24.11.07

Σκοτώνουμε τη μαμά;

Αποτυχημένη η ελληνική απόδοση του πρωτότυπου τίτλου "My mother said I never should" της Charlotte Keatley. Tο πολυβραβευμένο θεατρικό έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Μεγάλη Βρετανία το 1987. Μεταφράστηκε σε 22 γλώσσες και ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη, στην Αμερική, στην Αυστραλία και στην Ασία. Διδάσκεται σήμερα σε βρετανικά σχολεία και πανεπιστήμια, ως έργο αντιπροσωπευτικό της εποχής της συγγραφέως.


«Δε θέλω να γίνω σαν τη μαμά μου,
σαν τη μαμά της μαμάς μου,
μα πώς να τις βγάλω από μέσα μου,
το αίμα μου τις κουβαλάει.»

Μια ατέλειωτη σειρά από μαμάδες παλεύουν μέσα σε κάθε γυναίκα. Κι εκείνη καλείται να τις "σκοτώσει" προκειμένου να... μεγαλώσει. Και να γίνει με τη σειρά της μαμά... Αν γίνει... Μπορεί όμως να πάει κανείς ενάντια στη φύση; Όσες φορές κι αν "σκοτώσει" μια γυναίκα την μάνα της, η φύση θα φωνάζει πως κάθε κόρη είναι η συνέχεια της μάνας που την γέννησε... Κι όσες φορές κι αν σκοτώσει μια γυναίκα την επιθυμία της να κάνει παιδιά, η φύση θα φωνάζει πως κάθε γυναίκα γεννιέται για να γεννήσει την συνέχεια της...

Στο έργο της Σαρλότ Κήτλεϋ, τέσσερις γυναίκες που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά σε διαφορετικές γενιές, δίνουν την δική τους μάχη για να ξεφύγουν από την "κληρονομιά" της μάνας τους και να αντιμετωπίσουν την μητρότητα. Η ιστορία τους - που διατρέχει ολόκληρο σχεδόν τον 20ο αιώνα, έναν αιώνα που έφερε μεγάλες αλλαγές στην κοινωνικό-πολιτική θέση της γυναίκας - παρουσιάζεται μέσα από ένα παζλ των σημαντικότερων στιγμών της κοινής τους ζωής. Τα κομμάτια του παζλ ενώνονται για να φέρουν στο φως ένα μεγάλο ένοχο οικογενειακό μυστικό. Η μνήμη λειτουργεί σ΄αυτό το έργο σαν μια τράπουλα που αδιάκοπα ανακατεύεται, ανατρέποντας την χρονολογική παρουσίαση των σκηνών που συνθέτουν την ιστορία της οικογένειας. Το παρελθόν μπλέκεται με το παρόν, το όνειρο με την πραγματικότητα, το γέλιο με το κλάμα.

Οι άντρες μπορεί να απουσιάζουν από τις σκηνές αυτές, αλλά βρίσκονται πίσω και πάνω απ΄όλες τις επιθυμίες και τις αποφάσεις των γυναικών. Καθορίζουν τις ζωές τους και τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μέσα από ένα ταξίδι μνήμης γεμάτο χιούμορ και μαγεία, η παράσταση επιθυμεί να μιλήσει για το πόσο δύσκολο, αλλά και όμορφο, είναι να είσαι κόρη. Πόσο τρομακτικό, αλλά και υπέροχο, είναι να γίνεσαι μητέρα...


14/11-19/12 μισό εισητήριο για μαμάδες με κόρες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP