23.7.09

Η γενιά του "ούτε-ούτε"


Ούτε σπουδάζουν, ούτε εργάζονται. Και δεν ντρέπονται γι’ αυτό. Αυτή είναι η «Γενιά Ούτε-Ούτε» στην οποία συγκαταλέγονται όλο και περισσότεροι νέοι ηλικίας 15 έως 35 ετών. Το μότο τους; «Οι σπουδές; Χαμένος χρόνος αφού δεν μας ανοίγουν τις πόρτες του μέλλοντος. Η δουλειά; Δεν την ψάχνουμε, γιατί ούτως ή άλλως δεν θα τη βρούμε». Το φαινόμενο πρωτοπαρατηρήθηκε στην Ισπανία όπου και «βαφτίστηκε» η νέα αυτή γενιά, όμως τελικά η αδιαφορία για σπουδές και εργασία φαίνεται ότι χαρακτηρίζει τους νέους τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής. Στη γειτονική Ιταλία, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία έδειξαν πως σε ό,τι αφορά τις ηλικίες 15 έως 19 ετών, είναι 270.000 τα παιδιά που ούτε σπουδάζουν, ούτε εργάζονται, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 9%.

Οι περισσότεροι εξ αυτών εξηγούν ότι ψάχνουν μια θέση εργασίας αλλά δεν βρίσκουν, ενώ 50.000 έχουν επιλέξει συνειδητά να κάθονται. Η ίδια τάση παρατηρείται -πιο ενισχυμένη- στις ηλικίες 25 έως 35 ετών, με 1,9 εκατομμύρια νέους να απέχουν από την επαγγελματική δραστηριότητα. Εξ αυτών, τα 1,2 εκατ. έριξαν το φταίξιμο στην ανεργία, ενώ αντιθέτως οι υπόλοιποι 700.000 δήλωσαν «άνεργοι εκ πεποιθήσεως». Την ίδια στιγμή, έρευνα της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» έδειξε ότι το 54% των Ισπανών, ηλικίας 18 έως 35 ετών, δεν έχει ένα πρότζεκτ για να εναποθέσει σε αυτό τα όνειρα ή έστω τις... ψευδαισθήσεις του. Ακόμη και αυτοί που σπουδάζουν το κάνουν χωρίς προοπτικές.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η οικονομική κρίση ενισχύει το φαινόμενο αυτό, ενώ την ίδια στιγμή, το μοντέλο του «Big Brother» που περνάει το μήνυμα ότι αρκεί να βγει κανείς στην τηλεόραση για να αρχίσει να κερδίζει χρήματα, ενισχύει στους νέους την ιδέα ότι για να πετύχουν δεν χρειάζεται να κοπιάσουν.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Και πώς ζουν; Χαρτζιλίκι γονέων, διαφόρων τύπων επιδόματα, δώρα και κεράσματα φίλων και "φίλων"... Και βέβαια, ούτε σκέψη για δημιουργία οικογένειας ή κοινωνική ενηλικίωσή τους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP