20.9.07

Οι ελπίδες της Φυλής μας στην τεχνητή γονιμοποίηση;

Θεαματική άνοδος του αριθμού των γυναικών ηλικίας 40 ετών και άνω που καταφεύγουν στις μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά καταγράφεται στη Βρετανία, τάση που σύμφωνα με τους ειδικούς σημειώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για μια τάση που απορρέει από τις κοινωνικές συνθήκες που επιβάλλουν τη δρομολόγηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας πριν από τη δημιουργία οικογένειας.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη Βρετανία από την αρμόδια Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, δείχνουν ότι σε σχέση με το 1991 ο αριθμός αυτών των γυναικών δεκαπλασιάστηκε. Σύμφωνα με αυτά, πέρσι υπήρξαν 6.174 κύκλοι θεραπειών γονιμότητας σε γυναίκες ηλικίας 40 έως 45 ετών, κατά τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν τα ωάριά τους. Το 1991, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 596 κύκλοι. Το 2006, οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 45 ετών αποτέλεσαν το 15,5% των συνολικών κύκλων θεραπειών γονιμότητας, έναντι 10,7% το 2000, και 9,2% το 1991.

Εντούτοις, αν και οι προσφυγές στις θεραπείες γονιμότητας «πέταξαν στα ύψη» από τις γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των 40, το γενικό ποσοστό επιτυχίας των θεραπειών παραμένει σχετικά χαμηλό. Το 1991 το ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών μεταξύ των γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών που υποβλήθηκαν στις σχετικές θεραπείες ήταν 7,6%. Μέχρι το 2004 το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στο 11,8%. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η αποτυχία αυτή οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί το εμπόδιο του γυναικείου βιολογικού ρολογιού. Μετά την ηλικία των 43 ετών περισσότερο από το 95% των γυναικών επιστρέφει στο σπίτι άτεκνο, επισημαίνουν. «Στις σκανδιναβικές χώρες η τάση καθυστέρησης της μητρότητας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό. Ισως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στις γυναίκες τι σημαίνει βιολογικό ρολόι και ποιες δυσκολίες προκύπτουν για την επίτευξη εγκυμοσύνης στις ηλικίες άνω των 40» επισημαίνει η Αντζελα Μακ Ναμπ, προϊστάμενος της Αρχής Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας.

Αντίθετα, το ποσοστό επιτυχίας μεταξύ των γυναικών ηλικίας 28 έως 35 ετών έχει ανέλθει από 19,1% το 1991 σε 25,7% το 2004. Οι αριθμοί επίσης δείχνουν ότι οι προσφυγές στην τεχνητή γονιμοποίηση έχουν αυξηθεί για όλες τις ηλικιακές ομάδες την τελευταία δεκαετία με σχεδόν 40.000 κύκλους το 2006 που εφαρμόστηκαν σε 30.000 γυναίκες. Κι ακόμη, ότι όλες οι γυναίκες αυξάνουν τις πιθανότητες να μείνουν έγκυες επιμένοντας στην επανάληψη των θεραπειών γονιμότητας. Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, οι γυναίκες κάτω των 35 ετών αυξάνουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης από 26% με ένα κύκλο θεραπείας σε 55% με τρεις κύκλους. Ο Σαμ Αμπντάλα, διευθυντής της κλινικής γονιμότητας Λίστερ, δήλωσε ότι οι κοινωνικές συνθήκες ασκούν «ισχυρές πιέσεις» στις γυναίκες προκειμένου να επιλέξουν μεταξύ οικογένειας και σταδιοδρομίας.
Πρόσθεσε ότι οι θεραπείες γονιμότητας στις γυναίκες άνω των 40 ετών είναι «λιγότερο επιτυχείς, με λιγότερες εγκυμοσύνες, με υψηλότερο ποσοστό αποβολών και ένα χαμηλότερο ποσοστό γέννησης ζωντανών βρεφών».

Ομως, τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που καταφεύγουν σε θεραπείες γονιμότητας είναι κάτω των 40 ετών, με περίπου τις μισές κάτω των 35 ετών. «Είναι επικίνδυνο να θεωρηθεί ότι επειδή πλέον η πρόσβαση στις θεραπείες γονιμότητας είναι ευκολότερη τα ζευγάρια μπορούν να καθυστερούν την προσπάθεια για τη δημιουργία οικογένειας» συμπλήρωσε ο Αλαν Πάκεϊ, γραμματέας της βρετανικής Ενωσης για την Γονιμότητα.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, καταγράφεται μια άνοδος στο ποσοστό των ζευγαριών στα οποία αναφέρεται ανδρική στειρότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην καλύτερη διάγνωση στα προβλήματα των ανδρών παρά σε μια αύξηση στους άνδρες με στειρότητα.του Τάσου Σαραντή
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 9/6/2007

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΩΡΑ
Εθνικίστριες και Υπερήφανες!
Για μια Μεγάλη Ελλάδα σε μια Ελεύθερη Ευρώπη.

  © Blogger templates 'Neuronic' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP