26.1.08

Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Το Δίκτυο WBC (το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών), διεξήγαγε έρευνα ώστε να χαρτογραφηθεί το γυναικείο επαγγελματικό περιβάλλον στη χώρα μας και να καταγραφούν τα αποτελέσματα των επιδοτημένων προγραμμάτων, ώστε το Δίκτυο να παρέμβει με καινοτόμες και υποστηρικτικές δράσεις για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας της γυναίκας. Η πρώτη αυτή "χαρτογράφηση" επιβεβαίωσε το ότι η φτώχεια είναι γένους θηλυκού και στην πατρίδα μας, η οποία κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των δώδεκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ποσοστό 22%, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες φθάνει το 27%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Ελληνίδες επιχειρηματίες είναι παντρεμένες (66,4%) και έχουν οικογένεια. Ανοιξαν την επιχείρησή τους με δικά τους κεφάλαια (66,8%) ή δανείστηκαν από το περιβάλλον τους (33,6%). Εχουν μικρά κέρδη και στην πλειονότητά τους είναι απόφοιτες λυκείου. Εργάζονται 40-60 ώρες την εβδομάδα στην επιχείρησή τους και οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικογένειά τους είναι πολλές. Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για κοινωνικές υποχρεώσεις, για τη φροντίδα των παιδιών, για την προσωπική τους ανάπτυξη, την υγεία και την ποιότητα ζωής. Για την πραγματοποίηση της έρευνας συμμετείχαν ενεργά τα 59 Επιμελητήρια που λειτουργούν ανά την Ελλάδα και τα οποία είναι μέλη της Κεντρικής Ενωσης και εκπροσωπούνται στο δίκτυο.

Μήπως, όμως, περιμέναμε μια έρευνα να μας πει τα γνωστά και καθημερινά;
-Βγαίνεις στην αγορά ξαφνικά, μόνη σου, χωρίς πυξίδα και καθοδήγηση από κάποιον αρμόδιο φορέα.
-Βρίσκεσαι εν μέσω ασύλληπτης γραφειοκρατίας και πνιγμένη σε δεκάδες σημαντικά και ασήμαντα έγγραφα.
-Αντιμετωπίζεις ένα δυσβάσταχτο, πολλές φορές, κόστος για την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.
-Πολεμάς μόνη, απέναντι σε αντιπάλους μεγάλων μεγεθών, σε όποιον κλάδο κι αν επιχειρείς.
-Ξαφνικά μπαίνεις σε ένα ταμείο που, ως γνωστόν, μόνο εισπράττει (ΤΕΒΕ) και απαιτεί αναδρομικά τα τέλη παλαιών περιόδων, χρεώνοντας τους νέους ασφαλισμένους με φουσκωμένες εισφορές.
-Με προσωπική δουλειά αναγκάζεσαι να διεκπεραιώνεις τον φόρτο εργασίας δυο ή τριών ατόμων, διότι δεν είσαι σε θέση να έχεις αρκετούς υπαλλήλους.

Για τις γυναίκες συγκεκριμένα, όμως, υπάρχουν μερικές ακόμα ουσιώδεις δυσκολίες. Όπως προαναφέρεται, σύμφωνα με την έρευνα, πρόκειται για παντρεμένες και μητέρες, σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Είναι επίσης γνωστό ότι το κόλπο των δωρεάν παιδικών σταθμών είναι προεκλογικό ψεύδος και μόνον. Υπάρχουν τόσες παράμετροι για να έχεις το παιδί σου σε δημοτικό παιδικό σταθμό και φυσικά το προνόμιο αυτό δεν είναι καθόλου δωρεάν. Για να μήν πληρώνεις την φύλαξη του παιδιού σου θα πρέπει να είσαι πολύ κάτω από το όριο της φτώχιας και, πολλές φορές, η συμπεριφορά των λειτουργών είναι απαξιωτική. Ακόμα, κάτι πολύ σημαντικό είναι το ότι οι γυναίκες δύσκολα τολμούν να επιχειρήσουν σε άλλα επαγγέλματα, πέρα από το στερεότυπο (κομμωτήρια, studio αισθητικής, παντοπωλεία, καταστήματα πώλησης ειδών ρουχισμού και τα συναφή). Σε καμία περίπτωση δεν θα υποστηριξουμε εδώ τις μεταφεμινιστικές θέσεις, όμως ας επισημάνουμε πως είναι πια παρωχημένο να αποκλείονται επαγγελματικοί κλάδοι για μια γυναίκα, μόνο και μόνο γιατί δεν συνηθίζεται να ασχολείται με τέτοιους. Υπάρχουν κλάδοι που αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη και προοπτικές ανάπτυξης, όπως είναι η μαζική εστίαση, οι επικοινωνίες, η παροχή υπηρεσιών κ.λ.π. Κλάδοι που παίρνουν τις μεγαλύτερες επιχορηγήσεις, ασχετα αν τελικά τα χρήματα πάνε στα "δικά τους παιδιά".

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι ευκαιρίες για την επαγγελματική ανάδειξη μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, είναι περιορισμένες και υπάρχουν εμπόδια και πολυπλοκότητα. Το σύστημα, όμως, είναι πολύπλοκο γιατί έτσι εξυπηρετούνται οι ανάγκες του. Ποιόν θα ωφελούσε η εξυγίανση, εκτός απο τους πολίτες που καθημερινά παλέυουν με τον ανταγωνισμό και τις υποχρεώσεις; Και πόσοι είναι εκείνοι οι δημόσιοι λειτουργοί που εξυπηρετούν και εργάζονται πραγματικά, για το όφελος ενός μικρομεσαίου επιχειρηματία, που κρατάει ζωντανή την αγορά; Οι απαντήσεις είναι οι γνωστές και θλιβερες που όλοι έχουμε στο μυαλό. Τα εμπόδια και τα προβλήματα στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, που μελετά το δίκτυο, εμείς τα γνωρίζουμε πολύ καλά και τα βιώνουμε. Μόνο που η λύση δεν δινεται μόνο με έρευνες, αλλά απαιτούνται πολιτική βούληση, σοβαρός σχεδιασμός και ειλικρινείς διαθέσεις.


Ε.Μ.
Ε.Ν.ΕΡΓΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP