5.11.07

Θεές και θεότητες

Απ’ την πρωτόγονη ακόμα εποχή, όταν μόνη έγνοια του ανθρώπου ήταν η επιβίωση, το θεϊκό στοιχείο εξουσίαζε τη ζωή του. Είτε για να εξηγήσει τα φυσικά φαινόμενα είτε για να βρει στήριγμα στις δύσκολες στιγμές, ο άνθρωπος έπλασε τις θεότητες, όπου η γυναικεία μορφή κυριαρχούσε. Η Μητέρα-Γη, η Γαία, μπορούμε ανεπιφύλαχτα να πούμε ότι ήταν η πρώτη εκπρόσωπος του θεϊκού στοιχείου στο μυαλό των ανθρώπων. Αυτή ήταν η μητέρα όλων των έμβιων όντων, ευθύνονταν για τις καιρικές μεταβολές, αντιπροσώπευε τον έρωτα, τη γονιμότητα, ήταν προστάτιδα των οίκων και των διεργασιών του, προστάτιδα του κυνηγιού και όλων των αγαθών που έπαιρνε ο άνθρωπος από τη φύση. Η Φωτιά, η Σελήνη και η Αυγή ήταν άλλες θεότητες που λατρεύονταν απ’ τους ανθρώπους. Οι ανδρικές θεότητες εξέλειπαν...

Όταν πια ο άνθρωπος δημιούργησε κοινωνίες και άρχισε να ζει οργανωμένα, με πολιτικό σύστημα και μεγαλύτερη εξειδίκευση στον εργασιακό χώρο, εμφανίστηκαν καινούργιοι θεοί που ανταποκρίνονταν καλύτερα στις ανάγκες των ανθρώπων. Αναμφίβολα, σ’ όλες τις κοινωνίες οι γυναικείες θεότητες υπερίσχυαν. Ενώ οι αρσενικοί θεοί περιορίζονταν στους τομείς της σοφίας, της σωματικής ρώμης και του πολέμου, οι θεές αντιπροσώπευαν όλους τους τομείς του ανθρώπινου βίου. Ενδεικτικά

Στην αρχαία ελληνική θρησκεία : η Εστία η προστάτιδα του οίκου, η Αφροδίτη η θεά του έρωτα και της ομορφιάς, η Αθηνά του πολέμου και της σοφίας, η Άρτεμις προστάτιδα του κυνηγιού και των δασών, η Δήμητρα θεά της γονιμότητας και της καλλιέργειας, η Ήρα θεά της τιμωρίας, του γάμου και της οικογένειας, οι Μούσες προστάτιδες των τεχνών και του πνευματικού οίστρου, οι Νηρηίδες προστάτιδες της θάλασσας και του νερού και οι Υάδες και οι Πλειάδες προστάτιδες της αστρονομίας.

Στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία : η Μουτ η προστάτιδα της μητρότητας και της οικίας, καθώς και η Τουαρέτ η προστάτιδα των γυναικών και του οίκου, η Ανκέτ η θεά των υδάτων, η Νεθ προστάτιδα του πολέμου και της ύφανσης και η Σεκμέτ θεά του πολέμου και της καταστροφής, η Σατέτ προστάτιδα του Νείλου και της γονιμότητας και η Ίσις θεά της μαγείας, της γονιμότητας και προστάτιδα των παιδιών.

Στην αρχαία σκανδιναβική θρησκεία : η Φρίγκα η θεά των νεφών και προστάτιδα του γάμου και της μητρότητας, η Φρέγια η θεά της γονιμότητας, της αγάπης και του έρωτα καθώς και η βασίλισσα των Βαλκυριών, οι Νόρνες θεές που καθορίζουν την μοίρα, η Χελ η θεά του κάτω κόσμου, η Σιφ η προστάτιδα της γονιμότητας και της σοδειάς, η Ραν η θεά των θαλασσών και η Λάγκα των πηγών και των πηγαδιών και η Έϊρ προστάτιδα της υγείας και η Έλλ προστάτιδα της τρίτης ηλικίας και των γηρατειών.

Όσον αφορά στις γυναικείες θεότητες της σκανδιναβικής θρησκείας θα γίνει εκτενέστερη παρουσίαση στην πορεία…


Τήσις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP