6.12.08

Η... Ιστανμπούλ του Μουσείου των Δελφών

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της εφημερίδος Espresso, ως μία ακόμη ένδειξη του γραικυλισμού που πλήττει κάθε δημόσιο τομέα της χώρας, ακόμη και αυτόν του υπουργείου Πολιτισμού (που στελεχώνεται σε μεγάλο βαθμό από εκπροσώπους του φύλου μας):

Θλίψη, αν όχι οργή, νιώθει όποιος σταθεί μπροστά στο χάρτη που είναι αναρτημένος στην είσοδο του Μουσείου των Δελφών. Σε αυτό το χάρτη, που δείχνει τις πόλεις του 8ου αιώνα π.Χ. και συνοδεύεται από ένα αναλυτικότατο κείμενο για τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις των πόλεων-κρατών της εποχής, φιγουράρει ένα ωραιότατο «Ιstanbul» στην περιοχή όπου την εποχή εκείνη είχε το ελληνικότατο όνομα Θράκη, γιατί η Θράκη έφτανε μέχρι εκεί! Αυτό δηλαδή που καταλαβαίνει ο επισκέπτης βλέποντας το χάρτη είναι ότι από τον 8ο π.Χ. αιώνα στο σημείο εκείνο υπήρχε η αρχαία Ιστανμπούλ! Μπορεί έτσι να λέγεται σήμερα η Κωνσταντινούπολη, αλλά εκείνη την εποχή δεν είχε αυτό το όνομα! «Εγινε για να μπορούν να κατατοπίζονται γεωγραφικά οι επισκέπτες του μουσείου» ήταν η απάντηση της Έλενας Παρτίδα, μιας αρχαιολόγου του μουσείου, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας κατατοπίσει σχετικώς στην αναζήτησή μας να βρούμε κάποιον αρμόδιο να μας μιλήσει, γιατί η έφορος του μουσείου, η Δέσποινα Σκορδά δεν μπήκε καν στον κόπο να μας δει.

Η αρχαιολόγος είπε ότι ο χάρτης φτιάχτηκε έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη μελετητών και μεταφραστών, οι οποίοι (απρόσωπα πάντα) κατέληξαν στο ότι αυτό θα εξυπηρετούσε το κοινό! Ποιο κοινό; Αυτό που επισκέφτηκε το μουσείο στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Ο συγκεκριμένος χάρτης φτιάχτηκε το 2004 για να κατατοπίζει τους ξένους επισκέπτες και να τους δείχνει την αρχαία ελληνική Ιστορία. Με αυτή τη γεωγραφική αποτύπωση λοιπόν, εμείς οι Ελληνες είπαμε στους ξένους που πέρασαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έπειτα από τους Δελφούς ότι από αρχαιοτάτων χρόνων, μεταξύ της Λυδίας, της Φρυγίας της Εφέσου και της Μεγάλης Ελλάδας υπήρχε και μια πόλη που την έλεγαν Ιστανμπούλ!

Σε μια δεύτερη προσπάθεια της «Εspresso» να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την έφορο για το θέμα, η απάντησή της διά στόματος της γραμματέως της ήταν: «Πάρτε πρώτα άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού κι έπειτα τα λέμε...». Το ρεπορτάζ έδειξε πάντως ότι το βιβλίο των εντυπώσεων του μουσείου, στο οποίο γράφουν όσοι από τους επισκέπτες το επιθυμούν, είχε πολλές αναφορές-καταγγελίες για το συγκεκριμένο χάρτη. Οσο για τους απλούς υπαλλήλους του μουσείου (όχι αρχαιολόγους), όταν είδαν δημοσιογράφο στο χώρο έσπευσαν να ρωτήσουν εμάς: «Τι σας είπαν; Γιατί όταν εμείς λέμε στους ανωτέρους μας ότι ο κόσμος κάνει παράπονα για το χάρτη, δεν μας δίνουν καμία σημασία...» Ούτε κι εμείς όμως κατορθώσαμε να μάθουμε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο των Δελφών ποιος ή ποιοι ευθύνονται για το χάρτη στην είσοδο του μουσείου, που παρουσιάζει την Ιστανμπούλ ως πόλη της αρχαιότητας. Η απάντηση δόθηκε με την επιστροφή στην Αθήνα, από τη Μαρία Πάντου, τη διευθύντρια μουσείων στο υπουργείο Πολιτισμού. «Οχι, δεν είμαι ενημερωμένη για το χάρτη αυτόν. Μάλλον έχει γίνει λάθος. Θα το διορθώσουμε» είπε η κ. Πάντου. Το λάθος μπορεί να ήταν «στιγμιαίο», αλλά κρατάει ήδη τέσσερα χρόνια κι έχει κάνει πολύ κακό στην Ιστορία μας...

Μαίρη Κοντολούρη

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP