13.6.09

Και επίσημα Ελληνίδα στα 100 της χρόνια


Σε μια λιτή τελετή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη ορκίστηκαν στις 12/6/09, από την Γενική Πρόξενο Αγη Μπαλτά ως Ελληνίδες υπήκοοι η «γιαγιά του Πόντου» Ευθυμία–Σανό Χάλο και η κόρη της, γνωστή συγγραφέας, Θία Χάλο, που πρόσφατα απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για την προσφορά τους στον Ποντιακό Ελληνισμό. Υπογράφοντας το πρωτόκολλο πολιτογράφησης «ορκίστηκαν ότι θα φυλάττουν πίστη στην πατρίδα, υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους, και θα εκπληρώνουν ευσυνείδητα τα καθήκοντα ως Ελληνίδες υπήκοοι».

Η Σανό Χάλο, η οποία τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε 100 χρόνια ζωής, φανερά συγκινημένη δήλωσε «Σας ευχαριστώ όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, δεν πήγα ποτέ σχολείο και δούλεψα σκληρά για να μεγαλώσω τα 10 παιδιά μου».

Εχοντας επιζήσει της γενοκτονίας η Σανό Χαλό αφηγήθηκε τις τραγικές περιπέτειές της στην θυγατέρα της Θία Χάλο, η οποία κατέγραψε την πραγματική ιστορία του διωγμού της μητέρας της, στο βιβλίο «Ούτε καν το όνομά μου», συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην προβολή του Ποντιακού Ελληνισμού και στην προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η κ. Θία Χάλο δήλωσε υπερήφανη για τη μητέρα της και εξέφρασε τη χαρά της που μπορεί πλέον, πέραν της ελληνικής καταγωγής της, να δηλώνει και τυπικά Ελληνίδα, έχοντας αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά για τις ενέργειές τους ώστε να προωθηθεί το αίτημά τους στην Ελληνική Πολιτεία, αλλά και γιατί χάρη στη βοήθειά τους, η ιστορία της μητέρας της έγινε κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP