21.6.08

Θερινό Ηλιοστάσιο


Ο Ήλιος φθάνει στο Θερινό Ηλιοστάσιο περίπου στις 21 Ιουνίου και είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη διάρκεια, με το περισσότερο φως και χαρακτηρίζει την αρχή της εποχής του καλοκαιριού για το βόρειο ημισφαίριο.

Το θερινό ηλιοστάσιο αποτελούσε πολύ σημαντικό γεγονός για το ανθρώπινο γένος μέχρι σχετικά πρόσφατα. Όλες οι αρχαίες κοινωνίες έκαναν πολυήμερες γιορτές γύρω από αυτή την ημερομηνία.

Οι Δρυίδες των αρχαίων Κελτών της Βρετανίας γιόρταζαν το "φως της ακτής" στο Στόουνχετζ. Στην αρχαία Κίνα ήταν γιορτή για την γη, τις θηλυκές και γιν δυνάμεις, οι αρχαίοι Γαλάτες γιόρταζαν την Επόνα, θηλυκή θεότητα την οποία απεικόνιζαν να καβαλά μια φοράδα και ήταν η προσωποποίηση της γονιμότητας, της κυριαρχίας και της γεωργίας και στην αρχαία Ρώμη τα Βεστάλια, η γιορτή προς τιμήν της Βεστά (Εστίας) κρατούσαν για μια εβδομάδα. Τα ελληνικά, γερμανικά, κέλτικα και σλαβικά φύλα της Ευρώπης γιόρταζαν ανάβοντας φωτιές. Ήταν η γιορτή της ερωτικής μαγείας και των προβλέψεων. Ήταν η νύχτα που οι νεοι και οι νέες αντάλλαζαν ερωτικά σημάδια και πηδούσαν πάνω από τις τυχερές φωτιές. Πίστευαν ότι τα σπαρτά θα μεγάλωναν τόσο, όσο ψηλά θα πηδούσαν τα ζευγάρια. Αντίστοιχοι εορτασμοί διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα και στην πατρίδα μας, κατά τη γιορτή του Αη Γιάννη.


Κάθε χρόνο την πρώτη μέρα του καλοκαιριού (21 Ιουνίου), ο Ήλιος ανατέλλει από ένα σημείο που είναι πιο βόρεια από κάθε άλλη μέρα μέσα στο χρόνο. Στα ερείπια του Στόουνχετζ στην Αγγλία, η ανατολή του θερινού ηλιοστασίου εμφανίζεται στον ορίζοντα σε ευθυγράμμιση με την ογκώδη κύρια πέτρα του μνημείου.Στην Κεφαλονιά, στο λιμνοσπήλαιο της Μελισάνης, γνωστό και ως Σπήλαιο των Νυμφών, κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο, το μεσημέρι, που ο Ήλιος είναι σχεδόν κάθετος, μια στήλη Ηλιακού φωτός κατεβαίνει στην λίμνη και φωτίζει τα νερά με τέτοιον τρόπο που νομίζει κανείς πως οι βάρκες αιωρούνται σε ένα πεδίο τιρκουάζ φωτός. (Αυτή η φωτογραφία έγινε πρωτοσέλιδο στο σάιτ Space Weather της NASA στις 20 Ιουνίου 2004.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP