7.8.09

Λαϊκές και βιολογικές αγορές


Τιμάς την λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου σε εβδομαδιαία βάση, για να προμηθευτείς όλα τα απαραίτητα φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Τι θα πρέπει να προσέξεις και ποιοί είναι οι πέντε βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείς στα ψώνια που κάνεις στην λαϊκή αγορά;

>>Ποιά ώρα της μέρας είναι η καλύτερη για να επισκεφτείς την λαϊκή;
Όπως θα έχεις διδαχτεί και από τη μαμά ή την γιαγιά σου, η καλύτερη ώρα για τα ψώνια στη λαϊκή αγορά είναι νωρίς το πρωί. Γύρω στις 8 το πρωί, ο κόσμος δεν είναι πολύς, τα προϊόντα είναι φρέσκα και έχεις μεγάλη άνεση στο να διαλέξεις αυτά που προτιμάς. Είναι αλήθεια πως όσο πλησιάζει το μεσημέρι, οι τιμές μειώνονται αλλά μειώνεται και η ποιότητα των φρούτων και λαχανικών που αγοράζεις.

>>Τι θα βάλεις στο καλάθι;
Σύμφωνα με την άποψη που εκφράζουν και οι επιστήμονες, είναι καλό να ψωνίζεις με την μέθοδο του ουράνιου τόξου. Δηλαδή, το καλάθι σου θα πρέπει να γεμίσει με μια ποικιλία αγαθών σε διαφορετικούς χρωματισμούς. Σιγουρέψου πως τα προϊόντα που θα αγοράσεις είναι όσο το δυνατόν περισσότερο κόκκινα, κίτρινα, πράσινα και μοβ.

>>Μην αγοράζεις περιττές ποσότητες.
Η ουσία της λαϊκής αγοράς είναι να έχεις φρέσκα στο τραπέζι σου τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά για να διατηρείς μια ισορροπημένη διατροφή. Αν αγοράζεις μεγάλες ποσότητες, είναι σίγουρο πως δεν θα τις καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα τα φρέσκα ψώνια, να παλιώσουν. Αγόρασε τόσα, όσα ξέρεις πως θα καταναλώσεις μέχρι να ξαναεπισκεφτείς τη λαϊκή αγορά.


>>Ναι στις παράπλευρες αγορές.
Μέσα στη λαϊκή αγορά έχεις την ευκαιρία να αγοράσεις όχι μόνο φρούτα και λαχανικά αλλά μια ποικιλία διαφορετικών και χρήσιμων προϊόντων. Έτσι, μπορείς να προμηθευτείς εργαλεία οικιακής χρήσης, ψάρια, τυριά, ρούχα και υποδήματα, ακόμα και λουλούδια ή γλαστράκια για να στολίσεις το σπίτι σου.

>>Σούπερ μάρκετ ή λαϊκή αγορά;
Τα μεγάλα (πολυεθνικά) σούπερ-μάρκετ είναι πλέον εφοδιασμένα με πλήθος φρούτων και λαχανικών που διατηρούν στα ψυγεία τους, προερχόμενα από τις πλέον απομακρυσμένες χώρες του πλανήτη και εισαγόμενα από μεγαλεμπόρους. Επιβαρύνουν την ποιότητα της τροφής, την εθνική οικονομία, το περιβάλλον, ακόμη και τις συνθήκες εργασίας στις χώρες προέλευσης. Οι λαϊκές αγορές, σου προσφέρουν μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών συχνά από τους ίδιους τους παραγωγούς και από κοντινές περιοχές.Υποστήριξε τους τοπικούς παραγωγούς.

>>Ναι ή όχι στη βιολογική λαϊκή αγορά;
Είναι αλήθεια πως οι οι βιολογικές αγορές έχουν έρθει στη μόδα και ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Στις βιολογικές αγορές θα βρεις προϊόντα που έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο,χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Βέβαια, οι τιμές είναι κάπως υψηλότερες σε σχέση με τα προϊόντα των συμβατικών λαϊκών αγορών. Για το αν πρέπει να προτιμήσεις την βιολογική λαϊκή, σκέψου το εξής: αν έχεις κάποια βιολογική αγορά κοντά στο σπίτι σου, αξίζει να την προτιμήσεις, γιατί το κόστος δεν είναι τρομακτικά διαφορετικό. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να βρεις προϊόντα καλής ποιότητας και στις κοινές λαϊκές αγορές. Ανάπτυξε μια καλή σχέση με τους παραγωγούς που εμπιστεύεσαι και έχεις δοκιμάσει προϊόντα τους επανειλημμένα.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
«Οι υπαίθριες αγορές βιολογικών προϊόντων εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς αποτελούν γέφυρα μεταξύ των βιοκαλλιεργητών και των καταναλωτών. Όσοι τις επιλέγουν μπορούν να ενημερωθούν από τον ίδιο τον παραγωγό, πράγμα που πέρα από εμπιστοσύνη εξασφαλίζει και χαμηλότερες τιμές, αφού απουσιάζουν οι "μεσολαβητές". Βιολογική γεωργία, όμως, δεν γίνεται χωρίς φροντίδα για την ισορροπία του οικοσυστήματος και κοινωνική ευθύνη. Πέρα από τη μέριμνα για το περιβάλλον και την πιστοποιημένη ποιότητα των ίδιων των αγαθών, σε μια βιολογική αγορά οι παραγωγοί φροντίζουν οι ίδιοι το χώρο που τους προσφέρεται. Προτού φύγουν καθαρίζουν οι ίδιοι, ενώ ό,τι απομένει γίνεται κομπόστ και επιστρέφει στη φύση. Πρόκειται για στάση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, κάτι που δεν βλέπεις στις συμβατικές λαϊκές αγορές. Ο καταναλωτής νιώθει κι αυτός με τη σειρά του ότι συμβάλλει έμπρακτα - στηρίζοντας τους βιοκαλλιεργητές δεν στηρίζει μόνο το περιβάλλον αλλά και τους συνανθρώπους του. Μιλάμε, επομένως, για μια συνολικά διαφορετική αντίληψη».

Ιωάννα Θεοδοσίου
Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των καταναλωτών την ώρα που κάνουν τα βιο-ψώνια τους, καταλαβαίνεις πως πέρα από «εναλλακτική επιλογή», η επένδυση στη βιολογική γεωργία σημαίνει πολύ περισσότερα: εγκατάλειψη του γρήγορου, πρόχειρου και επιβαρυντικού - τόσο όσον αφορά το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο. Μεγάλο ποσοστό καταναλωτών έρχεται με την πάνινη σακούλα του ανά χείρας, πολλές φορές ακόμα και από κάποια γειτονική περιοχή, μιλάει με τους παραγωγούς, ρωτάει, μαθαίνει. Επιλέγει την τροφή του με βάση κάποια ποιοτικά κριτήρια,δηλαδή, και όχι μόνο την ευκολία του.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP