουμε έναν επιστήμονα τέτοιου επιπέδου να κάνει τόσο αβάσιμες, αντιεπιστημονικές και άκρως προσβλητικές παρατηρήσεις. Είμαι σίγουρος ότι η επιστημονική κοινότητα θα απορρίψει κατηγορηματικά αυτό που φαίνεται να είναι οι προσωπικές προκαταλήψεις Δρ Watson. Οι παρατηρήσεις αυτές χρησιμεύουν ως μια υπενθύμιση των συμπεριφορών που μπορεί ακόμα να υπάρχουν σε υψηλότερα επαγγελματικά επίπεδα".

Ο αμερικανός επιστήμονας κέρδισε μια θέση στην ιστορία των μεγάλων επιστημονικών ανακαλύψεων του 20ου αιώνα, όταν εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1950 και 1960 και αποτέλεσε μέρος της ομάδας που ανακάλυψε τη δομή του DNA. Μοιράστηκε το 1962 το βραβείο Νόμπελ για την ιατρική με τον Βρετανό συνάδελφό του Francis Crick και τον Νεοζηλανδό Maurice Wilkins. Όμως, παρόλο που υπηρετεί εδώ και 50 χρόνια ως διευθυντής του Cold Spring Harbor Laboratory στο Long Island και θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο και τη γενετική, ο Δρ Watson έχει φλερτάρει συχνά με τη διαμάχη, με ορισμένες από τις απόψεις του σχετικά με την πολιτική, τη σεξουαλικότητα και τη φυλή. Το αξιόπιστο περιοδικό Science έγραψε το 1990: «Για πολλούς στην επιστημονική κοινότητα ο Watson έχει από καιρό γίνει κάτι σαν ένας άγριος άνθρωπος και οι συνάδελφοί του κρατάνε την αναπνοή τους, όταν τους χαλάει το σενάριο."

Το 1997, είπε σε μια βρετανική εφημερίδα ότι μια γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να διακόψει την κύηση στο αγέννητο παιδί της, αν οι εξετάσεις καθορίσουν ότι αυτό θα είναι ομοφυλόφιλο. Αργότερα επέμενε ότι μιλούσε για μια «υποθετική» επιλογή που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Έχει προτείνει επίσης σύνδεση μεταξύ του χρώματος, του δέρματος και της σεξουαλικότητας, έθεσε τη θεωρία ότι οι μαύροι έχουν υψηλότερη λίμπιντο και ότι μέσω της γενετικής μηχανικής διαλογής θα μπορούσε μια μέρα να θεραπευτεί η "βλακεία"... Επίσης ισχυρίστηκε ότι η ομορφιά θα μπορούσε να κατασκευαστεί γενετικά, λέγοντας: "Οι άνθρωποι λένε ότι θα ήταν τρομερό αν κάναμε όλα τα κορίτσια πολύ όμορφα. Εγώ νομίζω ότι θα ήταν κάτι πολύ μεγάλο." Το Cold Spring Harbor Laboratory είπε χθες ότι ο Δρ Watson δεν θα μπορούσε να έλθει σε επαφή για να σχολιάσει τις παρατηρήσεις του.

Ο Steven Rose, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας για την Κοινωνική Ευθύνη στην Επιστήμη, δήλωσε: "Αυτός είναι ο Watson, στο πιο μεγάλο σκάνδαλό του. Έχει πει παρόμοια πράγματα για τις γυναίκες στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν τον έχω ακούσει να μπαίνει σε τόσο ρατσιστικό πεδίο. Αν γνώριζε τη βιβλιογραφία, πάνω στο αντικείμενο, θα ήξερε ότι είναι έξω από κάθε επιστημονική υπόσταση, αρκετά πέρα από τα κοινωνικά και τα πολιτικά θέματα." Αντιρατσιστικές οργανώσεις κάλεσαν τον Dr Watson να εξεταστεί στο πλαίσιο των νόμων φυλετικού μίσους για τις παρατηρήσεις του. Εκπρόσωπος του 1990 Trust, μιας ομάδας μαύρων για τα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε: "Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας άνθρωπος με τέτοια διάκριση, διατυπώνει παρατηρήσεις που διαιωνίζουν τον ρατσισμό, με αυτόν τον τρόπο. Ισοδυναμεί με τροφοδοσία της μισαλλοδοξίας και θα θέλαμε να εξετασθεί σε για λόγους ασφαλείας η καταγγελία."
www.independent.co.uk

Μετά απ' αυτό το άρθρο, στις 18 Οκτωβρίου 2007, την αμέσως επόμενη ημέρα δηλαδή, το εργαστήριο που διηύθυνε τον απάλλαξε απ' τις διοικητικές υποχρεώσεις του. Στις 25 Οκτωβρίου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την θέση του και ως πανεπιστημιακός καθηγητής. Σήμερα, ο Dr James Watson, ο νομπελίστας γενετιστής, η επιστημονική αυθεντία για το DNA, εξακολουθεί να προσφέρει τις συμβουλές του για τις έρευνες στο εργαστήριο (παραείναι καλός για να τον αποβάλλουν εντελώς), αλλά - παρά τις επαναλαμβανόμενες απολογίες του - δεν επανήλθε ποτέ στην διοικητική και την διδακτική του θέση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP