22.2.09

Έκθεση "Bodies": Η φρίκη της "τέχνης"

Όταν η αδυσώπητη αγορά αναζητεί νέα προϊόντα, προκειμένου οι μέτοχοί της να εξασφαλίσουν το αχαλίνωτο κέρδος, τότε, μπορεί να μετατρέπει ακόμη και ανθρώπινα νεκρά κουφάρια σε εικαστικά εκθέματα. Αρκεί να έχει εξασφαλισμένη τη συνεργασία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ένα θέαμα φρίκης που μετατρέπει τον θάνατο σε ψυχαγωγία αποκτηνώνοντας και βεβηλώνοντας σώματα νεκρών, αμφισβητούμενης προέλευσης, με βάσιμες υπόνοιες ότι προέρχονται από εκτελεσθέντες φυλακισμένους στην Κίνα, που διατείνεται ότι έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Πρόκειται για την έκθεση «Bodies», που παρουσιάζεται στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, στην οποία περιλαμβάνονται 17 «πλαστικοποιημένα» ανοιχτά πτώματα νεκρών - από τα οποία «χάσκουν» πνεύμονες, καρδιές, νεφροί, τένοντες, αγγεία, αρμοί, οστά, ιστοί, νεύρα και έντερα - καθώς και 200 μεμονωμένα ανθρώπινα όργανα. Ένα θέαμα φρίκης που πολυδιαφημίστηκε ως καλλιτεχνικό, σχεδόν άκριτα, από όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Στεγαζόμενο, ώστε να εδραιωθεί ως έκθεση "τέχνης", στις σελίδες του πολιτιστικού ρεπορτάζ.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν το δέλεαρ για το φιλοθεάμον κοινό, οι διοργανωτές της δεν αρκούνται στην επίδειξη των ξεφλουδισμένων και ξεκοιλιασμένων πτωμάτων που «έπεσαν» στα χέρια τους, αλλά τα διαμόρφωσαν σε συγκεκριμένες στάσεις, εν ώρα δράσης, έτσι ώστε να καλύψουν όσο το δυνατόν ευρύτερα τις φρικώδεις διαστροφές του.

Οι επισκέπτες αυτού του… εικαστικού νεκροτομείου έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια νεκρή γυναίκα έγκυο με τα πόδια ανοιχτά, ώστε να φαίνεται το έμβρυο, ένα πτώμα να κρατά το δέρμα της πλάτης του, ένα άλλο γονατισμένο σε στάση προσευχής κρατώντας την καρδιά του στα χέρια του, μη παραλείποντας να μετατρέψουν και πτώματα σε αθλητές(!) που πετούν ένα δίσκο και κλωτσούν μία μπάλα.

Αν, στην καλύτερη περίπτωση, ευσταθούν οι ισχυρισμοί της αμερικανικής εταιρείας «Premier Exhibitions» που διοργανώνει την έκθεση ότι τα σώματα προέρχονται από δωρητές πρόθυμους να τα παραχωρήσουν στην ιατρική για επιστημονικούς λόγους, τότε είμαστε αντιμέτωποι με μια εγκληματική εξαπάτηση απέναντι σε ανυπεράσπιστους νεκρούς που, εν ζωή, δεν έδωσαν ποτέ τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτόν τον ανίερο, διαπομπευτικό και «εξευτεληστρικό» τρόπο. Αλλά ακόμη και εάν κάποια από τα σώματα προέρχονται από τα αζήτητα των κινεζικών νεκροτομείων, πάντα κατά τους ισχυρισμούς των διοργανωτών, έχουμε να κάνουμε με μια βάρβαρη οικειοποίηση πτωμάτων, μια ανίερη εκμετάλλευση νεκρών ψοφιμιών, στο όνομα του κέρδους.

Στη χειρότερη περίπτωση, εάν ευσταθεί η δημοσιογραφική έρευνα αμερικανών δημοσιογράφων, τα σώματα των νεκρών που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από θύματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα από θανατοποινίτες που εκτελέστηκαν από την κινεζική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση δολοφόνων, υπόλογη για πολλαπλές και κατάφωρες παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων, που ξέρει να κλείνει το στόμα σε οποιαδήποτε αντικαθεστωτική φωνή και που τιμωρεί με θάνατο περισσότερες από 60 παραβάσεις των νόμων που θέσπισε, μεταξύ των οποίων πολιτικών και οικονομικών. Ένα στυγνό δολοφονικό καθεστώς που, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, διεκδικούσε το 80% των διατεταγμένων από κυβερνήσεις θανατικών εκτελέσεων ανά τον κόσμο.

Και δεν είναι μόνο για όλους αυτούς τους λόγους προκλητική, κατάπτυστη και καταδικαστέα η τροφοδοτούμενη με πτώματα και ανθρώπινα όργανα από το πανεπιστήμιο Dalian Plastination της Κίνας έκθεση «Bodies». Η μεταμόσχευση οργάνων στην Κίνα αποτελεί μια τεράστια βιομηχανία που προσελκύει αγοραστές από όλο τον κόσμο, παρόλο που η χώρα δεν διαθέτει κανένα σύστημα εθελοντικής δωρεάς οργάνων! Ετσι, δεκάδες χιλιάδες μεταμοσχευμένων οργάνων προέρχονται από άγνωστες πηγές, κοινώς, από το παράνομο εμπόριο οργάνων.

Τα περισσότερα όργανα που μεταμοσχεύονται στην Κίνα λαμβάνονται από φυλακισμένους που εκτελέστηκαν. Μάλιστα, προκειμένου η κυβέρνηση να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία έχει αλλάξει τη μέθοδο εκτελέσεων. Οι εκτελέσεις εκατοντάδων φυλακισμένων γίνονται πλέον με μια φονική ένεση μέσα σε κινούμενα βαν που έχουν ως προορισμό κάποιο νοσοκομείο, προκειμένου να συγκομιστούν και να μοσχοπουληθούν τα «φρέσκα» όργανά τους. Και δεν χρειάζεται να γίνει εκτενής αναφορά για πιο πρόσφατες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα προμηθεύεται ανθρώπινα όργανα ακόμη και από ζωντανούς φυλακισμένους.

Μήπως δεν τα γνωρίζει όλα αυτά ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η συγκεκριμένη έκθεση; Εκτός και εάν ο επίσημος φορέας του ελληνικού κράτους, που υιοθετεί και προωθεί την εφαρμογή δια του νόμου της υποχρεωτικής δωρεάς οργάνων από τη στιγμή που θα γεννιόμαστε, εθελοτυφλεί θεωρώντας ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Φαίνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων παραβλέποντας τις καταγγελίες για την πηγή της προέλευσης των παραμορφωμένων πτωμάτων και τις όποιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα περιτριγυρίζουν ως φαντάσματα, ανάγει τη δωρεά οργάνων ως αυτοσκοπό, κατά τα λοιπά για ανθρωπιστικούς λόγους, και εμμένει αποκλειστικά στον «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα της έκθεσης. Με ποιο σκεπτικό; Μα, προφανώς, την οικειοποίηση των επισκεπτών της έκθεσης με τα ανθρώπινα όργανα, αυτών των «αγνώστου ταυτότητας» νεκρών, μια οικειοποίηση που τελικά μεθοδεύει την μετατροπή μας σε δωρητές οργάνων. Αν τα γνωρίσεις, μόλις πεθάνεις, θα τα χαρίσεις…

Με είσοδο 16 ευρώ και χαμηλότερες τιμές για παιδιά και ηλικιωμένους, η είσοδος στο χώρο των αποκτηνωμένων νεκρών ανοίγει την πόρτα του επίγειου αγοραίου Αδη. Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν και λαμβάνουν την πρωτοβουλία να οδηγήσουν τους μαθητές τους στην έκθεση «Bodies» (ή έπεσαν θύματα άγνοιας, εξαιτίας της ανεύθυνα ύποπτης προβολής της από τα μέσα ενημέρωσης) - με την άτυπη έγκριση του υπουργείου Παιδείας - ας αναλογιστούν ότι οδηγούν τα παιδιά στις πύλες του επίγειου υποχθόνιου κόσμου.

Αυτού εδώ, του αγγελικά πλασμένου, που, οι εξουσίες του μπορούν να μας αρπάζουν, να μας δολοφονούν και μετά να μας εκθέτουν νεκρούς, άλλοτε στα πλαίσια της «αγοράς», ενίοτε στο όνομα της Τέχνης.

Οι πύλες της έκθεσης του εξευτελισμού της υπάρχουσας και μεταθανάτιας ζωής παραμένουν ανοιχτές, μας προκαλούν χυδαία και μας περιμένουν…


Από το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP