27.4.09

Ο Βαγγέλης από το Βοτανικό


Ο Βαγγέλης είναι 33 ετών. Έχει τρία παιδάκια, μια γυναίκα, μια μάνα και δυο φίλους. Ο Βαγγέλης δουλεύει σε δύο δουλειές για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Το πρωί οικοδομή και το απόγευμα «delivery». Ο Βαγγέλης δεν είναι «οικονομικός μετανάστης». Οικονομικό μετανάστη στον εργασιακό χάρτη της Αθήνας, μέσα στην ίδια του την Πατρίδα, τον έκαναν οι συνθήκες. Ορφανός από πατέρα από μικρός, με μηδέν περιουσιακά στοιχεία, ο Βαγγέλης «χαζός» πήγε και παντρεύτηκε λίγο πριν τα 30 του και έκανε τρία παιδιά, τρία Ελληνόπουλα. Πέρασε και μακρές περιόδους ανεργίας, γιατί δεν σπούδασε, μεγάλωσε σε φτωχογειτονιές και οι δουλειές που μπορεί να κάνει είναι από χρόνια πιασμένες από ξένους, που όπως μας λένε έχουν ανάγκη. Ο Βαγγέλης μεταναστεύει από περιοχή σε περιοχή, από αφεντικό σε αφεντικό, κυνηγώντας το μεροκάματο. Ώσπου πριν μερικές μέρες το μεροκάματο κυνήγησε τον ίδιο.

Ο Βαγγέλης είναι από χθες κλινικά νεκρός. Ζωτικά όργανα πλην καρδιάς, όλα κατεστραμμένα. Παράλυτος. Σχεδόν πολτοποιημένο κεφάλι με ανήκεστη βλάβη στον εγκέφαλο. Σήμερα έσβησαν τα μηχανήματα και έτσι γράφτηκε το θλιβερό φινάλε μιας σύντομης χαμοζωής. Μισοπεθαμένη η μάνα του, σε κατάσταση υστερίας η γυναίκα του, τα παιδάκια πολύ μικρά, ευτυχώς δεν καταλαβαίνουν. Ο κτηνάνθρωπος μετανάστης που τον σκότωσε κυκλοφορεί ελεύθερος, ελέω «δημοκρατίας». Δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει. Απλά, σύμφωνα με τα έθιμα της πατρίδας του, βγήκε να οδηγήσει χωρίς δίπλωμα και ασφάλεια, τύφλα στο μεθύσι και περνώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα από κόκκινο φανάρι σε κεντρική λεωφόρο των Αθηνών, χτύπησε το Βαγγέλη που μερικές μέρες πριν είχε βρει δουλειά ως delivery, με τόση ορμή, που τον σήκωσε μέχρι το δεύτερο όροφο της διπλανής πολυκατοικίας πριν σκάσει στην άσφαλτο, 40 μέτρα μακριά. Κάποτε ίσως δικαστεί για αμέλεια, αν εντωμεταξύ δεν το έχει σκάσει για την ασιατική πατρίδα του. Ο «μετανάστης». Ο «καημένος». Αυτός, που εμείς «έχουμε υποχρεώσεις απέναντί του». Αυτός που «πλουτίζει την κοινωνία μας». Ναι. Την πλούτισε με τρία ορφανά, μια χήρα, μια χαροκαμένη μάνα και ένα νέο παλληκάρι πολτοποιημένο. Λυπάμαι, μόνο αυτή την επίκληση από τους Ορφικούς ύμνους μπορώ ακόμα να γράψω.

Εσένα τη Νέμεση καλώ,
τη βασίλισσα την πανίσχυρη,
μέσω της οποίας αποκαλύπτονται οι πράξεις των θνητών ανθρώπων,
την αιώνια, την αξιοσέβαστη, με την απεριόριστη όραση,
εκείνη που αγαλιάζει με το ορθό και το δίκαιο
[...]σε κάθε θνητό είναι γνωστή η επιρροή σου,
και οι άνθρωποι βογγούν πίσω από τα δίκαια δεσμά σου,
γιατί κάθε σκέψη καλά κρυμμένη στο μυαλό,
ξεκάθαρα αποκαλύπτεται στη θέα σου.
[...] Έλα ευλογημένη και ιερή Θεά, εισάκουσε την προσευχή μου,
και βάλε στη φροντίδα σου τη ζωή του πιστού σου,
την αγαθοεργή σου βοήθεια δώσε στην ώρα της ανάγκης,
και άφθονη ισχύ στη δύναμη της λογικής,
τις σκέψεις τις ασεβείς, τις αλαζονικές και τις χαμερπείς διώξε μακριά.


Strat

Υ.Γ. Έχω αλλάξει το όνομα, τη συνοικία και ελαφρώς τις ημερομηνίες. Πρόκειται δυστυχώς για πραγματική ιστορία και όχι για διήγημα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP