1.12.07

Δεκέμβριος


Είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους. Η ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι στο πρώτο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Δεκέμβριος ήταν δέκατος μήνας (ντέτσεμ=δέκα), επειδή το ημερολόγιο αυτό άρχιζε από το Μάρτιο. Διατήρησε όμως την ονομασία του αυτή και μετά το Διάταγμα του Καρόλου θ' το 1564 που έλεγε ότι ο χρόνος αρχίζει από τον Ιανουάριο. Επίσης ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμμοδος ονόμασε το Δεκέμβριο "Αμαζών" προς τιμή μιας γυναίκας, που είχε την προσωπογραφία της ως Αμαζόνα πάνω στο δαχτυλίδι του.

Θεωρείται ο ψυχρότερος μήνας του χρόνου. Λέγεται Χριστουγεννάς ή Χριστουγεννάρης ή Χριστουγεννιάτης (λόγω της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης), Γιορτινός (λόγω των πολλών θρησκευτικών γιορτών), Αϊ-Νικολιάτης ή Παππού-Νικόλας ή Νικολοβάρβαρα (από τις γιορτές του Αγ. Νικολάου & της Αγ. Βαρβάρας), Άσπρος μήνας ή Ασπρομηνάς, και Χιονιάς.

Από τους προχριστιανικούς χρόνους ήταν ο μήνας με τις περισσότερες και σημαντικότερες γιορτές για τους λαούς της Ευρώπης:
10/12 – Αλώα: Εορτή των Ελλήνων Θεών Δήμητρα, Κόρης και Διονύσου, στα χωράφια για να ευοδώσει η βλάστηση.
13/12 – Εορτή για την Ρωμαία Θεά Juno (Ήρα) και την Νορβηγική Lucia.
17/12 έως 23/12 – Μεγάλη εορτή των Ρωμαίων Θεών Saturn (Κρόνος) και Ops, τα Σατουρνάλια. Σ’ αυτό το διάστημα, γίνονταν συμπόσια, ανταλλάσσονταν δώρα, διακόπτονταν οι δίκες, τα μαθήματα και οι πολεμικές επιχειρήσεις. Ανάλογα ήταν τα ελληνικά Κρόνια.
21/12 – Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Εορτάζεται η έναρξη του Χειμώνα και το σκοτάδι της αναγέννησης. Τα ρωμαϊκά Μπρουμάλια (dies brevissima = η μικρότερη μέρα του έτους). Εορτάζεται φυτεύοντας αειθαλή δέντρα και φτιάχνοντας στεφάνια από κλωνάρια αειθαλών δέντρων (σύμβολο της αιώνιας ζωής).
24/12 – Ελληνική εορτή προς τιμή των Θεών των Ανέμων.
25/12 έως 5/1 – Γιούλε: Μεγάλη εορτή προς τιμή των Κελτών Θεών Freyr και Freyja, Θεών της ζωής, του θανάτου και της γονιμότητας. Επίσης τιμάται ο νεογέννητος Κέλτης Θεός του Φωτός Balder, καθώς και η αναγέννηση του Έλληνα Θεού Διονύσου. Ημέρα τιμής του Αήττητου Ήλιου και της γέννησης του θεού Μίθρα, επίσης. Στις γιορτές του νορδικού Θεού Odin, υπήρχαν τα έθιμα του στολισμένου ελάτου και του "γέροντα με τα δώρα".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP