28.1.09

Ο Χένρι Μίλλερ για τις Ελληνίδες

"Η Ελληνίδα, ακόμη και η πιο μορφωμένη, είναι πρώτα και πάνω απ' όλα γυναίκα. Σκορπά μια ευωδιά, σε ζεσταίνει, σε ζωντανεύει. Χάρη στη συγχώνευση του μικρασιατικού ελληνισμού, η καινούργια γενιά των Αθηναίων γυναικών κέρδισε σε ομορφιά και σε σιγουριά. Το κοινό κοριτσόπουλο που βλέπεις στο δρόμο είναι καλύτερο από κάθε άποψη από την αμερικανοπούλα, προπάντων έχει χαρακτήρα και ράτσα, ένας συνδυασμός που κάνει αθάνατη την ομορφιά και που ξεχωρίζει για πάντα τους απογόνους των αρχαίων λαών από τα μπαστάρδικα βλαστάρια του νέου κόσμου. Μιλώ για την σύγχρονη Ελλάδα, όχι την αρχαία. Και αν πας στα βάθη της ιστορίας του μικρού αυτού τόπου, θα δεις πως και οι γυναίκες έδειξαν τόσο ηρωισμό, όσο και οι άνδρες.

Η Ελληνίδα, και ο ορθόδοξος Έλληνας παπάς, είναι αυτοί που συντήρησαν το πνεύμα του αγώνα. Πείσμα, κουράγιο, αφοβία, τόλμη δεν έχουν όμοιό τους σε αυτό τον κόσμο, για τη μεγαλοσύνη του παραδείγματος. Ποιος δε θα προτιμούσε για σύντροφό του στα όπλα μια Μπουμπουλίνα, παραδείγματος χάριν, από ένα τσούρμο γυναικωτούς και νοσηρούς νεοσύλλεκτους της Οξφόρδης ή του Καίμπριτζ;"

Henry Miller: "The Colossus of Maroussi", 1941

Φωτογραφία Ελληνίδας της εποχής από τη Nelly's

Μία από τις νεαρές γυναίκες που είχε εντυπωσιάσει τον διάσημο αμερικανό συγγραφέα ήταν η Ιωάννα Σεφεριάδου, μετέπειτα σύζυγος του προέδρου Τσάτσου. Παραθέτουμε ενδεικτικό απόσπασμα του λόγου της στο 20ο Πανελλήνιο συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων, στις 25 Απριλίου 1977:

"Από χρόνο σε χρόνο, μας κατακλύζει ο παγκόσμιος διεθνισμός. Εισδύουν μέσα στον τόπο μας συνήθειες, ρυθμοί, στολές και τρόποι ξένοι. Αν δε σταθούμε κοντά στις ρίζες μας, αν δε διασώσουμε την παράδοσή μας, θα εξαφανιστούμε άχρωμοι μέσα στις αλλεπάλληλες επαφές".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP