1.11.09

Ουγγαρία 1956: Τα Τέκνα της Δόξας


Με αφορμή την σημερινή επετειακή εκπομπή του Ράδιο Αντίσταση, προτείνουμε μια ουγγρική ταινία για την "άγνωστη" Εθνική Επανάσταση του 1956 εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας. Το Children of Glory βασίστηκε στα πραγματικά γεγονότα, παρουσιάζοντας την εξέλιξη της Επανάστασης των Ούγγρων και τον πιο βίαιο αγώνα water polo της ιστορίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς στη Μελβούρνη, μεταξύ Ουγγαρίας και Σοβιετικής Ένωσης.


Στις 23 Οκτωβρίου του 1956 μια μικρή φοιτητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη εξελίχθηκε μέσα σε μερικές ώρες σε μαζική λαϊκή εξέγερση κατά του καθεστώτος. Για λίγες μέρες οι Ούγγροι πίστεψαν πως θα μπορούσαν να αποτινάξουν από πάνω τους τον Σοβιετικό ζυγό και να κατακτήσουν την αυτοδιάθεση και την ελευθερία τους. Μια εβδομάδα αργότερα, την 1η Νοεμβρίου 1956, σοβιετικός στρατός και τανκς μπήκαν στη χώρα και κατέπνιξαν την επανάσταση στο αίμα.

Την ώρα που άρχιζε η σοβιετική επίθεση στη Βουδαπέστη, η εθνική ομάδα πόλο της Ουγγαρίας βρισκόταν σε ένα προπονητικό κέντρο στα περίχωρα της πόλης και έκανε την προετοιμασία της για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης, όπου και θα υπερασπιζόταν τον τίτλο που είχε κερδίσει τέσσερα χρόνια πριν στο Ελσίνκι. Με τους αγώνες να απέχουν χρονικά μόνο δυο μήνες, οι Μαγιάροι πολίστες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη γειτονική Τσεχοσλοβακία, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις προπονήσεις τους μακριά από τα πεδία των μαχών.

Μόνο όταν η αποστολή έφτασε στην Αυστραλία, μπόρεσαν οι Ούγγροι να πληροφορηθούν την πραγματική έκταση των γεγονότων που είχαν συμβεί στη χώρα τους. Οι αθλητές αποφάσισαν ότι πάνε στον δικό τους πόλεμο, στο παιχνίδι με την Σοβιετική Ένωση. Εκτός από την αθλητική διάκριση, ήθελαν να παλέψουν και για την τιμή της χώρας τους. «Αισθανθήκαμε πως δεν παίζαμε μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά για όλους τους Ούγγρους», δήλωσε ο Έρβιν Ζάντορ, o τραυματισμένος αρχηγός των Ούγγρων, μετά τον αιματηρό αγώνα, ο οποίος διακόπηκε αναγκαστικά όταν ενεπλάκησαν και θεατές απειλώντας τους σοβιετικούς με λυντσάρισμα.

Η ουγγρική ομάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Ο ουγγρικός λαός παρέμεινε στο σιδηρούν παραπέτασμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP