16.8.08

Σελήνη, συνυφασμένη με τη γυναίκα

H Σελήνη είναι o δορυφόρος της Γης. Μοιάζει σαν να την φλερτάρει συνεχώς, γι' αυτό ίσως είναι τόσο κοντά σ' αυτήν. Η εγγύτητά της ασκεί βαρυτική επίδραση, προκαλώντας το φαινόμενο της παλίρροιας αλλά και επηρεάζοντας τον άξονα περιστροφής της Γης. Η Σελήνη είναι η έμπνευση πολλών ποιημάτων, διηγημάτων, έρωτα και εγκλημάτων. Ασκεί μια γοητεία και επηρεάζει την διάθεσή μας με τρόπο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε. Πολλές φορές τα βράδια σηκώνουμε το βλέμμα στον ουρανό μήπως δούμε το φως της. Οι σχιζοφρενείς πιστεύουν -στα προχωρημένα στάδια της νόσου- ότι μπορούν να την φτάσουν και να την αγγίξουν. Υπό το φως του φεγγαριού, στις ταινίες, συμβαίνουν οι πιο παράξενες ματαμορφώσεις και κυκλοφορούν πλάσματα που προκαλούν τρόμο.

Στην ελληνική μυθολογία η Σελήνη ήταν η θεά της σεληνιακής ψυχής. Ετυμολογικά το όνομά της προέρχεται από το "σέλας" που σημαίνει φως. Στην Θεογονία του Ησίοδου, η Σελήνη είναι τιτανική οντότητα, κόρη του Υπερίωνος και της Θείας, ενώ έχει για αδέλφια την Αυγή και τον Ήλιο. Αρχετυπική φιγούρα του θηλυκού στοιχείου, συμβολίζεται συνήθως με στέμμα σε σχήμα ημισελήνου και να οδηγεί άρμα με φτερωτούς ίππους ή ταύροι που είναι μισοί λευκοί και μισοί μαύροι, συμβολίζοντας τις δύο πλευρές της. Σε πολλές παραδόσεις, η Θεα Σελήνη αποτελεί την αρχή της δημιουργίας του Κόσμου και συμβολίζει την κρυφή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, την αόρατη όψη των πραγμάτων, το παράλογο και την διαίσθηση. Ίσως αυτή είναι μια εξήγηση πως στοιχειώνει το υποσυνείδητό μας. Οι φάσεις της Σελήνης για τους αρχαίους λαούς συμβόλιζαν την αέναη ροή των πάντων. Κάθε νέα σελήνη σηματοδοτούσε γι' αυτούς μια νέα αρχή. Οι φάσεις της σελήνης συμβολίζουν επίσης τον γυναικείο αναπαραγωγικό κύκλο.

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού σηματοδοτεί μια ευκαιρία στο να βρει το Σύμπαν ξανά την ισορροπία του. Ενώ απ' την άλλη η πανσέληνος αποτελεί το ζενίθ της ενέργειας του κόσμου, συμβολίζοντας την ολοκλήρωση. Στην αρχαία Αθήνα προσέφεραν σπονδές με καθαρό ύδωρ και άρτους σε σχήμα ημισελήνου, ενώ θεωρούσαν ιερά χρώματα της Σελήνης το λευκό και το αργυρό. Η Σελήνη μοιάζει να ξυπνάει μισοξεχασμένες μας μνήμες. Στην βουδιστική παράδοση η πανσέληνος είναι περίοδος πνευματικής ισχύος. Οι Ινδιάνοι την παρομοίαζαν με το φως του Υπέρτατου Όντος αλλά και με την μοχθηρή βούληση των θεών.

Η Σελήνη ασκεί επιρροή στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά. Η έμμηνος ρήση της γυναίκας ταυτίζεται με τον κύκλο της Σελήνης. Λέγεται ότι κατά τις περιόδους που η πανσέληνος μεσουρανεί, οι πληγές ματώνουν πιο έντονα, τα δέντρα που κλαδεύονται είναι πολύ πιθανό να ξεραθούν, τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται απ' τους αγρούς είναι πιο αποτελεσματικά. Αλλά και μέσα στις πόλεις, η αστυνομία αυξάνει περιπολίες λόγω ότι κατά κανόνα αυξάνονται τα εγκλήματα και τα ατυχήματα, ενώ γεννιούνται και περισσότερα μωρά. Οι μύθοι και οι δοξασίες του ελληνικού λαού είναι αρκετά "φεγγαρολουσμένες". Στις αρχαίες διηγήσεις έχουν καταγραφεί τελετουργικά πολλών ειδών κάτω απ' το φεγγάρι σε πολλά μέρη της χώρας, όπως την Θεσσαλία και την Κρήτη. Υποτίθεται ότι η δύναμη του φεγγαριού είναι σημαντική για την μαγεία, ακόμη και από τα παραμύθια μπορούμε να αντλήσουμε ανάλογες εικόνες. Ο Σωκράτης χαρακτηρίζει την Σελήνη ως «Μεγάλη κούφια σφαίρα που στο εσωτερικό της υπάρχουν θάλασσες και στεριές και κατοικούν άνθρωποι σαν εμάς».

Από τα προϊστορικά χρόνια ο άνθρωπος ελκυόταν από τον νυχτερινό ουρανό και το φεγγάρι που ήταν σαν τρύπα στο κρανίο του κόσμου. Οι κινήσεις της σελήνης αποτέλεσαν μια μορφή πρώιμου ημερολογίου, ειδικά σε κοινωνίες που το κυνήγι ήταν απαραίτητο για την επιβίωση. Στην σκανδιναβική παράδοση, οι μέρες ολοκλήρωσης της σελήνης γιορτάζονταν ως ένωση των θεών με τις θεές, ο αποκαλούμενος «μήνας του μέλιτος». Από την άλλη η 25η Δεκεμβρίου, ήταν η γιορτή του θεού Ήλιου για τους Ρωμαίους και τους Έλληνες, ημερομηνία την οποία χρησιμοποίησε ως γέννηση του Χριστού η χριστιανική εκκλησία. Ο Ήλιος ως αδελφός της Σελήνης υποτίθεται ότι πάντα θα την φωτίζει. Κάτι που συμβαίνει ούτως ή άλλως όπως γνωρίζουμε από την επιστήμη της αστρονομίας. Και η έκλειψή της προκαλούσε τρόμο σε πρωτόγονους λαούς, θεωρώντας την κακό οιωνό.

Ότι κι αν συμβαίνει με την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, το σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν ως ανθρωπότητα υπερηφανευόμαστε ότι πατήσαμε στην επιφάνειά του, θα υπάρχουν μυστικά που θα ψάχνουμε συνεχώς και ο αόρατος κόσμος θα παραμένει κλειδωμένος για όσους δεν έχουν τα μάτια να δουν.


NoMoreTrends

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP