12.5.09

Ένα παραμύθι και οι συμβολισμοί του

Βασιλιάς των πουλιών είν’ ο καλογιάννος· γιατί μια φορά εζητούσαν τα πουλιά βασιλιά και ο Θεός τους είπε να γίνει εκείνος που θα πετάξει ψηλότερα. Τα πουλιά δεν ήθελαν, γιατί ήξευραν πως θα γίνει ο αετός· μόνον ο καλογιάννος επέμενε. Παραδέχτηκαν λοιπόν τα πουλιά, πετάει ο αετός, και άμα επέρασε όλα τα πουλιά στο ύψος και έφτασε ώς εκεί που δεν ημπορούσε να πετάξει πλέον ψηλότερα, εφώναξε: «Ποιος μπορεί να πετάξει ψηλότερα από μένα;» Ο καλογιάννος, που είχε κρυφτεί στη ράχη του αϊτού, ανατινάχτη ολίγο και εφώναξε: «Εγώ!» Και έτσι έγινε βασιλιάς.
(Λαϊκό παραμύθι από το Αγρίνιο)


«Βασιλιάς των πουλιών ο καλογιάννος» λοιπόν… Ο κοκκινολαίμης. Αυτός που έγινε κρυφά φόρτωμα στον υπερήφανο αετό και «ανατινάχτη ολίγο» κι έτσι έγινε βασιλιάς. Η λαϊκή μας παράδοση μεταχειριζόταν πάντα ένα πολύ σοφό τρόπο για να περιγράφει τα πράγματα. Τα πουλιά ζήτησαν βασιλιά και ο Θεός τους υπέδειξε να γίνει βασιλιάς αυτός που θα πετάξει ψηλότερα, δηλαδή αυτός που θα αποδείξει πως έχει τις μεγαλύτερες ικανότητες ανάμεσά τους. Τα πουλιά όμως δεν ήθελαν, επειδή ήξεραν πως θα τα νικήσει ο αετός. Ο ανάξιος καλογιάννος, χρησιμοποιώντας πονηριά, απατεωνιά και θρασύτητα, κατάφερε με αθέμιτο τρόπο να φανεί για μια στιγμή ανώτερος του αετού και να καταλάβει αυτός τη θέση του βασιλιά, καθώς είχε οριστεί.

Πόσους συμβολισμούς κρύβει πράγματι αυτός ο μύθος, σε μερικές μόνο σειρές. Τα πουλιά είναι ο λαός, ο Θεός ο νομοθέτης, ο αετός είναι ο αναδιαμφισβήτητος ηγέτης λόγω φυσικών ικανοτήτων και ο καλόγιαννος είναι ο άνευ ικανοτήτων απατεωνίσκος που αναρριχάται «έρποντας, γλύφοντας και με τα κέρατά του», όπως ο γυμνοσάλιαγκας ενός άλλου μύθου*. Το ενδιαφέρον είναι πως από τον μύθο απουσιάζουν εντελώς οι «δημοκρατικές διαδικασίες», ο Θεός δηλαδή δεν είπε στα πουλιά να ορίσουν βασιλιά τους αυτόν που θα εκλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες η πλειοψηφία του «κυρίαρχου λαού», αλλά είπε ας βγει βασιλιάς όποιος πετάξει ψηλότερα, δηλαδή όποιος είναι προικισμένος από τη φύση για να γίνει βασιλιάς. Φυσικά, όπως κάθε ευσυνείδητος νομοθέτης, άφησε «παραθυράκια» στο νόμο, ώστε την τελευταία στιγμή, να νικήσει το άδικο.

Στη σημερινή Ελλάδα, ο μύθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί θαυμάσια σε ένα σωρό περιπτώσεις, αλλάζοντας κάθε φορά κανείς τα ονόματα και τα πρόσωπα. Μια πρόχειρη προσωποποίηση που μπορεί να κάνει κάποιος π.χ, είναι το να αντικαταστήσει τα πρόσωπα του μύθου με πρόσωπα του πολιτικού συστήματος. Τα πουλιά (οι Έλληνες), γνωρίζουν κατά βάθος ποιος είναι ο άξιος, παρ΄όλα αυτά αφήνουν τον κάθε καλογιάννο πολιτευτή που στερείται ικανοτήτων («εξυπνάκια» για να το θέσω κομψά) να λυμαίνεται την πολιτική εξουσία, με τις ευλογίες του καλού Θεού (των νόμων, π.χ. κοινοβουλευτική δημοκρατία, ένα χρεωκοπημένο, αναποτελεσματικό πολίτευμα, που υφίσταται πραξικοπηματικά και κατόπιν αδιάκοπης πλύσης εγκεφάλου των πολιτών).

Ας ξυπνήσουμε λοιπόν κάποια στιγμή όλοι κι ας μάθουμε όχι να δεχόμαστε και να αποστηθίζουμε σαν βλάκες τις πληροφορίες που μας σερβίρουν από το σχολείο μέχρι τα δελτία ειδήσεων, παρά να τις αναλύουμε και να έχουμε κριτική σκέψη απέναντί τους. Γνωρίζοντας πως η κριτική σκέψη και η ικανότητα του να αναλύει κανείς τα πράγματα τσακίζεται με κάθε τρόπο στα σχολεία, ας κάνει ο καθένας την προσωπική του αντίσταση και πρώτα απ΄ όλα οι γονείς. Χρειάζεται μεταξύ άλλων, διάβασμα, ανάλυση, συζητήσεις με άτομα που έχουν σωστό μυαλό και ιδέες, κριτική σκέψη, ακλόνητες αρχές, μετάδοση ιδεών με κάθε τρόπο και πάνω απ’όλα: προσοχή στα παιδιά μας. Στα παιδιά μας που τα θερίζει η πρέζα, η ανεργία, η αμορφωσιά, η ανέχεια, η αποξένωση, η διάλυση της οικογένειας, που δεν έχουν μέλλον, αλλά και που τα παρασύρουν με ψεύτικα λόγια αυτοί οι ίδιοι που δημιούργησαν τις συνθήκες για τις οποίες τα παιδιά μας αντιδρούν.


Strat

*Είδε ο αετός το γυμνοσάλιαγκα στην κορυφή του βουνού και απόρησε:
- Πως ανέβηκες μέχρι εδώ;
- Έρποντας, γλύφοντας και με τα κέρατά μου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP