23.3.09

Ένα "αναχρονιστικό" σχολείο

Στη Γαλλία του 21ου αιώνα φανταστείτε πεντακόσιες μαθήτριες να φωνάζουν με μια φωνή «Ζήτω ο αυτοκράτορας!» και όχι μόνον αυτό, αφού το ντεκόρ τριγύρω τους παραπέμπει στην αυτοκρατορική αυλή του Μεγάλου Ναπολέοντα και τα πάντα, ακόμα και τα ρούχα τους, είναι στο στιλ του 18ου αιώνα! Αυτό συμβαίνει κάθε 2 Δεκεμβρίου, στην επέτειο της μάχης στο Οστερλίτς, στο Maison d’ Education de la Legion d’ Honneur, το εκπαιδευτικό μέγαρο της Λεγεώνας της Τιμής.


Το Λύκειο Θηλέων, γνωστό ως Lycee d’ honneur, ιδρύθηκε από τον Μέγα Ναπολέοντα την 1η Ιουλίου 1811 προς τιμήν των πεσόντων στις μάχες και των παρασημοφορημένων του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Την εποχή που φτιάχτηκε το πρότυπο εκπαιδευτικό ίδρυμα δικαίωμα να πάνε σε αυτό είχαν μόνον οι θυγατέρες όσων είχαν τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Η προϋπόθεση αυτή ισχύει μέχρι και σήμερα για να γίνει δεκτή μια μαθήτρια στην περίφημη σχολή του Ναπολέοντα. Τα κορίτσια πρέπει να έχουν συγγένεια αίματος με κάποιον τιμημένο με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Μπορεί να είναι ο προπάππους τους. Σημασία έχει να κατάγονται από κάποιον ένδοξο πρόγονο. Τους γενικούς κανόνες εκπαίδευσης και συμπεριφοράς μέσα στο Lycee d’ honneur τους θέσπισε ο ίδιος ο Ναπολέων, θέλοντας να φτιάξει το τελειότερο και αρτιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Γαλλίας.


Το ένδοξο πνεύμμα «για την τιμή και την πατρίδα» είναι αυτό που κυριαρχεί και οι μαθήτριες πρέπει να κάνουν θυσίες για να το ακολουθήσουν. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ακολουθούν το τελετουργικό που προβλέπεται σε ό,τι κι αν κάνουν. Από τα γεύματα μέχρι και τον κοιτώνα, υπάρχουν δεκάδες κανόνες που ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες που πρέπει να ακολουθούν για να μην παρεκλίνουν της ηθικής και της τάξης οι κόρες με τη δοξασμένη καταγωγή. Οι μαθήτριες είναι εσωτερικές. Κάθε Τετάρτη απόγευμα έχουν έξοδο μερικών ωρών, ενώ το Σαββατοκύριακο μπορούν να διανυκτερεύσουν στο σπίτι τους.


Μια παλιά μαθήτρια της σχολής, η Ζοέλ Μπιντού, η οποία θήτευσε στο λύκειο αυτό από το 1958 έως το 1966, θυμάται πως, εκτός από γνώσεις, οι καθηγητές προσπαθούσαν να τους περάσουν και την ιδέα να παντρευτούν αξιωματικό του Στρατού για να… γεννήσουν στρατιώτες. Παρά το αυστηρό της υπόθεσης και τα μικροπαράπονα, οι αιτήσεις των οικογενειών που επιθυμούν η θυγατέρα τους να γίνει μέλος της Ναπολεόντειας Σχολής είναι χιλιάδες κάθε χρόνο. Η επιλογή των μαθητριών που θα γραφτούν τον Σεπτέμβριο γίνεται από τον Ιανουάριο. Τα κριτήρια είναι αυστηρά, γιατί οι θέσεις είναι λίγες και οι επίδοξες Lyceennes d’ Honneur είναι πολλές. Συνήθως μία στις τρεις έχει τα απαραίτητα προσόντα να γίνει εσωτερική στο Maison d’ education de la Legion d’ honneur. Οσο για τις μαθήτριες, χαίρονται που αποτελούν την ελίτ της μαθητικής νεολαίας της χώρας τους. Οπως υποστηρίζει η Αλί, της οποίας η οικογένεια αριθμεί πολλά μέλη της Λεγεώνας της Τιμής, «πραγματικά πιστεύετε ότι, αν δεν μας άρεσε, θα μέναμε;». «Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχουμε αγόρια γύρω μας, αλλά αυτό είναι το μόνο αρνητικό του σχολείου μας. Βλέπουμε μόνο κορίτσια, αλλά εδώ γίνονται φιλίες που κρατάνε για μια ζωή» συνεχίζει η Ματίλντ, μαθήτρια της τελευταίας τάξης του Λυκείου, η οποία δηλώνει πολύ περήφανη για το σχολείο της. «Ο,τι κάνουμε εδώ είναι επένδυση για το μέλλον μας» λέει.


Οι μαθήτριες δεν μαθαίνουν μόνο τα κλασικά μαθήματα αλλά κάνουν και μαθήματα μουσικής, γυμναστικής, γλυπτικής, χειροτεχνίας, διάφορα ομαδικά ή ατομικά αθλήματα και θέατρο. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 7.30 το πρωί και τελειώνουν στις 10.30 το βράδυ. Μεσολαβούν τα γεύματα και κάποιος χρόνος ξεκούρασης, αλλά γενικώς είναι ένα βαρύ και γεμάτο πρόγραμμα που δεν αφήνει περιθώρια τεμπελιάς στις μαθήτριες. Τα προγράμματα της σχολής είναι τόσο πλούσια σε δραστηριότητες και γνώσεις, ώστε οι μαθήτριες να μπορούν να ανακαλύψουν σε τι έχουν κλίση και αναλόγως να πορευτούν στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

Δύσκολες και αυστηρές είναι οι συνθήκες στο Lycee d’ honneur, αλλά η επιτυχία των μαθητριών είναι εξασφαλισμένη! Για 100% επιτυχία των κοριτσιών που φοιτούν στην ιστορική σχολή κάνουν λόγο τα στατιστικά του ιδρύματος. Καμία μαθήτρια δεν μένει εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθείται στη Σχολή του Ναπολέοντα δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας. Αν κάποια μαθήτρια δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των μαθημάτων και των καθηγητών, κόβεται πολύ πριν φθάσει στην τελευταία τάξη.

«Το σχολείο τους δίνει όλα τα εφόδια για να μορφωθούν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης» υποστηρίζει η μαντάμ Μανιέ, η βιολόγος της σχολής. Μια άλλη καθηγήτρια, η μαντάμ Στεφανί Μισό με προϋπηρεσία δεκαπέντε χρόνων στο Εκπαιδευτικό μέγαρο της Λεγεώνας της Τιμής, υπεραμύνεται των κανόνων της σχολής. «Μπορεί να μοιάζει ότι είναι άλλης εποχής, αλλά έτσι όπως προετοιμάζουμε τις μαθήτριές μας το αποτέλεσμα δείχνει ότι τελικά προηγούμαστε της εποχής μας».


Το πλήρες άρθρο εδώ.

Η ιστοσελίδα του σχολείου: MELH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP