28.9.08

Ύδνα, η πρώτη καταδύτης

Στη Σκιώνη της Μακεδονίας, στις αρχές του 5ου προχριστιανικού αιώνα, γεννήθηκε η Ύδνα Κυανή. Πατέρας της ήταν ο διάσημος κολυμβητής και καταδύτης, Σκύλλις ή Σκολίας. Από τα πρώτα της βήματα η μικρή τον ακολούθησε και τον μιμήθηκε στις θαλασσινές επιδόσεις, εξελισσόμενη σε εκπληκτική δύτρια.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, το καλοκαίρι του 480 π.Χ. ο στόλος του Ξέρξη στρατολόγησε με τη βία τον πατέρα της, για να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του Ελληνικού στόλου. H μόλις έφηβη κόρη, του με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα, τον παρακολούθησε από απόσταση. Έξω απ' το θεσσαλικό λιμάνι των Αφετών, όπου αγκυροβόλησαν τα περσικά καράβια, ο Σκύλλις ξέφυγε από τους Πέρσες. Μαζί με την Ύδνα, έκαναν απανωτές καταδύσεις και έκοψαν τις άγκυρες των περσικών πλοίων, προξενώντας μεγάλη σύγχυση, πανικό και φθορές. Στη συνέχεια, κολύμπησαν ογδόντα στάδια (περίπου 9 ναυτικά μίλια) μέχρι το Αρτεμίσιο και ανέφεραν στους Έλληνες τις προθέσεις του εχθρού και χρήσιμα στοιχεία για τον στόλο τους.

Προς τιμήν τους ανεγέρθησαν δυο χρυσά αγάλματα (ως αντίγραφο αυτού της Ύδνας πιθανολογείται η "Αφροδίτη του Εσκυλλίνου" της εικόνας) στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών, τα οποία σύλησε ο Νέρων 500 χρόνια αργότερα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP