5.4.09

Η "Ισότητα" εναντίον των εργαζομένων γυναικών


Με πρόσφατη απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δίνει περιθώριο τριών μηνών στην Ελλάδα για να εξομοιώσει τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, κρίνοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο με τη διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης. Με αυτή την απόφαση–βόμβα μπαίνει και επίσημα η ταφόπλακα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Δημόσιας Ασφάλισης, που είναι έρμαιο της κακοδιαχείρισης των εγχώριων πολιτικών και των πολιτικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διαμορφώνονται από το διεθνές κεφάλαιο και είναι ξένες απέναντι στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επισημαίνονται μεν τα προβλήματα που οι γυναίκες ενδέχεται να συναντήσουν κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, λόγω των φυσικών «μειονεκτημάτων» (όπως αντιμετωπίζονται π.χ. η εγκυμοσύνη και η μητρότητα από την ελεύθερη αγορά), αλλά με το πρόσχημα της εφαρμογής της αρχής της ισότητας των αμοιβών ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, επιβάλλεται η εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το Δικαστήριο δεν αποδέχτηκε το επιχείρημα που πρόβαλλε η ελληνική κυβέρνηση, ότι η ύπαρξη διαφορετικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αναγκαία προκειμένου να αντισταθμιστεί ο δυσκολότερος κοινωνικός ρόλος της γυναίκας εργαζόμενης, καθώς ουσιαστικός στόχος της Ε.Ε. είναι το να παραμένει η γυναίκα όσο πιο πολύ γίνεται στην αγορά εργασίας.

Αυτή η απόφαση θίγει περίπου 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, κυρίως μητέρες ανηλίκων και γυναίκες με τρία παιδιά, όπως και ασφαλισμένες από το 1983 και μετά. Ειδικότερα, θίγονται όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά, καθώς η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι από 5 έως 15 χρόνια. Σημειώνεται ότι για τις ασφαλισμένες από το 1993 και μετά, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης έχει ήδη αυξηθεί στα 65 χρόνια, όπως και των αντρών. Επίσης, μητέρες ανηλίκων και τρίτεκνες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 έως 15 χρόνια. Τέλος, οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά, θα αντιμετωπίσουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστο κατά 5 χρόνια.

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αποτελεί την απόδειξη της πλήρους υποταγής της Εθνικής Ανεξαρτησίας στις επιταγές της Ε.Ε., την ουσιαστική συνέχεια των αντιασφαλιστικών μέτρων με την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων και το επιστέγασμα της λεηλασίας των Ταμείων από τα τρωκτικά του κοινοβουλευτισμού. Όλη αυτή η κατάσταση διαμορφώθηκε στην πλάτη των εργαζομένων με την συνενοχή των επαγγελματιών συνδικαλιστών.

Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου, όπως αυτό εκφράζεται από τις πολιτικές της Ε.Ε., στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι εργαζόμενοι οφείλουν να απαντήσουν δυναμικά με αρχή την αποτροπή της εφαρμογής της οδηγίας αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές για τους εργαζομένους, οι οποίοι βιώνουν όλο το κόστος της «οικονομικής κρίσης», δεν χωρούν διχαστικές αντιλήψεις περί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς η ιστορία αποδεικνύει ότι μόνο ενωμένοι οι εργαζόμενοι μπορούν να πετύχουν τις διεκδικήσεις τους. Ο ρόλος των κομματικοδίαιτων εργατοπατέρων ως Δούρειου Ίππου στις τάξεις των εργαζομένων φαίνεται πλέον πιο καθαρά από ποτέ.


Οι Εθνικιστές εργαζόμενοι απαιτούμε την αναβάθμιση του κοινωνικού ρόλου της ασφάλισης με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων πρόνοιας και προστασίας του ρόλου της μητρότητας. Αντιστεκόμαστε στις πολιτικές που στηρίζουν την Ευρώπη του κεφαλαίου, η οποία ισοπεδώνει Έθνη, φύλα και εργασιακά δικαιώματα!

E.N.EΡΓΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP