31.3.08

Γαλινθιάς η νυφίτσα

Ο σεβασμός των αρχαίων για τα ζώα είναι ορατός μέσα απ' τους μύθους και τις παραδόσεις τους. Γνωστός ο μύθος της Αράχνης, που προκάλεσε την Αθηνά ως καλύτερη υφάντρα και μεταμορφώθηκε απ' την Θεά σε έντομο από οργή για την έπαρση και την ύβρι. Μεταφέρουμε εδώ έναν λιγότερο γνωστό μύθο, αυτόν της νυφίτσας.


Η Γαλινθιάς ήταν κόρη του Προίτου και φίλη (συμπαίκτρια) της Αλκμήνης.

Όταν επρόκειτο η Αλκμήνη να γεννήσει τον Ηρακλή, η Ειλείθυια και οι Μοίρες, οι θεότητες του τοκετού, ύστερα από εντολή της Ήρας την παρεμπόδιζαν και δεν της επέτρεπαν να γεννήσει, κρατώντας σταυρωμένα τα χέρια τους. Ο "δεσμός", τα πλεγμένα χέρια της Ειλείθυιας και των Μοιρών, αποτελούσε εμπόδιο, "δέσιμο", της γέννας (συμπαθητική μαγεία). Εννιά μέρες και νύχτες εμπόδιζαν με τα ξόρκια τους τη γέννηση του Ηρακλή. Τότε η Γαλινθιάς, από τη στενοχώρια της για το μαρτύριο της Αλκμήνης, εξαπάτησε τις θεές λέγοντάς τους ότι η Αλκμήνη είχε φέρει στον κόσμο ένα αγόρι ύστερα από εντολή του Δία. Εκείνες γεμάτες τρόμο, και αγανάκτηση, επειδή νόμιζαν πως είχαν περιφρονηθεί, εγκατέλειψαν τη στάση που "έδενε" την Αλκμήνη και τότε εκείνη γέννησε αμέσως τον Ηρακλή.

Οι θεές εκδικήθηκαν τη Γαλινθιάδα που τις εξαπάτησε και τη μεταμόρφωσαν σε νυφίτσα. Κι επειδή είχε χρησιμοποιήσει το στόμα της για να τις ξεγελάσει, λέγοντάς τους ψέματα, την καταδίκασαν να γεννά από το στόμα. Γι' αυτό ισχυρίζονταν ότι η νυφίτσα θορίσκεται (δέχεται το σπέρμα) δια των ώτων, τίκτει δ' αναφέρουσα το κυούμενον εκ του τραχήλου.

Η Εκάτη τη λυπήθηκε και την έκανε ακόλουθο και ιερό ζώο της.

Ο Ηρακλής, όταν μεγάλωσε, έχτισε ένα ιερό κοντά του στο σπίτι του προς τιμή της και της πρόσφερε θυσία.

Οι Θηβαίοι γιόρταζαν τα Γαλινθιάδια προς τιμή της και θυσίαζαν πάντα σε αυτήν μια μέρα πριν τη γιορτή του Ηρακλή.

Ο Αιλιανός αναφέρει ότι η νυφίτσα κι όχι η Γαλινθιάδα φόβισε τις Μοίρες που εμπόδιζαν τη γέννα της Αλκμήνης και τις έκανε να λύσουν τα χέρια τους.


Από τη Θεογονία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP