10.11.07

Έρωτας: Το δώρο των Θεών

Ταυτισμένος με την ίδια την ύπαρξη των ανθρώπων. Τιμώμενος από τα Αρχαία χρόνια σε βαθμό που φτάνει τους πλέον γνωστούς ανά τον κόσμο Θεούς. Συσχετισμένος με την υπέρβαση, τη βαθειά συγκίνηση του ξεχωριστού και ταυτόσημος με τη φλόγα της ζωής, ο Έρωτας αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του ανθρώπου, όχι μόνο σε έκταση αλλά και σε σημασία. Ένας πόθος τυφλός, ένα σφοδρό πάθος, που έχει ενστικτώδη χαρακτήρα, μπολιασμένο μ’ ένα ήμερο κλαδί, προϊόν μακράς και επίπονης καλλιέργειας, δηλαδή με την τρυφερότητα, την στοργή, την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό, στοιχεία που εμπεριέχονται στην έννοια της αγάπης, αποτελεί ουσιαστική ολοκλήρωση της ύπαρξης. Ευτυχής ο άνθρωπος που τον γνωρίζει, αφού μέσω αυτού, ολοκληρώνεται ψυχικά και σωματικά, ανακαλύπτει ξεχωριστές πτυχές του εαυτού του και οδηγείται σε ψυχοσωματική κύηση.

Από πολλούς έχει θεωρηθεί ιδανικό, ή μάλλον ιδανική κατάσταση ζωής, κατά την οποία ο άνθρωπος ευδοκιμεί. Όμως, όπως καθετί ωραίο αλλά και άξιο σεβασμού, ο έρωτας τη σήμερον ημέρα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και εμπορικής συναλλαγής, από τους «εκλεκτούς» του συστήματος, τους έχοντες την υλική ευδαιμονία και την επιφανειακή ισχύ. Εύχρηστα εργαλεία για την επικείμενη εκμετάλλευση αποτελούν δίχως άλλο η τηλεόραση και ο τύπος, αφού, με τα πορνογραφικά τους δημιουργήματα, αποσκοπούν στο να διεγείρουν φυσιολογικές αντιδράσεις και να προκαλέσουν ερωτικές φαντασιώσεις στους καταναλωτές τους. Διάφορα όργανά τους μάλιστα, τα οποία αποτελούν την «κοινή γνώμη» και το «μεγαλύτερο ποσοστό», δηλαδή την «πλειοψηφία», εξυμνούν και τον «κοινωνικό» χαρακτήρα της πορνογραφίας, αφού αυτοϊκανοποιούνται αυτοί που έχουν σωματικά ελαττώματα ή αυτοί που εμποδίζεται η σεξουαλική τους έκφραση για λόγους κοινωνικοψυχολογικούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρείται και «ιερός» ο σκοπός της, θεωρώντας ότι τέτοια άτομα καταφεύγοντας στην πορνογραφία θα ξέκοβαν από άλλες συνήθειες που υπαγορεύονται από την απελπισία, όπως η επιδειξιομανία, η ηδονοβλεψία, το «κόλλημα» σε παιδιά, ακόμη και σε ζώα.

Στη θέα της εμπορικότητας, του γρήγορου και εύκολου πλουτισμού και σίγουρα στηριγμένοι στην απάθεια και τη διανοητική σήψη, η οποία εκδηλώνεται σ’ ένα σημαντικό μέρος ανθρώπων, προσπαθούν να πείσουν ότι ο έρωτας είναι πιο διεγερτικός όταν τον βλέπεις, παρά όταν τον κάνεις. Τρέφουν την εξασθενημένη φιληδονία με εικόνες περισσότερο «μυθικές», παρά πραγματικές. Έτσι αλλοτριώνει, αδρανοποιεί, γιατί τους προδιαθέτει για τη λατρεία του φανταστικού. Αποτελεί μια στιγμή καταναλωτικής νάρκωσης, που πείθει τον μέσο άνθρωπο ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις καμπύλες της Άντερσον και στις καμπύλες της φτωχής δακτυλογράφου που αυτός παντρεύτηκε ελλείψει καλύτερης. Εκτός αυτού, οδηγεί τον άνθρωπο στη διαρκή αναζήτηση – αφού είναι απρόσωπη – μια ορμή αδάμαστη, που ποτέ δεν ικανοποιείται οριστικά, γιατί ακατάπαυστα ανανεώνεται από μέσα της, μια δίψα βασανιστική που δεν ξέρει τον κορεσμό επειδή η ικανοποιηση τη διεγείρει περισσότερο. Σε χειρότερη λοιπόν θέση από τον ανέραστο και τον ανολοκλήρωτο βρίσκονται σήμερα πολλοί, εφόσον αποπροσανατολισμένη απ’ την πραγματική πορεία του έρωτα και τυφλωμένοι απ’ τα τεχνάσματα του καπιταλιστικού συστήματος, βρίσκονται στη θέση του ψευδολοκληρωμένου ή κακολοκληρωμένου. Εκείνος που είχε πιστέψει ότι βρήκε την ερωτική πλήρωση ξαφνικά ανακαλύπτει έντρομος μέσα του ή στα αισθήματα του αγαπημένου προσώπου ότι η ευτυχία αυτή ήταν μια φαντασίωση που θύμα της έπεσε πρώτος αυτός, παρασύροντας στην πλάνη και τον σύντροφό του.

Όπως αναφέρθηκε προηγούμενα, ο Έρωτας είναι ταυτόσημος με τη φλόγα της ζωής. Αυτό σημαίνει ότι πολύ μεγάλη σημασία για τη διαμόρφωση των διαθέσεων και της συμπεριφοράς του ανθρώπου στο κεφάλαιο της ερωτικής ζωής, έχουν οι πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, το πώς γεύτηκε στα χρόνια της νεότητάς του την ηδονή του φύλου. Στη σημερινή κοινωνία λοιπόν ένα «αόρατο» σύστημα έχει θέση ως πρότυπο των νέων έναν άνδρα υπερφροντισμένης εμφάνισης, του οποίου η αξία βρίσκεται στο να έχει δέκα εκσπερματώσεις την ημέρα, με όλους τους δυνατούς τρόπους, απολαμβάνοντας και ίσως χαρίζοντας την ηδονή στην προτεινόμενη γυναίκα, της οποίας η μορφή δεν παρουσιάζει σημαντική διαφορά απ’ τις γυναίκες του πεζοδρομίου. Οι φανατικές φεμινίστριες βέβαια πληρώνουν τους άνδρες με το ίδιο νόμισμα, εφόσον τους χρησιμοποιούν ερωτικά, τους ισοπεδώνουν με τα ανδρικά γυμνά και τους παρουσιάζουν ως μηχανές ηδονής από τις οποίες διαλέγουν αυτή που διαθέτει αντοχή! Εάν, λοιπόν, οι νέοι από τα πρώτα χρόνια της ερωτικής τους ζωής αντιμετωπίζουν τον έρωτα με τον τρόπο αυτόν, η περαιτέρω ανάλυση των συνεπειών είναι ήδη γνωστή. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι μερικοί καπηλεύονται ακόμη και τον «έρωτα», με βάση οικονομικά οφέλη. Σ’ αυτή την κοινωνία του ωφελιμισμού, της αλλοτρίωσης, σ’ αυτήν την καπιταλιστική κοινωνία, ο έρωτας παίρνει τη μορφή της επιθυμίας και μόνο, της εμπορικής συναλλαγής, της μονοδιάστατης ικανοποίησης και του ξεπεσμού.

Το δώρο των Θεών μετατράπηκε σε «τράπεζα εκλεκτών», χάνοντας την θεϊκή του υπόσταση και τον πραγματικό του λόγο, ο οποίος είναι να βρίσκει ο άνθρωπος μέσω αυτού την ολοκλήρωση της ύπαρξής του. Και, για να πετύχει την ολοκλήρωση αυτή, δεν αγοράζει, δεν ανταλλάσσει, ούτε εκμεταλλεύεται, αλλά δίνει τον εαυτό του. Το πρόσωπο που αγαπά ερωτικά υπάρχει απέναντί του, όχι απλώς άξιο με τον ίδιο, αλλά πάνω από τον εαυτό του. Καθώς έλκεται από αυτό, θωρεί ευτυχία του το προνόμιο να του δοθεί ολόκληρος. Άλλωστε, στον έρωτα όσο περισσότερο δίνεται κανείς τόσο πλουσιότερος επιστρέφει στον εαυτό του. Δίνεσαι, «θυσιάζεσαι» για τον άλλο και όμως γίνεσαι πιο μεστός και δυνατός. Το κέντρο βάρους της ύπαρξής σου έχει μετακινηθεί έξω από εσένα και όμως τώρα είσαι πιο στέρεος και πιο σίγουρος. Είσαι σίγουρος για το μέλλον σου, εφόσον στα μάτια του συντρόφου σου βλέπεις ίσως την μελλοντική γυναίκα στην οποία θα εμπιστευθείς τη συνέχιση της γενιάς σου, ή τον άντρα στον οποίο θα στηρίξεις τα θεμέλια της οικογενείας σου. Ο έρωτας είναι προνόμιο όλων μας, εφόσον εμείς οι ίδιοι το δημιουργούμε. Ας μην αφήνουμε λοιπόν κανένα να μας στερεί κάτι το οποίο μας ανήκει.


Αριάδνη Π.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP